Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum imi protejez afacerea si produsele de concurenta?

de Idei de afaceri 13 Oct. 2022 547
Cum imi protejez afacerea si produsele de concurenta?
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Concurenta este definita ca o confruntare intre agentii economici pentru castigarea si conservarea clientelei, in scopul sporirii volumului de afaceri.

In economia de piata, exercitarea concurentei constituie un drept al oricarui agent economic. Ca orice drept cunoscut si protejat de lege, dreptul la concurenta trebuie exercitat cu buna-credinta, fara sa incalce drepturile si libertatile celorlalti agenti economici si cu respectarea legii si a bunelor moravuri. Numai daca exercitarea concurentei are loc in aceste limite, concurenta este licita sau loiala si, deci, ea este ocrotita de lege.
 
In schimb, concurenta neloiala reprezinta orice fapt sau act contrar uzantelor cinstite in activitatea comerciala. Acest tip de concurenta este reglementat prin diverse tratate internationale, precum si de legislatia nationala din Romania - Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Pentru a-ti proteja afacerea si, implicit, proprietatea intelectuala, este recomandabil sa-ti inregistrezi marca la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci - OSIM. 
 
Protectia proprietatii industriale are ca obiect brevetele de inventie, modelele de utilitate, desenele si modelele industriale, marcile de fabrica sau de comert, marcile de serviciu, numele comercial si indicatiile de provenienta sau denumirile de origine, precum si reprimarea concurentei neloiale.
 
In Romania prin Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci pot fi protejate:
 
- inventiile, modelele de utilitate
 
- marcile si indicatiile geografice
 
- desenele si modelele industriale
 
- noile soiuri de plante
 
- topografiile produselor semiconductoare
 

Plan de analiza concurential

 
Cheia catre o analiza a competitiei de pe piata este sa te diferentiezi de ceilalti printr-o trasatura principala sau prin mai multe, dar la fel de puternice si usor de remarcat. 
 
Trebuie sa explici strategia ta potentialilor clienti pentru a avea ceva in plus care sa ii atraga pe acestia. Uneori piata este deja impartita intre cei care au afaceri solide si cu un segment de clienti destul de bine definit si fidel, in acelasi timp. 
 
In astfel de situatii, va fi un pic mai greu sa iti gasesti o nisa si sa te faci remarcat pe piata. Tocmai de aceea este mai bine sa identifici aceasta posibila problema in timp ce faci analiza concurentiala pentru a nu irosi ulterior o multime de bani in incercarea de a face afacerea sa fie competitiva.


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: concurentaanaliza concurentialaosimagenti economici

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]