Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Productia si serviciile. Procesele de productie in afacerile agricole

de Idei de afaceri 11 Mar. 2024 595
Productia si serviciile. Procesele de productie in afacerile agricole
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Procesul de productie reprezinta ansamblul operatiunilor care vizeaza activitati economice organizate social ce consta in obtinerea de bunuri materiale si de servicii destinate satisfacerii directe sau indirecte a trebuintelor clientilor, prin transformarea resurselor existente (materii prime, forta de munca etc.), pentru obtinerea unui venit.

Acesta parte nu este necesar sa fie extrem de detaliata daca planul de afaceri este destinat sa convinga un finantator sa acorde un credit firmei dumneavoastra. Daca insa este destinat uzului intern, este bine sa descrieti in amanunt procesul concret de productie, pentru a vedea cum puteti sa le imbunatatiti (etapele procesului pot fi scurtate, productie mai mare, vanzari mai multe  intr-un timp mai scurt etc.).

Dupa ce ati realizat descrierea etapelor procesului de productie este bine sa faceti o analiza SWOT a acestui proces, adica sa prezentati punctele tari, punctele slabe, oportunitatile si amenintarile acestuia.
 
Consideram ca punctul cel mai tare al procesului de productie intr-o ferma de cultivare a plantelor medicinale si aromatice ecologica este oferirea unor reale proprietati curative produselor, nediminuate ca in cazul plantelor produse in regim de cultivare conventional. Plantele medicinale sunt cautate mai ales pentru eficienta lor in tratarea anumitor afectiuni, intarirea sistemului imunitar, iar cele aromatice pentru adaosul de gust oferit mancarurilor. Astfel, procesul de productie ecologic este ideal pentru asigurarea concordantei intre ceea ce se doreste de la aceste produse si ceea ce se obtine, nedistorsionand calitatile plantelor.
 
Un alt punct tare al procesului de productie ecologic este si faptul ca intretinerea este 100% naturala (acesta poate fi privit insa si ca punct slab). Daca utilizati rasaduri pentru a proteja plantele in fazele de dezvoltare incipienta sau daca va veti construi sere pentru protejarea culturilor, atunci si aceste elemente vor fi considerate puncte tari deoarece ajungeti sa controlati tot mai mult mediu de dezvoltare al plantelor medicinale.
 
Unul dintre punctele slabe ale procesului de productie este faptul ca lipsa tratamentelor chimice normale poate duce la productii mai scazute si cu o variabilitate mai mare privind cantitatile obtinute. Vulnerabilitatea culturilor in fata naturii este o problema majora cu care se confrunta agricultura in sistem ecologic, si ideal este realizarea acesteia in sere pentru a controla cat mai mult mediul de dezvoltare al plantelor. Un alt punct slab este productia inerent mai scazuta la hectar, deoarece semintele nu sunt tratate pentru a genera culturi masive. 
 
Printre punctele slabe mai poate fi mentionat si faptul ca veti avea cheltuieli mai mari de exploatare (productie) deoarece in primii trei ani spre exemplu semintele achizitionate vor trebui sa fie certificate ecologic si ingrasamintele vor trebui la fel sa fie ecologice. Ideal ar fi sa va asociati cu alti fermieri din apropiere si sa schimbati intre dumneavoastra produse ecologice (lucerna contra gunoi de grajd, spre exemplu). 
 
Una dintre oportunitatile procesului de productie poate fi, spre exemplu, faptul ca odata devenit certificat ecologic, puteti produce singur semintele de care veti avea nevoie si veti scadea costul ridicat al achizitionarii acestora. O alta oportunitate este ca nu aveti nevoie de forta calificata de munca.
 
Amenintarile asupra procesului de productie pot fi legate de lipsa de lichiditati pentru a finanta primii ani de activitate care sa va impiedice sa cultivati suprafete mai mari care sa va aduca profituri mai consistente necesare dezvoltarii sau de greselile de management ale culturilor ecologice. O alta amenintare sunt factorii naturali care pot afecta mai puternic culturile ecologice decat cele normale.
 


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: afaceri agricolesistem ecologicproductie ecologica

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]