de Bianca Tila
23 Iul. 2024
134
Cu siguranta vreti sa aflati secretele antreprenoriatului si sa ajungeti macar la acelasi nivel cu antreprenorii preferati, daca ati ajuns la acest articol. Nu trebuie sa va mai anunt ca exista numeroase mituri, pe care voi, viitorii antreprenori, nu trebuie sa le luati ca litera de lege si mai presusus, trebuie sa le lasati in urma.
Viata de antreprenor si antreprenoriatul, in general, sunt greu de manageriat, insa cu sfaturile potrivite si ambitia la bord puteti depasi orice prag inregistrat pana la acest moment. Nu conteaza varsta, perioada sau sexul in antreprenoriat, conteaza ideea si determinarea fondatorului. In acest sens, propun sa intram in lumea miturilor despre acest domeniu si sa le ingropam, avand in vedere ca avem atat de multe exemple pozitive langa noi, mai ales aici, in tara.
A... si inca ceva, succesul vine cand renunti la aceste mituri antrepreoriale, care aduc numai intrebari fara raspuns si negativism.
Un sfat pe care ti-l pot da, acum, este sa nu te indragostesti de urmatoarele fabule, fiecare este diferit si ideea aceasta te va lansa in antreprenoriatul de succes.
10 mituri despre antreprenori si antreprenoriat
Antrepenoriatul necesita parcurgerea unui drum singuratic
Cu siguranta, fondatorul unei firme poate fi unul singur iar antreprenoriatul in sine te lasa de foarte multe ori sa te scufunzi intr-o zona de singuratate, avand in vedere concurenta. Totusi, nu uita ca echipa este sarea si piperul intr-o afacere, mai ales daca vorbim de personal specializat care ia legatura directa cu potentialii clienti.
Oricat de mica iti imaginezi ca poate fi o afacere, aceasta te poate lua prin surpindere, evoluand prin numarul de comenzi. In acest fel, personalul este necesar, iar resursele si locurile in care poti apela sunt nelimitate.
Un sfat pe care ti-l pot da este sa ceri ajutor. Cauta oameni si instrumente care sa te sprijine si sa te indrume. Este adevarat, multi pot cadea in plasa naivitatii, insa ca antreprenor trebuie sa ramai profesionist. Tot ce trebuie sa faci este sa absorbi totul si sa utilizezi ceea ce ai auzit pentru a merge mai departe, intotdeuna sustinut de o echipa in crestere.
Ai nevoie de mentalitate neinfricata pentru a muta muntii
Ideea fondatorului neinfricat nu exista, exista mai multe tipuri de antreprenori, printre care te poti numara si tu sau nu. Cine stie, poate esti o personalitate atata de diferita, incat nimeni ca tine n-a pasit in lumea antreprenoriatului.
Frica are sensul ei, si de cele mai multe ori este folosita pentru incurajarea propriei persoane. Toti antreprenorii au avut frici la un moment dat, cheia este de a o infrange, de a o transforma in curaj si a face acel lucru posibil.
Trebuie sa te eliberezi de a crede ca trebuie sa fii perfect si sa stii totul. Nu toti antreprenorii de succes de astazi au excelat la inceputul afacerilor lor. Impacati-va cu faptul ca vor exista esecuri mai mici sau mai mari. Rolul vostru ca antreprenori este de a invata de la ceilalti, sa vorbiti despre fricile voastre si sa va permiteti sa gresiti din nou si din nou. Pare infricosator, dar modalitatea corecta de a continua sa cresteti este de a invata din propriile greseli.
Produsele tale trebuie sa fie inovatoare
"Nimic nu este nou sub soare" este o zicala adevarata, in majoritatea cazurilor. Nu te mai gandi ca trebuie sa inovezi de la zero. Trebuie doar sa iti alegi nisa si sa dezvolti un produs deja existent in maniera ta. Tocmai ideea ta poate fi cea inovatoare pentru un public larg. Totul trebuie impachetat frumos, avand in vedere piata competitiva.
