Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri ecologice. Obiectivele firmei

de Idei de afaceri 07 Dec. 2022 419
Afaceri ecologice. Obiectivele firmei
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Fiecare tip de planificare (de marketing, productie si operatiuni, resurse umane, financiar-contabila) trebuie sa aiba propriile ei obiective, care impreuna formeaza obiectivele de afaceri.

La inceputul planificarii subliniati principalele obiective pe care intentionati sa le atingeti: 
 
- din punctul de vedere al planificarii de marketing: un anumit nivel al vanzarilor, un anumit procent de piata;
 
- din punctul de vedere al planificarii productiei si operatiunilor: enuntarea intentiei de a urmari mentinerea unui nivel scazut al costurilor de exploatare (definite in cadrul plani - ficarii financiar-contabile) si eficientizarea muncii, conform unor parametri bine definiti;
 
- din punctul de vedere al planificarii resurselor umane: se va urmari, spre exemplu, stimularea participarii angajatilor la activitatile din cadrul firmei si a eficacitatii personalului (prin realizarea cu succes a sarcinilor alocate fiecarui angajat);
 
- din punctul de vedere al planificarii financiar-contabile: se poate aminti ca se va urmari reducerea riscurilor financiare, rezolvarea situatiilor neprevazute si reducerea costului finantarii, prin intarirea disciplinei financiare.
 
La constructia planului de afaceri, obiectivele se redefinesc pe masura ce se construieste fiecare plan component. Abia la sfarsitul activitatii de planificare se poate spune ca au fost definite cu adevarat obiectivele de afaceri, cand intentiile de la inceput au fost corectate (extinse sau restranse) conform realitatilor descoperite pe parcursul planificarii.
 
Pentru planul de fata legat de cultivarea plantelor medicinale in sistem ecologic este de preferat sa impartiti acest punct in doua: obiective de afaceri pe termen scurt si mediu (cu o durata de pana la 2 ani) si obiective de afaceri pe termen mediu si lung (cu o durata mai mare de 2 ani).

Aceasta deoarece prima perioada este una de conversie, de trecere de la agricultura conventionala la cea in sistem ecologic, astfel incat firma dumneavoastra nu va produce in acest timp produse ecologice (in primii ani nu veti avea venituri semnificative din vanzari, produsele nefiind considerate bio si abia din al patrulea an veti incepe sa vindeti plante medicinale obtinute in sistem ecologic). Anii urmatori primei perioade se vor putea raporta la aceasta procentual.
 
Iata un exemplu de obiective de afaceri pentru o ferma de cultivare a plantelor medicinale si aromatice in sistem ecologic:
 
Firma S.C. HERBA ECOLOGIC S.R.L. doreste ca in primii 5 ani de activitate vanzarile sa evolueze astfel: primii 3 ani vor fi ani de conversie si nu se vor obtine venituri din vanzari de produse certificate bio, ci din vanzari de plante medicinale obisnuite, activitatea concentrandu-se pe tratarea si pregatirea terenului, obtinerea semintelor, utilajelor etc., precum si pentru obtinerea de fonduri acordate de diverse institutii de stat sau europene; in al IV-lea an preconizam ca vom inregistra venituri de 20.400 euro, in al V-lea an 21.000 euro, in al VI-lea an 21.700 euro.

Pentru aceasta vom urmari mentinerea cheltuielilor de exploatare cu identificarea unor furnizori alternativi de materii prime si materiale consumabile principale precum si pregatirea si stimularea personalului angajat suplimentar.
 
Orice operator de produse agroalimentare ecologice, conform legislatiei in vigoare, trebuie sa inregistreze aceasta activitate la A.N.P.E. (Autoritatea Nationala a Produselor Ecologice) si sa se supuna controlului unui organism de inspectie si certificare acreditat.

Pe produsele care au fost supuse sistemului de inspectie si certificare poate aparea mentiunea „Agricultura ecologica Ecorom – Sistem de control RO“. De asemenea, pentru a obtine produse organice/biologice/ecologice certificabile pe piata europeana, producatorii agricoli romani trebuie sa respecte principiile incluse in Reglementarea Consiliului 2092/1991/CEE. 
 
Pentru a exporta trebuie ca produsele obtinute in Romania sa fie recunoscute pe piata europeana. Recunoasterea presupune primirea de catre producatorul agricol in sistem ecologic a unui certificat pentru produsele sale, conform caruia aceste produse pot fi vandute pe piata nationala si exportate fara nici un soi de problema ca produse ecologice. Certificatul de conformitate ecologica se acorda de catre organisme specializate in urma unui control riguros efectuat pe parcursul proceselor de productie.


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: afaceri ecologicesistem ecologicobiectivele firmei

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]