Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri cu toalete mobile ecologice

de Andrei Panait 22 Oct. 2007 5182
3.5 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

De la inceputul lunii aprilie pana catre sfarsitul lui octombrie, aproape ca nu trece o saptamana fara un festival al berii, un concert, un eveniment sportiv sau orice alta manifestare care implica participarea unui numar mare de oameni.



Si, indiferent de specificul evenimentului, organizatorii  sunt obligati sa asigure cateva conditii privind buna sa desfasurare, printre care si accesul la toalete publice.

Cea mai buna solutie in acest sens o reprezinta amplasarea unor cabine mobile in zonele respective: pot fi transportate cu usurinta, se monteaza imediat, sunt ecologice si se ridica la fel de repede la terminarea spectacolului (concertului etc). Iar un alt domeniu unde existenta lor este nu numai utila, ci chiar prevazuta de lege, il reprezinta santierele de constructii. Muncitorilor constructori trebuie sa li se asigure aceasta facilitate, prin amplasarea de toalete in imediata vecinatate a punctelor de lucru.

Peter Rothbart a sesizat oportunitatea de afaceri care se ascundea in spatele acestor situatii. Ca urmare, a luat legatura cu holdingul german ADCO International GmbH, cel mai mare operator din Europa in domeniul sanitar de echipamente si servicii de toalete mobile ecologice, si a demarat o activitate profitabila. 

Pragmatism si civilizatie
„Sunt nascut in Romania, de unde am emigrat in Germania in 1961, dar dupa 28 de ani petrecuti acolo m-am intors in tara. Ideea acestui gen de afacere de acolo o am, unde existenta toaletelor mobile reprezinta ceva firesc, civilizat. Mai mult, prezenta lor pe santierele de constructii este obligatorie prin lege. Astfel, pe langa aspectul care tine, sa zicem, de civilizatie, exista si cel care tine strict de productivitate si de eficienta in munca.

Exista studii realizate de statisticieni din care rezulta ca dotarea santierelor cu toalete mobile ecologice  elimina timpii morti din activitatea specifica ce se desfasoara de-a lungul unei zile de munca.

Calculele sunt simple: un constructor se duce, sa zicem, de trei ori pe zi la toaleta, pentru fiecare deplasare pierzand minute bune, care se aduna. Daca are insa posibilitatea sa foloseasca cabine mobile, amplasate in vecinatatea punctului  de lucru, tot acel timp se economiseste, iar productivitatea si eficienta  muncii cresc in mod evident",  spune dl Rothbart pentru a justifica utilitatea acestui serviciu.

Dupa ce a revenit in tara, a realizat ca toaletele mobile ecologice reprezinta o necesitate evidenta si pentru piata romaneasca. Ca atare, a contactat  societatea germana ADCO International GmbH. Demn de mentionat este faptul ca in acel moment actiona in calitate de persoana fizica, ceea ce nu  a fost un impediment pentru compania germana, care a trimis imediat un reprezentant la Bucuresti pentru a evalua oportunitatea  afacerii pe piata noastra.

Acesta a venit, s-a intalnit cu dl Rothbart, a facut studii de fezabilitate a afacerii, a conturat o prognoza a ceea ce s-ar putea astepta de la piata din Romania si concluzia a fost ca ar fi o piata buna. Criteriile principale urmarite pentru luarea deciziei au fost doua: cat de deyvoltat este sectorul de constructii (pentru ca acest segment este cel mai profitabil pentru afacere) si care este, in mare, calendarul evenimentelor si manifestarilor ce se desfasoara de-a lungul anului.

Asa s-a nascut in mai 2000 firma romano-germana Toi-Toi&Dixi, avand ca domeniu de activitate inchirierea si intretinerea de toalete  mobile ecologice (in care partea germana detine 70%).

Reclama doar in ghidurile de servicii
Dl Rothbart isi aminteste ca primele toalete le-a amplasat pe litoral: pe plaja, la terase si la Festivalul Calatis 2000 care tocmai se desfasura atunci, avand in acest sens o foarte buna colaborare cu Primaria Mangalia. In Bucuresti, primul client a fost Primaria sectorului 3 care a organizat un eveniment pentru a sarbatori ziua de 1 Iunie, eveniment la care au fost montate cateva cabine mobile ecologice.

Elena Rothbart , director la Toi-Toi&Dixi spune: „In perioada de inceput a activitatii firmei, am prins un contract foarte bun cu o companie britanica de constructii care lucra pentru ANL si avea santiere deschise in mai multe zone din tara. Ei stiau de activitatea holdingului german, ne-au cautat in „Pagini aurii", unde aveam un mic anunt publicitar, au luat legatura cu noi si am semnat contractul. Au luat toalete pentru toate santierele lor, au efectuat platile la timp si practic am trait cateva luni bune din aceasta colaborare".

Tot Elena Rothbart spune un lucru foarte interesant, pentru a intelege cum se desfasoara activitatea pe aceasta piata: "Ca orice afacere noua, si afacerea aceasta trebuia promovata spre a fi cunoscuta si pentru a atrage clienti.  Ca urmare, am elaborat o strategie de marketing bine pusa la punct, cu publicitate si activitati de promovare, numai ca totul a fost munca in zadar: partea germana (care monitorizeaza toata activitatea firmei, de la finate si contabilitate pana la personal) nu a aprobat un buget pentru reclama. Si aceasta pentru ca, in conformitate cu legislatia germana, pentru un serviciu care trebuie prestat pe baza unor dispozitii legale nu se face reclama.

