Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum elimini cuvintele de umplere din discurs

de Alexandra Popescu 04 Iun. 2014 2533
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In timpul unor discursuri, interviuri, conferinte sau a unei simple discutii, multi oameni au tendinta sa introduca cuvinte de umplere in propozitiile lor. "Uh", "umm", "aaa" sunt unele dintre cele mai cunoscute, insa, mai nou, au fost introduse cuvinte noi, cum ar fi "literalmente", "deci", "doar", "sincer" si altele care ii ajuta sa lege mai bine frazele.

 
Este in regula sa folosesti aceste cuvinte, insa repetarea lor intr-un mod obsesiv devine deranjanta, iar atentia publicului va fi spulberata. In plus, acestea dau impresia ca tot ceea ce spui sunt "minciunele" doar pentru a parea un om sincer si cu planuri mari in fata celorlalti. 
 
Momentele cand apar cuvintele de umplere sunt acelea de nervozitate in special, de stres, emotie, iar pentru a le evita este nevoie de control. 
 
Cuvintele de umplere au fost clasificate in cateva categorii:
1. Conjunctive – uh, umm, aaa, mmm. Acestea, folosite repetat, irita ascultatorul.
2. Dramatice – cum ar fi, literalmente. Distrug credibilitatea si sunt enervante.
3. De pornire – deci, sincer, in teorie. Se folosesc la inceputul propozitiilor, de obicei.
4. De verificare – corect?, ok?, stii? Sunt puse, in general, pentru a verifica publicul, iar in repetarea lor devine deranjanta.
 
Daca te regasesti printre exemplele de mai sus, iar in situatii necontrolate nu-ti poti abtine "aa"-ul, avem cateva sfaturi care te-ar putea ajuta sa iti corectezi discursul, sa il faci mai fluent, sa atragi atentia si sa nu mai iriti auditiv audienta.
 
1. Lasa-ti un mesaj vocal. Atunci cand iti asculti discursul iti poti auzi si cuvintele de umplere pe care le folosesti de obicei si sunt iritante. Ba mai mult, vei vedea cat sunt de iritante, de fapt. Ascultand inregistrarea vei avea posibilitatea sa te corectezi tu pe tine, ceea ce te ajuta foarte mult.
 
2. Incearca sa iei o pauza. Pauzele in vorbire, chiar daca consideri ca nu sunt indicate, acestea ajuta la eliminarea cuvintelor de umplere. In loc de un "aa", fa o pauza si vorbeste abia cand ceea ce vei spune stii ca este urmatoarea idee si nu un cuvant iritant.
 
3. Daca iti proiectezi vocea, este mai greu sa spui "uh". Energia si proiectia elimina tendinta de a spune un "umm" si va fi mult mai interesant pentru celelalte persoane sa te asculte.
 
4. Nu te injosi. Nu trebuie sa te concentrezi pe aspecte negative pentru ca acele cuvinte de umplere apar din ce in ce mai mult, ci trebuie sa te concentrezi pe aspectele pozitive.
 
Cuvintele de umplere sunt folosite des, mai ales de unii antreprenori care incearca sa spuna cele mai elevate si potrivite cuvinte oamenilor care ii asculta. Acest defect se corecteaza cel mai rapid, fara prea mult efort, ci cu ajutorul concentrarii, si nu necesita pierdere de timp. In plus, incetinirile si pauzele sunt cheia corectarii.
 


Tags: afaceriantreprenoridiscurssfaturi afaceri

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Provocarile antreprenoriatului (si cum sa le depasesti)

de Bianca Tila
18 Iul 2024
Multi dintre noi privim antreprenoriatul precum o usa a libertatii, bogatiei si idealului. Cu toate acestea, realitatea ne arata cum multi...

De la afaceri mici la afaceri mari si invers

de Idei de afaceri
09 Feb 2023
Antreprenoriatul este actul de a fi antreprenor sau “cineva care profita de inovatie, finante si afaceri, intr-un efort de a transforma ideile si...

Promovarea afacerii pe Amazon. Nume si slogan

de Idei de afaceri
14 Iun 2024
Numele marcii este probabil printre putinele detalii la care e greu sa aduci alte schimbari mai tarziu. De aceea este esential sa alegi bine de la...

Antreprenoriat pasiv. Cum poti deveni un business angel de succes

de Idei de afaceri
05 Ian 2023
Un business-angel este o persoana cu experienta anterioara semnificativa si de succes in business, preferabil ca antreprenor in serie, pentru a putea...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]