Trebuie sa-ti dezvolti reteaua de contacte cat mai repede posibil
Viata de antreprenor are nevoie de o retea solida, iar pentru asta tu trebuie sa fii un strateg destul de bun. Incercati sa mergeti la conferinte sau cursuri de antreprenoriat pentru a cunoaste oameni. Cand participati la un astfel de eveniment, puteti invata cateva lucruri despre fiecare vorbitor prezent.
Profita de Black Summer! In mijlocul verii topim preturile la ghidurile noastre...vezi AICI<<
De asemenea, aveti ocazia de a discuta cu acestia si de a impartasi idei, profitati de acest fapt. Prezentandu-va jucatorilor cheie veti intalni o gama larga de perspective si veti construi conexiuni solide.
Antreprenorii se nasc, nu devin
Mitul asta este unul dintre cele mai populare, insa NU este adevarat. Exista un anumit set de trasaturi de comportament care se regasesc la majoritatea antreprenorilor, insa exista la fel de multe atribute antreprenoriale care se pot educa, dezvolta sau invata.
Mai multe dovezi care arata ca antreprenorii se educa si nu se nasc cu un set de skill-uri sunt peste tot in jurul nostru. Cu siguranta daca intorci capul vei observa un antreprenor, care nu avea de mic copil caracteristicile necesare pentru a deveni unul de succes. Autoeducarea si autodezvoltarea ajuta oamenii sa devina antreprenori de succes.
Antreprenorii sunt "jucatori"
Mitul acesta spune un adevar exagerat. Antreprenorii sunt buni strategi, si adevaratele businessuri au ajuns sus deoarece in spate s-a aflat o strategie calculata.
Antreprenorii nu sunt jucatori, sunt strategi care isi calculeaza fiecare miscare inainte de a paria totul. Ca si in alte domenii, exista numeroase metode de a limita sau de a minimiza riscurile, iar antreprenorii inteligenti le folosesc eficient.
Antreprenorii lucreaza mai mult decat managerii
Exista aceasta idee ca antreprenorii muncesc foarte mult, lucru adevarat, insa nu trebuie uitat faptul ca si managerii trebuie sa depuna efort semnificativ ca afacerea sa ramana pe o pozitie favorabila. Nu exista o comparatie corecta, in care sa enumeram task-urile celor doua functii si sa le cantarim. Fiecare pozitie munceste enorm pentru a cladi o companie.
Oricine poate sa inceapa un business
Poate pana aici mi-ati dat dreptate, iar acum inchideti laptopurile. Lasati-ma sa va spun ca nu toata lumea poate incepe o afacere. Stiu ca acest mit da sperante, insa avem multe exemple in spatiul online si offline de oameni care au renuntat la job-uri valoroase, au ipotecat case si alte proprietati ale familiei si au esuat pentru ca nu au intrunit toate elementele necesare.
Incercati sa va educati in aceasta zona, sa cunoasteti mai multe detalii din spatele succesului. Abia dupa ce parcurgeti niste pasi, puteti lua decizia de a va infiinta o afacere.
Succesul trebuie sa vina in maxim 1-2 ani
Succesul nu poate fi definit. Fiecare afacere se dezvolta in ritmul ei, in functie de timpul si resursele investite de antreprenor, dar si de echipa din spate.
Daca un antreprenor are suficient capital, nu are cum sa esueze
Aceasta afirmatie nu are mare relevanta in mediul antreprenorial local. In Romania sumele de start sunt mici, iar antreprenorii nu sunt dispusi sa investeasca o avere intr-un proiect. Un business trebuie sa inceapa treptat, cu strategii si profituri bine reinvestite ca sa dea roade.
Stiu ca trebuie sa te descurci de cele mai multe ori singur ca antreprenor, insa nu face lucrurile si mai dificile decat sunt deja. Nu crede toate miturile si incearca sa-ti gasesti un mentor care sa te ajute sa parcurgi drumul mai usor.
Antreprenoriatul este o experienta si poate fi doar o etapa din viata ta sau iti poate contura intreaga existenta, oricum ar fi, incearca sa aplici strategii si metode eficiente prin care afacerea sa prospere. Miturile nu sunt deloc un mod bun de abordare, asadar incearca sa discuti cu oameni din domeniu, sa citesti despre aceasta zona si sa iti invingi fricile.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: mituri antreprenoriatantreprenorconducerementalitate neinfricata