Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rolul aurului intr-un portofoliu de investitii

de Bianca Tila 14 Nov. 2022 584
Rolul aurului intr-un portofoliu de investitii
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Rolul aurului intr-un portofoliu de investitii ar putea reveni in centrul atentiei, avand in vedere incertitudinea economica si riscurile geopolitice in crestere.

In opinia lui Radu Puiu, Financial Analyst in cadrul casei de brokeraj pe burse internationale XTB Romania, confruntarea pentru statutul de "activ de refugiu" continua sub presiunile inflationiste in ceea ce priveste aurul si argintul versus dolarul american. 
 
"Preturile aurului si argintului au avansat in ultimele sesiuni, pe masura ce indicii bursieri au crescut si dolarul american a pierdut teren. Rolul aurului intr-un portofoliu de investitii in timpul incertitudinii economice si al riscurilor geopolitice in crestere ar putea reveni in centrul atentiei", a mentionat Radu Puiu.
 
De asemenea, acesta mentioneeaza ca aurul utilizat ca metoda de a diminua posibilele pierderi impotriva inflatiei reprezinta un aspect manual. Exceptie de la acest fapt sunt pietele care nu evolueaza dupa manual.
 
"Dupa un raliu amplu la inceputul anului, aurul si-a pierdut o mare parte din atractivitate. Pentru a-si recastiga din -stralucire-, va trebui sa castige teren in fata unui adversar formidabil, dolarul american. Cand dolarul devine mai scump, scenariu ce apare de obicei in timpul ciclului de inasprire, aurul, al carui pret este exprimat in dolari, scade.

Dar, in contextul in care economistii si liderii de afaceri inca mai trimit mesaje contradictorii asupra economiei, iar Rezerva Federala continua sa fie concentrata ferm pe combaterea inflatiei, aurul ar putea sa mai aiba de asteptat.

Preturile aurului au avut de suferit in 2022. De obicei, cotatia metalului pretios este in crestere atunci cand riscurile geopolitice sau inflatia cresc, dar de aceasta data povestea a fost semnificativ diferita", mai arata cercetarea.
 
Cresterea puternica a dolarului a fost determinata de problemele economice din strainatate si de asteptarile privind cresterea rigida a ratei Fed. In acest sens, toate evaluarile au fost afectate.
 
"De la inceputul anului, pretul aurului a pierdut doar 4%. Totusi, daca tinem cont de maximumul atins in acest an la 2.072 dolari in luna martie, aurul a pierdut 15% fata de nivelul prezent de 1.757 dolari. Pentru ca aurul sa atinga un minim, dolarul trebuie sa atinga un varf, iar randamentele titlurilor de stat din SUA trebuie sa scada sau Fed trebuie, pur si simplu, sa-si schimbe retorica de politica monetara. Indicele dolarului american (USDIDX) a castigat peste 12% in acest an", conform sursei citate.
 
Aurul ramane atractiv pentru anumite state care se confrunta cu deprecieri istorice ale monedei. De asemenea, o posibilitate luata in calcul este ca isi va relua statutul de refugiu pentru restul lumii odata ce dolarul isi va pierde din avant.
 
"Dar pentru ca acest scenariu sa se desfasoare, investitorii trebuie sa fie siguri ca Fed a terminat ciclul de inasprire sau este pregatita sa inceapa sa-si tempereze pozitia pentru a evita o recesiune.

Dar, in cazul unei "aterizari usoare", preturile aurului vor fi probabil limitate pana cand Fed va semnala o atitudine mai relaxata, lucru care s-ar putea sa nu se intample pana in a doua jumatate a anului viitor", arata studiul World Gold Council.
 
Un factor ce poate ajuta cauza aurului este cererea fizica inca puternica din China si India. Cererea de aur fizic va inregistra cresteri in urmatoarele luni pe fondul sezonului festivalurilor si a nuntilor din India si a Anului Nou Lunar din China. 
 
In momentul in care rata inflatiei depaseste cresterile ratei dobanzii, marfurile precum aurul pot eclipsa unele active financiare traditionale, potrivit raportului World Gold Council.
 
"Din pacate, nivelul de depasire a performantei nu este adecvat pentru a compensa cresterea inflatiei (masurata in monedele locale) pe diferite piete. De exemplu, aurul a avut randamente de doar 2% in India (in moneda locala) pe parcursul unui an, in timp ce inflatia este de peste 7%", mai arata analiza.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: aurinvestitiiportofoliu de investitiiradu puiuxtb romaniaworld gold council

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Investitii necesare in afaceri. Stand de sucuri naturale

de Idei de afaceri
03 Nov 2022
In orice afacere, antreprenorul trebuie sa detina o suma de bani pentru investitii. Finantariele ajuta afacerea sa se dezvolte si sa ajunga in fata...

Multinationalele se pregatesc de investitii in angajati

de Idei de afaceri
08 Feb 2022
Un nou studiu releva ca multinationalele vor sa investeasca mai mult in angajatii lor in 2022. Firmele din Romania nu vor sa piarda angajati!...

11 lectii de aur din partea antreprenorilor si profesionistilor de succes!

de Adela Simonescu
10 Iun 2014
Adevarat pana la capat... Cat traim, nu vom inceta sa invatam. Iar cine stie cat de importante sunt si 15 minute dintr-o zi, stie ca o lectie de...

3 legi de aur pentru echilibru intre afaceri de succes si viata personala stralucita!

de Victor Oancea
02 Mai 2014
Este destul de greu sa acceptam ca in weekend nu vom deschide laptop-urile, ne vom inchide telefoanele mobile de serviciu si nu vom intra macar 2 ore...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]