Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amenajarea de gradini

67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Profesorul Mircea Tudoriu a lucrat in domeniul amenajarii de spatii verzi timp cateva zeci de ani, inainte de 1989, in cadrul Primariei Capitalei.



In 1990, s-a decis sa-si deschida propria firma de amenajari de gradini. Alaturi de sotia sa, a gandit si realizat primele lucrari de ambientare a unor spatii rezidentiale.

“Am inceput cu spatii mici, la nivel de familie”, spune profesorul Tudoriu, al carui sfat pentru cei ce vor sa inceapa o afacere in acest domeniu este sa inceapa de la “mic la mare”, identificand chiar o oportunitate de afaceri pentru cei care vor sa intre pe aceasta piata: amenajari si intretineri de balcoane de apartamente. “La ora actuala, nimeni nu face lucrari de balcon sau de curte mica, pe doi-trei metri patrati, dar pentru un mic intreprinzator este o buna modalitate de a intra pe piata”, spune Mircea Tudoriu.

Tarifele pentru acest tip de lucrare sunt in jurul a cateva zeci de lei pe vizita. Nu este mult, dar daca exista multi asemenea clienti veniturile cresc. In plus, este si o buna modalitate de reclama, alaturi de prezenta in cataloagele publicitare,  clientii multumiti putand recomanda intreprinzatorul altor persoane interesate. In acest fel, investitia initiala inseamna doar suma necesara achizitionarii uneltelor, care trebuie sa fie de calitate buna, prin urmare mai scumpe. “Am cumparat nenumarate greble si lopeti, dar toate se rupeau pentru ca erau ieftine si de proasta calitate, asa ca am decis sa luam scule mai bune si am iesit in castig pana la urma.”

Inceputul a fost foarte greu, pentru ca acest tip de serviciu nu era cunoscut pe piata, ca atare potentialii clienti aveau retineri in a angaja o firma specializata care sa se ocupe de gradina lor. “La primele lucrari castigam cate 20 de dolari”, isi aminteste profesorul Tudoriu. Spre sfarsitul anului 1991, situatia se imbunatatise, iar la o lucrare se castiga, in functie de complexitatea ei, intre 150 si 280 de dolari.

O piata in dezvoltare
Piata pentru serviciile de amenajare a gradinilor, de arhitectura peisagistica in general, este astazi intr-o continua crestere, dar Mircea Tudoriu crede ca “la noi in tara, trebuie sa mergem pe preturi cat mai mici, pentru ca notiunea de ambientare nu prea este apreciata la adevarata sa valoare, desi exista unii clienti, mai ales firmele mari, care ofera o atentie deosebita acestui aspect”.

Primul client pentru amenajarea unei gradini particulare a fost gasit prin intermediul unui prieten. “A fost un client foarte pretentios, mi-a zis ca daca nu-i place ce voi face cu gradina sa, imi arunca totul peste gard.”  Au existat si momente tensionate in timpul desfasurarii acestei prime lucrari de amenajare.

Articol integral in cd-ul " 47 noi afaceri pentru 2010 "



Tags: gradinigradinapiataafaceri

Urmareste-ne pe Google News

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








[x]