Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
10 secrete ale celor mai inovante intreprinderi
In lucrarea sa "Group Genius: The Creative Power of Collaboration", profesorul de psihologie Keith Sawyer descrie cum pot cele mai bune echipe creative sa produca idei noi si inovatii cu ajutorul proceselor colaborative. Business Insider a sintetizat sfaturile sale in 10 puncte:
-
Mizati pe mai multi cai. Intreprinderile cele mai inovante desfasoara mai multe mici proiecte deodata. Ele fac experimente si, in loc sa se concentreze asupra unui plan general, gestioneaza aceste mici proiecte zi de zi, in functie de ceea ce apare nou. Societatile care planifica viitorul si petrec luni intregi ca sa elaboreze o strategie si planuri de dezvoltare esueaza adeseori, pentru ca viitorul se deruleaza rareori asa cum ele l-au prevazut.
-
Creati un serviciu de "surpriza". Sawyer arata ca unele intreprinderi creeaza servicii autonome in care angajatii sunt insarcinati sa culeaga si sa puna in practica ideile pe care le-au putut aduna la intamplare. Printre aceste idei se pot gasi si cele formulate de ceilalti colaboratori ai societatii. In cadrul grupului Shell, de exemplu, acest serviciu se cheama "GameChangers" si el a permis crearea a mai mult de jumatate din inovatiile companiei.
Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Ghid practic Realizarea de sapun natural
-
Creati spatii propice conversatiei creative. Spatiile deschise permit libera circulatie a ideilor, schimbul de informatii informale si conversatiile spontane.
-
Uitati de termene. Termenele si munca sub presiune permit oamenilor sa se depaseasca in cantitate a muncii, dar nu in creativitate. Cercetatoarea Teresa Amabile, de la Harvard, a demonstrat ca aceasta tehnica manageriala ucide gandirea creativa, chiar daca, paradoxal, angajatii care ii sunt supusi s-ar simti mai creativi.
-
Gestionati riscurile de improvizatie. Trebuie asigurat un echilibru intre improvizatie si planificare. Primul risc legat de improvizatie este ca ea ia din timpul alocat proiectelor care au fost bine analizate.
-
Inovati la limita haosului. Echilibrul corect pentru inovatie este la limita haosului: aceasta inseamna sa nu ai reguli prea rigide care ar putea impiedica aparitia inovatiilor, dar nici prea suple, pana la punctul de a genera haos. Structurile creative cele mai eficace sunt cele care aplica un concept pe care cercetatoarea in stiinte cognitive Barbara Hayes-Roth l-a numit "planifire oportunista". Acest tip de organizatie prevede instituirea unor linii directoare generale, lasand o flexibilitate suficienta pentru a permite schimbari de program inopinate.
-
Gestionati cunostintele. Organizatiile colaborative reusesc sa transfere celorlalte grupuri ideile care emerg din bunele improvizatii. Intreprinderile care reusesc sa inoveze utilizeaza proceduri care reflecta "managementul cunostintelor" pentru a selectiona bunele improvizatii si a le raspandi in intrega societate.
-
Uitati ierarhia. O organizatie in care cunostintele sunt partajate prin colaborare si in care adoptarea deciziilor este descentralizata nu mai are nevoie de o structura ierarhica stricta. Responsabilul este aici doar pentru a facilita interactiunile, schimburile intre grupuri si transmiterea cunostintelor.
-
Abandonati organigramele. Structurile matriciale, in care toti angajatii depind de un singur manager, nu favorizeaza creativitatea. Flexibilitatea si cooperarea intre servicii trebuie sa fie incurajate.
- Dozati ingredientele bune. Un studiu realizat de Booz Allen Hamilton in 2005 a dezvaluit ca nu exista nicio relatie intre bugetul consacrat cercetarii si dezvoltarii si indicatorii de performanta obisnuiti ai intreprinderilor (cifra de afaceri, profitul, raportul profit brut la cheltuieli operationale, marja de profit net, rata de crestere a vanzarilor etc.). Ceea ce conteaza cel mai mult este calitatea organizatiei colaborative pe care intreprinderea a reusit s-o instituie.
Articole conexe
Organizarea unui workshop. Sfaturi si trucuri
de Idei de afaceriPasi in business. Ce este o intreprindere individuala?
de Idei de afaceri7 sfaturi pentru succes in afaceri
de Florin Amariei5 Sfaturi pentru a avea succes in vanzari
de Camelia DiaconuAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit