de Idei de afaceri
06 Mar. 2024
556
O locatie perfecta trebuie sa raspunda nevoilor acelei afaceri dar, in functie de specificul activitatii desfasurate aici, sa fie si accesibila clientilor carora se adreseaza. Antreprenorii trebuie sa decida ce zona vor alege in functie de tipul afacerii pe care o dezvolta si, implicit, de clientii carora se adreseaza.
O optiune de locatie care castiga teren in mod vizibil in prezent este domiciliul personal al antreprenorilor. Acestia isi conduc afacerea in majoritate prin intermediul suportului online si cu ajutorul asistentilor virtuali.
Acesta alegere are marele avantaj al reducerilor de cheltuieli, posibilitatea antreprenorilor de a lucra in mod flexibil si de a petrece mai mult timp alaturi de familie. Cealalta optiune este de a administra afacerea intr -un spatiu separat pe care il ai deja sau il inchiriezi. Dar cum se alege aceasta locatie, pentru a asigura o functionare optima a afacerii?
Iata cele mai importante reguli:
- Alege o locatie accesibila pentru clientii vizati. Nu stabili sediul firmei in cartiere marginase sau cu reputatie subreda. In aceste locuri nu ai sanse solide de reusita nici pentru atragerea clientilor si nici a angajatilor. Incearca sa-l pozitionezi cat mai aproape de centrul orasului, langa cladiri sau repere cu care majoritatea clientilor sa fie familiarizati (ex: universitate, posta, banca, sens giratoriu, statii de metrou s.a.m.d.)
- Cand alegi locatia trebuie sa iei in calcul accesul la mijloacele de transport sau existenta parcarilor in functie de tipul de clienti carora te adresezi. Spre exemplu, daca ai o scoala ce ofera cursuri de coaching cu tarife ridicate, mai mult ca sigur va trebui sa existe locuri de parcare la dispozitia cursantilor
- Daca ai ocazia, inchiriaza un spatiu in care s-a condus aceeasi activitate cu cea pe care doresti sa o dezvolti tu. Daca doresti sa deschizi, spre exemplu, un coafor sau o frizerie, vei avea nevoie de amenajare speciala, de o anumita organizare a spatiului. Astfel, parte dintre acestea le poti lua de -a gata
- In functie de profilul afacerii, trebuie sa alegi o locatie cu trafic mare de potentiali consumatori (ex: o cafenea) sau o zona mai linistita, mai putin aglomerata sau cu spatii verzi (ex: o gradinita particulara)
In concluzie, gandeste cu mare atentie procesul de alegere a locatiei. Aceasta decide viitorul afacerii si oportunitatile ei de dezvoltare si necesita investitii solide.
Repere importante in amlasarea sediului
Iata cateva repere importante, care difera de la o afacere la alta:
- starea cailor rutiere
- comunicatii (posta, telefon, serviciul de curierat, internet etc.)
- alte servicii (banci, institutii financiare etc)
- aglomerarea de firme similare
- posibilitati de reclama din partea institutiilor publice
- factorii de mediu (clima, topografie)
- conditii speciale pentru cladiri
- implicatii juridice (regim de proprietate, norme si taxe pentru obtinerea autorizatiilor de constructie/amenajare)
- acces la alimentarea cu energie electrica
- accesul la materii prime
- distanta fata de pietele de desfacere
- puterea de cumparare din zona
- servicii tehnice accesibile
- posibilitati de alimentare cu apa
- acces la reteaua de canalizare, ep urarea apelor uzate
- transport public (autobuz, cale ferata)
- aspecte de "imagine" a zonei
- posibilitati de dezvoltare in viitor
de
Idei de afaceriRedactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Tags: businesslocatia perfectasediu afacere