de Idei de afaceri
25 Oct. 2024
614
In contabilitate, contul de profit si pierdere descriu si explica rezultatul contabil prin prisma structurilor de cheltuieli si venituri care le-au determinat, implicit a activitatilor consumatoare si producatoare de rezultate (profit sau pierdere).
Mai explicit, rezultatul contabil este rezultatul determinat pe baza veniturilor si a cheltuielilor inregistrate in contabilitate. Diferenta dintre venituri si cheltuieli rezulta in profit (atunci cand veniturile sunt mai mari decat cheltuielile) sau pierdere (cand cheltuielile depasesc veniturile inregistrate). Pentru a fi mai usor, vom lua drept exemplu o afacere ce se axeaza pe cultivarea cupercilor.
Veniturile sunt de mai multe tipuri: venituri din exploatare, venituri financiare sau venituri extraordinare.
Veniturile din exploatare sunt cele provenite in principal din productia vanduta si vanzarea de marfuri. Dupa cum am mai explicat ceva mai sus, venituri obtinute din productia vanduta sunt cele rezultate din vanzarea de produse realizate in cadrul firmei sau din prestarea de servicii, pe cand veniturile din vanzarea de marfuri sunt obtinute din achizitionarea si distribuirea marfurilor, la pretul carora se adauga un adaos comercial. Ferma dumneavoastra va avea venituri din productia vanduta.
Desi veti avea in principal venituri din exploatare, merita sa amintim si veniturile financiare, precum si cele extraordinare.
Veniturile financiare sunt acele venituri obtinute, spre exemplu, din dobanda la imprumuturile acordate altor societati (in cazul societatilor bancare) sau diferenta pozitiva de curs valutar.
Veniturile extraordinare (numite si exceptionale) sunt acele venituri rezultate din evenimente sau tranzactii ce sunt clar diferite de activitatile curente si care, prin urmare, nu se asteapta sa se repete intr-un mod frecvent sau regulat. Spre exemplu, o donatie.
Cheltuielile sunt de mai multe tipuri: de exploatare, financiare sau extraordinare. Despre cheltuielile de exploatare am mai discutat. Acestea sunt foarte importante intr-o firma care se ocupa de cultivarea ciupercilor.
Cheltuielile financiare sunt cele legate de ratele dobanzii la credite, diferente negative de curs valutar, comisioane si servicii bancare etc.
Cheltuielile extraordinare (numite si exceptionale) sunt acele cheltuieli rezultate din evenimente sau tranzactii ce sunt clar diferite de activitatile curente si care, prin urmare, nu se asteapta sa se repete intr-un mod frecvent sau regulat. Spre exemplu, pagubele create de un incendiu.
Pentru previzionarea contului de profit si pierdere nu este necesar sa construiti decat acele cheltuieli pe care puteti sa le anticipati (conform celor stabilite in ipotezele previzionale). Cu toate acestea, in cele ce urmeaza am introdus structura completa a contului, din cauza faptului ca nevoile de planificare difera de la firma la firma.
de
Idei de afaceriRedactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Tags: ciuperciafacere cu ciuperciafaceri agricolecontul de profitcontul de piederivenituricheltuieli