 Firmele de constructii sunt obligate sa asigure muncitorilor de pe santiere toate conditiile igienico-sanitare, ca atare o firma specializata in inchirierea de toalete ecologice mobile nu are pentru ce sa-si mai promoveze serviciile, in afara, bineinteles, de prezenta unor mici anunturi in revistele de constructii sau in ghidurile de servicii."

Investitia de pornire s-a ridicat la suma de 150.000 DM, suma cu care au fost achizitionate 22 de cabine noi si o autospeciala pentru operatiuniile de vidanjare (aceste toalete se vand in regim de circuit inchis in cadrul companiilor care fac parte din holdingul german).

Numarul de angajati la demararea afacerii, in 2000, era de cinci. La sfarsitul aceluiasi an, Toi-Toi&Dixi avea deja 60 de cabine si o cifra de afaceri de 400 milioane de lei. In prezent, firma are 210 toalete mobile ecologice destinate spre a fi inchiriate santierelor de constructii, dar si pentru evenimente si manifestari, 25 de angajati si 30 de miliarde de lei cifra de afaceri.

[pagina_noua]

O toaleta ecologica traieste cinci ani
Afacerea se deruleaza destul de simplu. Cei interesati de serviciile oferite de Toi-Toi&Dixi nu au decat sa contacteze firma  prin fax sau telefon si sa ofere informatii referitoare la numarul de cabine, perioada de inchiriere si alte eventuale amanunte. Reprezentantii firmei transmit oferta cu toate detaliile si conditiile de livrare.

Dupa semnarea contractului, se trece la derularea acestuia, clientul nemaiavand alte griji legate de problemele sanitare. Tarifele practicate sunt elaborate pe baza unui sistem de reduceri corelat cu numarul de cabine contractate. De asemenea, frecventa prestarilor de servicii influenteaza pretul (prestarile zilnice sunt mai costisitoare decat cele la un interval mai mare de timp).

Gama de servicii cuprinde: livrarea cabinelor la amplasamentul dorit, predarea acestora in stare de functionare cu solutia biodegradabila in rezervor ( adica apa si concentrat TOI SAN, produs in Germania si aprobat de Ministerul Sanatatii si Familiei), intretinerea si curatarea  cabinelor de catre personal specializat. La fiecare vidanjare se reincarca  rezervorul, se schimba consumabilele si, totodata, se face si curatirea toaletei la exterior si interior, iar la expirarea contractului are loc ridicarea toaletei.

Tarifele practicate sunt diferite in functie de beneficiarul cabinelor. Astfel, pentru un santier, pretul pentru o cabina se calculeaza pe saptamana (cca 60 de euro), in timp ce pentru organizatorii unui spectacol pretul se calculeaza pe zi (cca 14 euro). Preturile nu includ TVA.

Dintre modelele de toalete mobile realizate in Germania, in Bucuresti sunt amplasate cabinele Dixi, cu urmatoarele caracteristici tehnice: rezervor de 250 litri, podea antiderapanta, suport pentru hartie igienica, greutate totala de 91 kg. In cazul ca nu sunt vandalizate, toalete mobile ecologice au o durata de viata de cinci ani.

Planuri de extindere
La bunul mers al afacerii a contribuit si derularea a doua proiecte foarte importante. Primul este un contract pe cinci ani cu Primaria Capitalei prin care Toi-Toi&Dixi colaboreaza cu o firma (care este dealtfel chiar concurentul sau direct pe piata). Aceasta firma a adus 350 de toalete din Italia si le-a amplasat in Bucuresti, iar  firma condusa de Rothbart se ocupa cu activitatea de intretinere a acestora.

Iar in aprilie 2003 Toi-Toi&Dixi a semnat un contract cu o firma de distributie (tigari, cafea) care a inceput sa plaseze niste mici chioscuri unde se vand diverse produse. Fiecare din acest chiosc urmeaza sa fie dotat cu doua toalete de la Toi-Toi&Dixi. Sunt niste module foarte cochete, elegante si civilizate, a caror suprafata poate fi utilizata ca suport publicitar.

Astfel, primariile pot inchiria aceste toalete urmand ca fondurile necesare inchirierii si intretinerii acestora sa fie obtinute din vanzarea spatiului publicitar. Primele sunt deja in functiune in Pitesti, urmand sa fie in toata tara. Previziunile sunt optimiste: 3.000 de asemenea amplasamente pe plan national, cu o investitie de 5.000.000 de euro.

 



Tags: afaceriafaceretoalete

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.5 din 5 - 3 voturi.

Articole conexe

Cele mai puternice femei de afaceri si cum au ajuns acolo!

de Idei de afaceri
09 Iul 2019
In lumea afacerilor nu este tocmai usor sa urci in cele mai puternice topuri. Insa in top Forbes si-au facut loc de-a lungul anilor diferite...

4 pasi esentiali pentru a avea succes in afaceri

de Florin Amariei
30 Apr 2021
Nimeni nu iti va garanta vreodata ca vei avea succes in afaceri. Dimpotriva, sansele sunt mai mari sa gasesti multe bete-n roate. Noi iti propunem sa...

6 idei de afaceri profitabile in Romania anului 2019

de Florin Amariei
29 Ian 2019
In acest articol vei gasi 6 idei de afaceri profitabile pe care le poti pune in practica pentru a obtine un profit decent, dar care nu iti vor ocupa...

Afacere romaneasca premiata cu 50.000 de euro

de Florin Amariei
13 Nov 2018
Un om de afaceri roman aflat la inceput in cariera de antreprenor a fost premiat cu 50.000 de euro pentru afacerea sa din Cluj si Bucuresti....

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]