de Andrioae Ruxandra
05 Sep. 2014
6013
Cand Alex Elman a fost diagnosticata cu diabet juvenil, la varsta de 9 ani, doctorii au avertizat-o ca ar putea sa isi piarda vederea. "Sincera sa fiu, m-am cam speriat; dar, cand esti copil, te simti invincibil si crezi ca nu se va intampla nimic", a povestit aceasta.
Din nefericire, nu s-a intamplat astfel. Medicul i-a spus ca in urma celei de-a sasea operatii la ochi se va stabili daca va putea sa vada din nou sau nu. In momentul in care a deschis ochii, pentru Alex era complet intuneric. Conform spuselor ei, altceva i-a parut mai inspaimantator decat oribirea initiala: "pierderea totala a independentei. Sa trebuiasca sa ma bazez pe oamenii din jurul meu a fost cel mai cumplit lucru".
Alex si-a dat seama ca ar putea castiga o altfel de independenta devenind antreprenor. A ales domeniul vinurilor rafinate, indemnata fiind de tatal sau vitreg, dezvoltandu-si propria afacere de import, numita Marble Hill Cellars, in anul 2002. Apoi, a lansat si brandul Alex Elman Wines, un brand care cuprindea mancare si vinuri. Antreprenoarea spune ca orbirea ei nu a descurajat-o ca antreprenor, bazandu-se pe abilitatile ei de a face diferenta intre calitatea vinurilor si recunoasterea oamenilor.
"Stateam la birou, uitandu-ma la vinuri, cand, la un moment dat, imaginea devenise incetosata, asa ca am inchis ochiul stang si totul a fost in regula. Mi-am inchis apoi ochiul drept si a fost ca si cand m-as fi uitat printr-un tampon demachiant. M-am speriat cumplit. Capilarele imi sangerau, desi nu era vizibil din exterior, in interiorul ochiului meu era sange si nu puteam vedea. Medicii au incercat sa imi salveze ochii, dar diabetul n-a fost tinut sub control cum a trebuit", povesteste Alex Elman intr-un interviu pentru Huffington Post.
Intrebata care a fost reactia in momentul in care si-a pierdut vederea complet, Alex spune ca i-a fost foarte greu, aceasta fiind pasionata de fotografie. Pe de alta parte, s-a impacat cu ideea, deoarece trebuia sa fie supusa interventiilor chirurgicale si sa lase toate planurile in asteptare. A trebuit sa puna capat unei parti din viata si sa inceapa alta.
"Chiar daca sunt un om puternic, n-a fost o perioada usoara. Au fost momente foarte sumbre. Imi amintesc ca voiam sa impachetez un cadou de Craciun si nu puteam sa pun hartie, ca apoi sa izbucnesc in plans. A trebuit sa accept sedintele de consiliere, care mi-au oferit sansa de a ma redescoperi si de a-mi detecta sursa de putere; atunci am stiut ca n-o sa renunt niciodata la tot", sustine aceasta.
Antreprenoarea afirma ca a invatat sa se concentreze complet pe simturile gustativ si olfactiv, fiind capabila nu doar sa si le ascuta, ci sa le si puna in practica.
"Am privit situatia ca pe un dar. Afacerea mea este o afacere care nu se bazeaza pe vedere, ci pe miros", a declarat aceasta. Alex Elman a fost inspirata de faptul ca vinurile se adreseaza in mod special simtului gustativ. A inceput o afacere bazata pe productia proprie de vin pana in 2008, in momentul in care economia a scazut si afacerea a dat faliment. Atunci, Alex a luat legatura cu un distribuitor de bere care voia sa creeze un brand de vin cu numele ei. Voiau ca iubitorii de vin sa stie care este, de fapt, gustul adevarat al vinului.
"In majoritatea timpului uitam ca nu pot vedea, ceea ce era o problema, dar nu m-am gandit la eventualele obstacole. Stiam ce capacitate au simturile gustului si al mirosului si stiam, de asemenea, ca nu voi putea conduce singura o afacere cu vin de import. Viata nu trebuie traita in singuratate, suntem inter-dependenti. Orbirea m-a invatat asta, astfel incat am fost capabila sa gasesc metode proprii de abordare. Nu planificasem sa intru in afacerea aceasta, ceea ce inseamna ca altcineva o pregatise pentru mine. Am auzit ca americanii se tem de trei lucruri: cancer, infarcturi miocardice si pierderea vederii. Lucrurile de genul acesta se intampla pur si simplu, iar noi trebuie sa depasim momentele. Trebuie sa ne adaptam si sa triumfam", a conchis Alex Elman.
Exista multe astfel de povesti in lumea afacerilor, oameni care au indraznit sa isi depaseasca o conditie cu care nu s-au nascut. Momente dificile, boli imbracate in diverse forme, aceste obstacole nu au dus la renuntare, ci dimpotriva. Un antreprenor trebuie sa lupte pana la capat, indiferent de consecinte si de obstacolele care ii vor iesi in cale.
Sursa: www.huffingtonpost.com
Tags: afaceriantreprenoriafaceri de successfaturi afacerialex elmanafacere vinafacere bere