Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Transforma planurile de afaceri in realitate!

de Ideideafaceri.ro 28 Mai. 2019 3562
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Fie ca esti la inceput si doresti sa initiezi o afacere, fie ca detii un business de succes si vrei sa il dezvolti mai mult, ai nevoie de o strategie prin care sa iti stabilesti obiectivele si calea de urmat, de preferat in termeni simpli si cu pragmatism. Fara indoiala, te gandesti deja la ce vrei sa faci si unde vrei sa ajungi dar, de cele mai multe ori, nu este de ajuns, daca nu ai raspuns si pentru cum poti sa ajungi acolo.

Principii pentru conceperea strategiei
Aici lucrurile se pot complica, pentru ca risti sa te „pierzi” in proiectii financiare complicate, analize SWOT mai mult sau mai putin inutile, studii de piata sau, dimpotriva, in generarea unor fraze inspirationale care, in final, sa fie lipsite de continut. De fapt, aceasta este si cea mai mare problema a strategiilor in general – cuvintele frumoase nu sunt ancorate in realitate si reprezinta mai degraba deziderate decat un instrument concret de management.
Partea cea mai dificila este ca tu, ca manager sau antreprenor, trebuie sa fii in centrul procesului de elaborare a strategiei, indiferent daca apelezi sau nu la consultanta specializata.
 
Intrebari importante
O metoda simpla de a te asigura ca nu pierzi din vedere lucrurile cu adevarat importante este sa raspunzi la urmatoarele intrebari:
  • Care este viziunea de ansamblu pe care o ai cu privire la afacerea ta si care sunt obiectivele concrete prin care te asiguri ca o vei indeplini?
  • Unde doresti sa te pozitionezi in piata sau domeniul in care vei activa?
  • Cum intentionezi sa iti asiguri avantaje competitive si ce te va diferentia fata de concurenti?
  • De ce anume ai nevoie sa mentii sau sa dezvolti pentru a-ti indeplini obiectivele?
  • Cine va fi responsabil cu implementarea strategiei si monitorizarea progresului?
 
Pasi necesari
Inainte de a te gandi la o fraza de ansamblu care sa incapsuleze misiunea, viziunea si valorile companiei si, in functie de aceasta, sa conturezi raspunsurile la celelalte intrebari, incearca sa identifici in termeni generali care este piata pe care doresti sa actionati (locala, nationala, globala) si ce vrei sa faci.

Excluzand cazul in care reprezinti o companie mare, este aproape imposibil sa acoperi un intreg domeniu, prin urmare este bine sa stii din start ce produse sau servicii furnizezi si ce nu; de exemplu, daca esti producator de imbracaminte, cel mai probabil te vei axa pe un anumit segment (imbracaminte pentru copii) sau piesa (camasi).
 
Elementele strategiei de afaceri
La fel, dupa ce decizi viziunea de ansamblu, gandeste-te de ce ai nevoie: resurse suplimentare, echipamente noi sau expertiza de un anumit tip, in functie de ce ai stabilit ca vrei sa realizezi in termeni de vanzari, cota de piata, profitabilitate.

Nu in ultimul rand, stabileste responsabili si sarcini precise pentru indeplinirea obiectivelor

Pentru a simplifica intregul proces, este bine sa adopti politica pasilor marunti, cu alte cuvinte sa raspunzi la intrebari sau la parti din acestea, sa verifici ipotezele si sa reformulezi raspunsurile astfel incat acestea sa fie coerente si sa se sustina reciproc.

Si nu uita: strategia este un document viu, care trebuie sa evolueze odata cu compania ta!


Tags: afacerirealitatestrategieplan

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Planificarea resurselor umane. Instruirea profesionala

de Idei de afaceri
14 Mai 2024
Instruirea profesionala este procesul de schimbare sistematica a comportamentului si atitudinii angajatilor cu scopul de a creste eficienta lor in...

De la afaceri mici la afaceri mari si invers

de Idei de afaceri
09 Feb 2023
Antreprenoriatul este actul de a fi antreprenor sau “cineva care profita de inovatie, finante si afaceri, intr-un efort de a transforma ideile si...

Promovarea afacerii pe Amazon. Nume si slogan

de Idei de afaceri
23 Ian 2025
Numele marcii este probabil printre putinele detalii la care e greu sa aduci alte schimbari mai tarziu. De aceea este esential sa alegi bine de la...

Productia si serviciile. Procesele de productie in afacerile agricole

de Idei de afaceri
11 Mar 2024
Procesul de productie reprezinta ansamblul operatiunilor care vizeaza activitati economice organizate social ce consta in obtinerea de bunuri...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]