Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Managementul riscurilor. Provocarile vietii de antreprenor

de Idei de afaceri 21 Dec. 2022 455
Managementul riscurilor. Provocarile vietii de antreprenor
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Provocarile pe care mediul antreprenorial al tinerei economii de piata din Romania le va avea in continuare de depasit sunt numeroase, dificil de gestionat, accesul la competitivitate si implicit la pietele internationale fiind conditionat de aplicarea riguroasa a principiilor si tehnicilor de management international si, dat fiind contextul macroeconomic si particularitatile sale specifice, in mod special a tehnicilor de gestionare a riscului.

Profita de reducerile de pana la 80% de sarbatori! Descopera in ce idei de afaceri poti investi...click AICI pentru detalii si comenzi<<

Se stie si, bineinteles, trebuie luat in calcul faptul ca fiecare afacere implica un anumit risc  extern. Poti, totusi, sa elimini o parte din acestea anticipand problemele ce pot aparea si incercand sa schitezi un plan de reducere a efectelor negative.

In cazul in care apelezi la finantatori, acestia vor lua decizia de a-ti finanta afacerea pe baza unei evaluari a riscurilor potentiale care planeaza asupra firmei tale. Vor lua in considerare aceste riscuri chiar daca nu le introduci in plan. 
 
Astfel demonstrezi ca iei in calcul toate aspectele afacerii si esti realist, nu naiv. Efectele acestor riscuri pot fi diminuate prin constituirea unor rezerve de numerar (bani).

Aceste rezerve trebuie sa le ai inca de la inceput, deoarece in primul an nu vei avea niciun venit din activitatea firmei. O alta modalitate de diminuare a riscurilor legate de pret este intocmirea unei liste cu cat mai multi furnizori alternativi seriosi, astfel avand mereu posibilitatea sa alegi pretul cel mai mic pentru produse de calitate asemanatoare.
 
Riscul = Pericolele x Vulnerabilitatile x Valoarea capitalului
 
Conform acestei formule, riscul reprezinta o functie intre probabilitatea ca o anumita amenintare sa exploateze o potentiala vulnerabilitate, si impactul care rezulta din acest eveniment advers asupra capitalului organizatiei. 
 
Exista patru tipuri de risc de afaceri, care se definesc in felul urmator:
 
- Riscul financiar. Majoritatea sistemelor informationale pot avea un oarecare efect asupra performantei financiare a organizatiei, iar orice tulburari aduse acestora vor avea ca rezultat un efect financiar negativ, fiind necesar astfel sa se ia in consideratie nivelul, probabilitatea si impactul potential, ale unor astfel de tulburari. 
 
- Riscul strategic. Sistemele informationale pot avea un efect strategic direct asupra organizatiei. 
 
- Riscul operational. Riscul operational este mai des intalnit decat oricare alt factor de risc de afaceri din moment ce majoritatea sistemelor informationale sunt proiectate pentru a influenta maniera si eficienta cu care organizatia isi sustine activitatea zilnica de afaceri. 
 
- Constrangerile legislative. Sistemele informationale pot avea efect direct asupra modului in care organizatia se conformeaza prevederilor legale.
 
Termenul de management al riscului denota un proces global continuu si de o complexitate care creste in timp. Prima etapa a acestui proces consta in estimarea riscului. Aceasta etapa include identificarea riscurilor, masurile de reducere a riscurilor si impactul bugetar pentru implementarea masurilor legate de acceptarea, evitarea sau transferul riscului. 
 
Cea de-a doua etapa a managementului riscului include procesul de stabilire a prioritatilor pentru alocarea bugetului, implementarea si sustinerea masurilor corespunzatoare de reducere a riscurilor.
 
In era informatiei, asigurarea eficienta a informatiilor devine o sarcina continua de recuperare pe masura ce metodele de stocare, procesare, transfer si accesare a tehnologiei informatiei continua sa se dezvolte intr-un ritm sustinut. 
 
Este esential astfel ca procesul de analiza si estimare a riscului sa fie bine inteles de toate partile implicate si executate in mod regulat. Riscurile care pot fi asociate cu informatia si tehnologia informatiei trebuie sa fie identificate si coordonate intr-o maniera eficienta din punctul de vedere al costurilor. 

Profita de reducerile de pana la 80% de sarbatori! Descopera in ce idei de afaceri poti investi...click AICI pentru detalii si comenzi<<
 
Analiza riscului reprezinta procesul de analizare a unui mediu-tinta si identificarea relatiilor dintre insusirile sale legate de risc. Analiza trebuie sa identifice amenintari si vulnerabilitati, inclusiv vulnerabilitatea bunurilor conexe si asociate. 
 
Analiza riscului ramane baza fundamentala a unui bun management al sigurantei, deoarece  administratorii necesita un mijloc de intelegere a securitatii si riscurilor la care sunt expuse organizatiile lor. 
 
Analiza riscului confera justificarea si poate in acelasi timp sa actioneze ca un mijloc pentru comunicarea in cadrul organizatiei. Termenul de management al riscului se refera la stabilirea unei valori pentru bunuri, frecventa amenintarilor, consecintelor unui eveniment cu potential daunator, cat si pentru oricare alte elemente neprevazute. 
 
Rezultatele analizei riscului pot fi utilizate intr-o apreciere sau masurare a riscului. Astfel, termenul de apreciere a riscului este folosit pentru a descrie atat procesul, cat si rezultatul analizarii si aprecierii riscului.
 
Aprecierea riscului este astfel o analiza sistematica a:
 
- pagubelor de afaceri care pot surveni in urma unei disfunctii de securitate, luand in consideratie consecintele potentiale ale compromiterii confidentialitatii, integritatii sau disponibilitatii informatiilor si a altor bunuri;
 
- probabilitatii reale de aparitie a unei astfel de disfunctii pe fondul amenintarilor si vulnerabilitatilor predominante, precum si a mijloacelor de control implementate in prezent. 
 
Rezultatul acestei aprecieri poate fi folosit pentru ghidarea si determinarea celei mai potrivite actiuni de management si prioritatilor pentru managementul riscurilor de siguranta a informatiei, cat si pentru implementarea mijloacelor de control selectate pentru a asigura protectie impotriva acestor riscuri.
 


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: antreprenorviata de antreprenorriscuri in facerimangementul riscurilor

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Provocarile antreprenoriatului (si cum sa le depasesti)

de Bianca Tila
21 Dec 2023
Multi dintre noi privim antreprenoriatul precum o usa a libertatii, bogatiei si idealului. Cu toate acestea, realitatea ne arata cum multi...

Antreprenoriat pasiv. Cum poti deveni un business angel de succes

de Idei de afaceri
05 Ian 2023
Un business-angel este o persoana cu experienta anterioara semnificativa si de succes in business, preferabil ca antreprenor in serie, pentru a putea...

Pilonul de Antreprenoriat al PWN Romania pregateste Trusa Scale Up

de Bianca Tila
07 Iul 2022
Pilonul de Antreprenorial al PWN Romania se subscrie misiunii Professional Women's Network Romania prin care sprijina accesul femeilor in pozitii de...

Cei mai bogati tineri antreprenori din lume

de Camelia Diaconu
18 Iun 2019
Daca esti de parere ca pentru a ajunge miliardar trebuie sa fii batran, trecut prin viata si experimentat, noi te contrazicem. Iti prezentam cativa...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]