Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Reconstruieste-ti autostima pas cu pas! Iata 3 reguli importante
Descopera adevarata ta valoare si foloseste-ti calitatile in directia potrivita. Iata 3 reguli importante pentru a-ti construi un nivel ridicat de autostima!
Regula 1: Cunoaste-te pe tine insutiGhid practic pentru realizat felicitari de lux
Ghid practic Realizarea de sapun natural
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Primul pas care trebuie facut prevede descoperirea a ceea ce gandim despre noi insine. Poate nu ne placem, dar nu suntem constienti de asta; percepem, adesea, un blocaj in interiorul nostru care nu ne face sa ne simtim bine, dar nu-l putem corela cu nici un factor. O prima masura pentru a intelege daca nu ne aprobam este sa observam daca, fara sa ne dam seama, ne autocriticam. "Sunt un mare dezordonat", "N-am stiut sa profit de ocazie", "Nu reusesc niciodata sa...": fara sa stim, prin aceste observatii ne scadem autostima, mai mult decat o poate face rautatea altora.
Dupa ce am descoperit ce parere avem despre noi, trebuie sa transformam toate afirmatiile in pozitiv. De exemplu, nu trebuie sa ne invinuim daca nu am atins vreun rezultat; dimpotriva, trebuie sa ne aducem aminte ca am facut ceva bun. Este fundamental sa ne concentram atentia asupra noastra si, cand vom incepe sa ne simtim stanjeniti, vom incerca sa intelegem de ce suntem nemultumiti si cum putem transforma imaginea, din pozitiva in negativa.
Nu vom bombani in continuu: "Nu am reusit sa prezint raportul la timp", ci ne vom spori motivarea repetand: "Am reusit sa fac un raport foarte bun". La inceput, este bine sa ne constrangem sa gandim in fiecare zi la cel putin trei lucruri facute recent, care ne dau un sentiment de implinire si cu care ne mandrim; treptat, ni se va intampla, din ce in ce mai des, sa ne focalizam atentia asupra a ceea ce ne place, decat asupra aspectelor personalitatii noastre care nu ne convin.
Toate acestea ne vor face sa ne apreciem din ce in ce mai mult, sa evitam comparatiile permanente intre noi si ceilalti, atunci cand ne simtim pierduti, sau cand vrem sa judecam ceea ce fac altii. Trebuie sa ne gandim numai la noi, pentru a intelege cum sa ne stimam si cum sa aprobam ceea ce am facut, chiar daca nu am obtinut (inca) tot ceea ce vroiam.
Practic
Sa raspundem sincer la aceste intrebari:
- sa ne concentram asupra noastra si sa ne intrebam: "Ma apreciez intr-adevar?"
- tindem sa ne plangem de mila si, in consecinta, pentru necazurile noastre, dam vina pe cauze exterioare persoanei noastre?
- avem inclinatia sa-i criticam pe ceilalti si sa nu ne concentram asupra persoanei noastre?
- ne macina adesea insuccesele si nu ne valorizam suficient rezultatele?
Regula 2: Descopera adevarata ta valoare!
Atentia pe care ne-am dedicat-o ne-a facut sa intelegem ce parere avem despre noi insine. Am inteles ca ne consideram inferiori, ca nu ne simtim la inaltime pentru a ne conduce viata si munca asa cum am vrea, ca suntem nemultumiti de ceea ce facem?
Daca ne dam seama ca avem aceasta atitudine fata de noi insine, trebuie sa intelegem si faptul ca ne subevaluam. Cu alte cuvinte, ne repetam continuu: "Nu voi reusi niciodata", "Nu sunt in stare sa..." si nu ne apreciem eforturile. Aceasta situatie poate fi complicata ulterior de persoanele care ne inconjoara, care percep adesea lipsa de consideratie pe care o avem fata de noi insine si se comporta in consecinta.
De exemplu: daca Anna este o fata, obiectiv vorbind, placuta, dar nesigura de propriul aspect, va fi inclinata sa se ascunda si sa nu-si puna in valoare propria imagine. Va alege o imbracaminte care o vor face sa se simta stanjenita si care nu ii pune in valoare calitatile. Colegii sai, vazand-o imbracata ca o ceapa in mai multe straturi, vor percepe - poate numai inconstient - nesiguranta sa si o vor marginaliza mereu. Daca nu ne apreciem, ne simtim stingheri, iar autostima noastra se prabuseste.
