de Bianca Tila
23 Mai. 2024
505
In sectorul afacerilor, EBITDA reprezinta un instrument esential pentru contabilitatea afacerii. EBITDA este profitul, inainte de a scadea amortizarea, dobanzile si cheltuielile cu impozitul pe profit.
Cu alte cuvinte, EBITDA iti genereaza o imagine de ansamblu, o imagine a profitului cu care ramai dupa ce platesti cheltuielile cu materii prime, materiale, utilitati, salarii cu toate contributiile si impozitele aferente lor, chirii, transport si orice alta cheltuiala facuta in numele businessului tau.
Ce inseamna EBITDA?
Ebitda este pescurtarea din engleza a sintagmei "Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization". Altfel spus, luam contact cu un indicator care arata companiilor ce profit au dupa ce platesc chaltuielile cu materiile prime, materialele, utilitatile, salariile cu toate contributiile si impozitele aferente, chiriile si oricare alta cheltuiala specifica activitati desfasurate.
In ceea ce priveste scopul acestui indicator, ne referim la bilant. Analiza sau calculul realizat pe baza EBITDA arata eficienta companiilor dintr-o anumita industrie sau ramura de activitate. De asemenea, afacerile nu sunt obligate sa prezinte indicele EBITDA, daca acesta poate fi calculat pe baza situatiei financiare a companiei.
EBITDA in contabilitate
Contabilitatea romaneasca preia modelul francez, in care nu se cere calculul acestui profit. Totusi, este esential pentru orice antreprenor, deoarece are un rol de indicator de management financiar. In cazul raportarilor pe Standardele Internationale, EBITDA este obligatoriu de calculat.
EBITDA este folosit des in modelarea financiara. Acesta este un punct de plecare pentru calcularea fluxului de numerar liber, fara efect de levier. In proiectele financiare, EBITDA este utilizat ca punct de referinta, chiar daca modelul de flux de numerar actualizat evalueaza businessul doar pe baza fluxului de numerar liber.
Calcularea EBITDA - formula
Atunci cand vorbim de calcularea acestui indice, putem sa folosim doua formule urmatoare:
EBITDA = PROFIT NET + DOBANZI + TAXE + DEPRECIERE + AMORTIZARE
Formula EBITDA ajuta antreprorul sa isi vada mai clar greselile financiare. In calcularea EBITDA, multi se impiedica de identificarea profitului net. Acesta este rezultatul activitatii comerciale a unei companii, care se obtine prin calcularea diferentei dintre venituri si cheltuieli. In plus, este un indicator financiar de tinut minte, avand in vedere ca ofera informatii despre performanta activitatii desfasurate.
EBITDA vs profit net
Indicele EBITDA intervine atunci cand vorbim despre profitabilitatea unei afaceri. Antreprenorii si analistii au dezvoltat diverse metode prin care poate fi masura valoarea unei companii. La acest calcul o piesa importanta este profitul net care se calculeaza cu ajutorul formulei:
Profit net = profit brut - impozite
In acest fel, profitul ocupa un loc important pe scara indicatorilor financiari. De asemenea, acesta este evidentiat de documentele contabile. Fara profit, o firma nu isi indeplineste scopul economic pentru care a fost construita. Pentru o analiza a acestui indicator este nevoie de urmarirea intregului parcurs.
In momentul in care un antreprenor vrea sa afle rata de
rentabilitate a firmei sale, acesta va opta pentru calculul EBITDA, iar pentru castigul per actiuni va calcula profitul net. Masurarea EBITDA se foloseste atunci cand vrei sa analizezi profitabilitatea dintre companii si industrii, dar si pentru a evalua tendintele industriei in care activezi in timp. Astfel, impactul cheltuielilor cu dobanzile este eliminat.
In cazul unei investii, cresterea EBITDA trebuie urmarita de la o perioada la alta. Fiecare crestere arata imbunatatirea profitabilitatii de-a lungul timpului.
In plus, o greseala mare cu privire la acest indicator este ca se confunda cu incasarile de numerar. EBITDA este un indicator de masurare a profitabilitatii, nu se utilizeaza pentru evaluarea cash flow-ului. De retinut este faptul ca EBITDA nu ia in calcul factori precum nivelul de risc sau necesitatile de reinvestire deoarece toate afacerile sunt diferite.
Interpretare EBITDA - Cum interpretezi EBITDA in afacerea ta
Interpretarea EBITDA tine cont de factorii pusi la bataie in calcul. Mai exact, aici vorbim de profitul net, cheltuielile cu dobanzile, taxele, deprecierea si amortizarea.
Pentru un antreprenor este important de stiut ca taxele variaza si depind de regiunea in care isi desfasoara afacerea. In functie de zona, regulile fiscale se schimba, lucru ce nu face parte din evaluarea performantei unei echipe de management. Multi analisti din domeniu sunt de parere ca acesti factori sunt esentiali in momentul compararii mai multor afaceri.
De asemenea, banii pe care o companie a decis sa-i imprumute pentru a-si finanta activitatile se numesc cheltuieli cu dobanzile. Avand in vedere ca vorbim de sectorul afacerilor, companiile fac parte din structuri de capital diferite, ceea ce duce la cheltuieli diferite cu dobanzile. In acest sens, este mai usor de comparat performanta relativa a companiilor prin adaugarea dobanzii inapoi, ignorandu-se impactul structurii capitatului asupra businessului.
Cand vorbim de depreciere si amortizare, vorbim de doua structuri. In primul rand, D&A depind de investitiile istorice pe care afacerea le-a facut. Companiile aleg sa investeasca in active fixe pe termen lung, care isi pierd valoarea din cauza uzurii. In schimb, amortizarea este procedura prin care costul total al unui bun este impartit in intreaga durata de utilizare a acestuia. Deprecierea subliniaza devalorizarea bunului achizitionat. Bunul se invecheste, ceea ce duce la deteriorare si nu mai este relevant in raport cu piata din prezent.
Indicele EBITDA - Cand se utilizeaza si de ce este important
EBITDA este utilizat pentru a urmari si compara profitabilitatea. Acest indice este folosit pe scara larga in analiza industriilor intensive in active, cu o multime de imobilizari corporale si costuri mari de amortizare.
Cei care urmaresc variatiile acestui indicator sunt investitorii. Acestia sunt interesati de cresterea valorilor deoarece arata o imbunatire a profitabilitatii de-a lungul unui interval de timp.
Pentru a estima valoarea de viata a unei companii se poate utiliza calculul EBITDA. In plus, se poate afla situatia afacerii in conditiile in care urmeaza sa fie cumparata de o alta companie sau va avea loc un proces de fuziune.
Pentru antreprenori calcularea acestui indice este esentiala deoarece ofera o idee clara asupra valorii companiei. De asemenea, demonstreaza valoarea companiei pentru potentialii cumparatori si investitori, oferind o imagine amanuntita asupra oportunitatilor de crestere ale firmei.
EBITDA ajuta la analizarea starii financiare si performantei economice a companiilor care au trecut printr-un proces de restructurare in ultimul an. Se poate dovedi util pe piata din Romania in cazul companiilor care au costuri de inchiriere ridicate precum restaurantele, hipermarketurile, cazinourile.
Marja EBITDA - Cum poate sa te ajute in afaceri
In procesul de interpretare al EBITDA este important sa intelegem ca marja acestui indice reprezinta o performnata care masoara profitabilitatea unei companii.
Marja EBITDA ajuta la masurarea castigurilor, care se axeaza pe elementele businessului - profitabilitatea operationala si fluxurile de numerar. Aceasta marja poate fi calculata prin impartirea EBITDA la venituri.
Formula marja EBITDA
Marja EBITDA = (castig inainte de dobanzi si impozite + depreciere + amortizare)/ venit total
Acest calcul este relevant atunci cand se evelueaza eficacitatea eforturilor unei companii de reducere a costurilor. Cu cat marja EBITDA este mai mare, cu atat cheltuielile operationale ale unui business sunt mai mici in raport cu veniturile totale. In conditiile in care o afacere are venituri totale de 125.000 dolari si EBITDA de 15.000 dolari, marja EBITDA este de 15.000 dolari/125.000 dolari = 12%.
Nfd/ebitda - explicatii si aplicare
Raportul datoriei nete la EBITDA reprezinta raportul datoriei care arata cati ani i-ar trebui unei companii sa-si achite datoria, in conditiile in care EBITDA si datoria neta sunt mentinute constante.
In randul analistilor, nfd/ebitda - raportul dintre datoria neta si EBITDA este utilizat frecvent. Cu ajutorul acestuia, specialistii vad capacitatea unei firme de a-si reduce datoria. De asemenea, ratele mai mari de 4 sau 5 declanseaza semnale de alarma, compania in cauza nefiind capabila de a-si indeplini sarcinile. Astfel, businessul are putine sanse de a-si asuma datoria suplimentara necesara pentru cresterea afacerii.
Acest raport trebuie comparat cu cel al unui indicator de referinta sau cu media industriei. Astfel, se va determina bonitatea unei companii. De asemenea, se poate efectua o analiza pentru a determina daca o firma si-a crescut sau si-a redus povara datoriei intr-un anumit interval de timp. Pentru o astfel de analiza, antreprenorul trebuie sa compare rapoartele sau elementele din situatia financiara cu cele din perioadele anterioare. In acest fel, se va afla modul in care compania a crescut in perioada aleasa.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: indicele ebitdaebitda vs profit netformula ebitdaebitda definitie