Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

3 elemente esentiale de care ai nevoie intr-un acord al fondatorilor

de Alexandra Popescu 02 Aug. 2014 3098
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Atunci cand infiintezi o noua intreprindere, nu este nimic mai important decat ca fondatorii sa intocmeasca un acord, eventual scris, privind problemele, care sunt critice abilitatii tale de a proteja viabilitatea noii voastre companii.

 
Aceste probleme cheie acopera trei domenii foarte importante: rolurile si responsabilitatile echipei fondatoare, echitatea proprietatii si dobandirea dreptului de proprietate. In continuare sunt detaliate toate acestea:
 
1. Rolurile si responsabilitatile
Vrei sa intelegi clar rolurile si responsabilitatile. Acestea sunt importante pentru ca echipa fondatoare a companiei sa colaboreze si sa creeze o cultura deschisa si partajata intre membrii acesteia. Dar asta nu inseamna ca toata lumea este responsabila de tot. Multe start-up-uri fac o mare greseala, si anume se gandesc ca fiecare decizie trebuie sa se ia colectiv si fiecare fondator are control asupra fiecarei decizii. Acest lucru creeaza confuzie si frustrare. 
Nu inseamna ca deciziile importante nu trebuie discutate in echipa, insa trebuie sa fie stabilite niste linii clare de responsabilitate primara si sa fie creat un sistem managerial functional, care le permite co-fondatorilor sa aiba responsabilitati clare si obligatii de raportare.
 
2. Echitatea proprietatii si intrarea in drepturi
Ai nevoie sa aloci dreptul de proprietate asupra noii tale intreprinderi echipei fondatoare. In timp ce aceasta este o chestiune subiectiva si poate fi si una delicata, este necesar sa planifici cum vei imparti echitatea intre echipa fondatoare, pentru a fi sigur ca nu exista neintelegeri. In plus, nu este obligatoriu ca fondatorii sa aiba drepturi de proprietate egale asupra noii companii. Trebuie sa le amintesti ca nu sunt egali in ceea ce priveste afacerea.
 
Pentru a ramane in tema planificarii, ai nevoie sa implementezi intrarea in drepturi pe piata pentru toti cei care au contribuit la fondarea companiei. Fiecare fondator trebuie sa isi castige echitatea prin contribuirea la construirea valorii in intreprindere. Cei mai frecventi termeni privind intrarea in drepturi sunt cei care apar lunar sau trimestrial.
 
3. Atribuirea IP
Cand tu si co-fondatorii afacerii incepeti sa reconstruiti o idee si sa dezvoltati un plan de afaceri sau cand incepeti sa construiti un program ori o platforma, se creeaza o proprietate intelectuala (IP – intellectual property). IP vine in mai multe forme, dar asigura-te ca, indiferent de aceasta, constitui dezvoltarea unei noi intreprinderi care apartine entitatii, si nu indivizilor din spatele dezvoltarii IP.
Acest concept se extinde nu numai catre co-fondatori, ci si catre toti angajatii companiei, consultanti si contractori. Atribuirea unei IP este simpla si exista multe forme disponibile online care fac aceasta misiune de baza completa.
 
Sursa: entrepreneur.com
 


Tags: afacericompaniefondatoriacord fondatoriresponsabilitatimanagement

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

De la afaceri mici la afaceri mari si invers

de Idei de afaceri
09 Feb 2023
Antreprenoriatul este actul de a fi antreprenor sau “cineva care profita de inovatie, finante si afaceri, intr-un efort de a transforma ideile si...

Promovarea afacerii pe Amazon. Nume si slogan

de Idei de afaceri
14 Iun 2024
Numele marcii este probabil printre putinele detalii la care e greu sa aduci alte schimbari mai tarziu. De aceea este esential sa alegi bine de la...

Productia si serviciile. Procesele de productie in afacerile agricole

de Idei de afaceri
11 Mar 2024
Procesul de productie reprezinta ansamblul operatiunilor care vizeaza activitati economice organizate social ce consta in obtinerea de bunuri...

Planificarea afacerii. Strategia de marketing

de Idei de afaceri
29 Mar 2024
Din punctul de vedere al planificarii de afaceri, strategia este ansamblul de operatii realizate in vederea atingerii unui obiectiv. Strategia de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]