Exista o singura solutie pentru a debloca aceasta situatie: sa incepem sa ne descoperim adevarata valoare. Putem incepe de la calitatile noastre, spunand de exemplu: "stiu sa lucrez bine cu computerul", "Am un simt foarte bun al orientarii", "Sunt foarte sociabil", "Imi aduc aminte de tot" si asa mai departe...
Sa incepem prin a ne descoperi calitatile si sa nu ne mai deprimam. Sa devenim proprii nostri prieteni si sa ne facem complimente: "Nu stiu engleza, insa desenele mele sunt foarte frumoase". Facand asa, vom incepe sa ne "pilotam gandurile". Nu vom mai folosi scheme mentale pesimiste si nu ne vom mai deprima singuri. Vom incepe sa intelegem ca ceea ce ne inconjoara nu este nici bun, nici rau, ci ca numai opiniile noastre acopera lumea cu o vopsea atragatoare sau odioasa.
Practic
- vizualizam gandurile negative si ne inchipuim ca putem sa le dizolvam sau sa le sfaramam;
- sa ne scriem gandurile negative si apoi sa le stergem, pentru a le inlocui cu ganduri pozitive;
- sa ne facem complimente si sa ne inchipuim ca ele sunt spuse de o voce placuta
- sa facem, in fiecare zi, acest scurt exercitiu, completand propozitia: Eu sunt in stare sa...", descoperind de fiecare data diferitele noastre calitati.
Regula 3: Fii constient de emotiile tale
Daca cineva ne critica, cadem prada indispozitiei? Daca raspunsul este da, inseamna ca nivelul autostimei noastre este inca redus. Dimpotriva, cine reuseste sa faca fata conflictelor si adversitatilor fara a se descuraja, dovedeste ca isi pastreaza echilibrul si deci, propria autostima.
Cu alte cuvinte: daca seful nostru isi exprima insatisfactia pentru munca pe care am facut-o, avem la dispozitie doua atitudini diferite:
1) autostima redusa - nu ne simtim apreciati si suntem deprimati; in cel mai rau caz, vom continua sa ne simtim nepotriviti pozitiei pe care o ocupam si poate vom cauta scuze pentru a justifica rezultatul negativ obtinut; foarte probabil, vom fi cuprinsi de un sentiment de nesiguranta referitor la stabilitatea pozitiei noastre;
2) autostima ridicata - pastrand calmul, ne vom gandi la ceea ce am facut, evaluand daca am comis intr-adevar greseli. Daca ne dam seama ca am gresit, ii vom propune superiorului nostru anumite modificari, bazandu-ne pe capacitatile noastre profesionale. Dar daca munca noastra este corecta, vom cere explicatii sefului nostru pentru critica primita, fiind siguri ca vom fi in stare sa sustinem corectitudinea muncii noastre.
Cine nu are o buna parere despre sine este expus unei situatii de incertitudine: foarte adesea, va incerca sa evite o analiza aproblemelor sale, de teama sa nu-si accepte slabiciunea si va tinde sa inchida ochii in fata situatiei stanjenitoare in care se afla.
Daca este pus in situatii conflictuale, probabil va ascunde si fata de sine ca incearca sentimente negative, ca supararea sau resentimentul, pentru a evita sa reprime conflictul din interiorul sau. Cine are un bun nivel al autostimei, in momentele dificile se va detasa de situatie (facand o plimbare sau relaxandu-se), pentru a-si limpezi anumite laturi ale situatiei.
Practic
- trebuie sa fiti mereu constient de propriile emotii, fara a va ascunde supararea sau resentimentele;
- exercitiile de relaxare ar trebui sa devina o obisnuinta cotidiana;
- pentru a putea judeca cu seninatate o situatie, trebuie sa fim in stare sa ne detasam de problema cu care ne infruntam;
- inainte de a da vina pe ceilalti pentru ceea ce ni se intampla, ar trebui sa ne analizam, cu seninatate si onestitate, comportamentul;
- in momentele de criza, trebuie sa fim intelegatori cu noi insine si sa ne acordam ceea ce avem nevoie.
In caz de criza
Iata cateva sfaturi pentru a reactiona cum trebuie cand simtim ca ne pierdem echilibrul:
- respirati profund si, daca este posibil, efectuati un exercitiu de relaxare; eliminati gandurile negative si concentrati-va asupra calitatilor ce pot fi utile in momentul respectiv;
-incercati sa priviti problema cu o anumita detasare;
-vorbiti cu o persoana straina de cele intamplate, pentru a putea privi faptele dintr-o alta perspectiva; ca o alternativa, descrieti (in scris) sentimentele voastre si incercati sa intelegeti de ce va simtiti rau.
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit