de Alexandra Popescu
24 Iun. 2014
2857
Frica este si va fi mereu o parte ascunsa a fiecarui om, chiar si atunci cand ne gandim la afaceristi. Poate fi frica din copilarie de a te uita in jos de pe un tobogan inalt, iar mai apoi sa te lansezi, poate fi frica de a explora, poate fi frica de orice. Creativitatea este ingreunata de acelasi tip de frica.
Marii inovatori, precum Steve Jobs, fac lucruri memorabile adoptand o prejudecata fata de actiune, forjand strategia de creatie cu practica activa. Toata lumea are propriile metode unice pe baza carora lucreaza, dar, de multe ori, partea cea mai grea este sa pornesti procesul de explorare. Persoanele inovatoare considera ca merita efortul de a sparge presiunile sociale si normele corporative care ne sperie normalitatea.
Pentru a reusi sa starnesti creativitatea si sa eliberezi potentialul inovator, avem in continuare 8 tactici care ti-ar putea fi de folos:
1. Cauta victoriile obtinute mai usor
Provocarile dificile, intimidante au tendinta de a descuraja decat de a declansa actiuni. Incepe cu victoria usoara sau rupe provocarile mai grele in mai multe bucati pe care le poti gestiona. Subliniaza pasi individuali si cauta modalitati de inovare.
2. Experimenteaza
Apropie-te de lume si vezi ideile noi pe care le poti identifica si explora. Cauta noi experiente. Cauta o parte nedescoperita din orasul tau natal. Incearca sa stai in primul rand la urmatorul eveniment al companiei. Fa orice munca, numai cu conditia sa faci ceva nou.
3. Inconjoara-te de o retea de sustinere
Cultura si mediul au un mare impact asupra creativitatii tale, de aceea este bine sa te inconjori de inovatori like-minded. Oamenii reticenti si sceptici au un impact negativ asupra creativitatii, asa ca alatura-te unui grup online sau fizic care sa fie creativ si care sa evite negativitatea. Cei care sunt interesati sa-si declanseze propria creativitate te vor stimula sa faci acelasi lucru cu a ta.
4. Incepe sa iti proiectezi viata
Trateaza urmatoarea luna ca pe un proiect creionat. Fa cercetari cu privire la nevoile zilnice neindeplinite. Genereaza idei in legatura cu ceea ce trebuie schimbat la comportament pentru a fi viabil, fezabil si dorit. Vezi ce imbunatatiri poti aduce, cum poti adauga bucurie in viata ta si a celor din jur. Incearca acest lucru si vezi ce functioneaza si ce nu.
5. Construieste la procesele existente
Locul de munca poate dezvolta creativitatea. Cateodata, o schimbare mult mai graduala este o sansa mai mare decat o abordare revolutionara radicala. Insa nu trata designul creativ ca un lucru separat de invatat, predat sau aplicat. Creativitatea nu implica intotdeauna ineditul.
6. Livrare dubla
Daca lupti pentru a atrage oamenii cu abordarea creativa, aminteste-ti ca si cei mai sceptici raspund succesului. Data viitoare cand ti se va da o sarcina, da-i sefului ceea ce a cerut, dar ofera-i si o gandire creativ-orientativa. Asigura-te ca explici procesul creativ, dar si rezultatul.
7. Fii remarcabil in legatura cu extracurricularele
Ofera-te voluntar pentru lucruri extracurriculare si fa-le intr-un mod extraordinar. Poti organiza, de exemplu, urmatoarea petrecere a companiei. Fa din asta o experienta remarcabila, iar toata lumea va observa. Daca reusesti cateva astfel de lucruri vizibile, vei deveni persoana la care vor veni pentru o gandire creativa.
8. Creeaza un laborator de inovatie
Daca esti manager sau liderul unei companii, te afli in pozitia perfecta pentru a hrani si creste creativitatea in compania ta. Dedica un spatiu separat pentru inovare. Ajuta un mic grup sa genereze inovatii pentru lume. Apple a facut acest lucru cu echipa Macintosh.
Sursa: entrepreneur.com
Tags: antreprenoricreativitatesfaturi antreprenoriinovare afaceri