Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Castiga 1.750 Euro pe luna cu chinchila!

de Florin Mihai 24 Mar. 2017 56182
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cresterea animalelor pentru blana s-a dovedit a fi, de-a lungul timpului, o ocupatie dintre cele mai rentabile. In ultimele decenii, productia de blanuri s-a transformat intr-o adevarata industrie, 70% din cantitatea obtinuta provenind de la animale crescute in captivitate.

In Romania, in anii '70, cresterea nurcilor, vulpilor si nutriilor era in continua dezvoltare. Si tot atunci sectorul zootehnic romanesc s-a imbogatit cu o noua specie. Este vorba de chinchila (cincila), specie care s-a creat cu scopul de a imita blanita valoroasa a iepurelui Chinchilla (denumirea aproape identica creeaza adesea confuzii).

Chinchila consuma nutreturi vegetale, spre deosebire de nurci si vulpi care sunt specii carnivore, iar blana ei este mai valoroasa decat blana de nurca. Avem asadar de-a face cu o specie extrem de valoroasa, nepretentioasa, fara miros caracteristic si care poate fi crescuta relativ usor, atat in mediul rural cat si in cel urban.

Cu toate acestea, crescatorii romani n-au reusit pana acum sa profite de calitatile si posibilitatile de castig pe care le aduce acest animal, spre deosebire de crescatorii americani, europeni si chiar fata de cei din unele tari africane, care se ocupa cu foarte mare succes de cresterea acestei specii.

Cea mai importanta problema pe care o ridica afacerea consta in asigurarea valorificarii produselor, respectiv a blanei de chinchila. Aceasta are o valoare foarte ridicata (18-40 euro bucata) si, ca urmare, cumparatorii, adica procesatorii si, in final, utilizatorii hainelor de blana, se aleg din randul persoanelor cu venituri peste medie. Dar acest lucru n-ar trebui sa constituie un impediment pentru niste crescatori bine organizati si hotarati sa realizeze o afacere pe seama acestor animale.

„Am infiintat o ferma in propria casa!”

Acum cativa ani, Simon Lorand, un tanar contabil din judetul Mures, impresionat de ce a vazut intr-o mare ferma de chinchile din Ungaria, s-a hotarat sa dezvolte aceasta afacere si in Romania.

El a reusit acest lucru si, datorita unui contract avantajos cu partenerul din tara vecina, acum este chiar in masura sa le propuna si altor intreprinzatori din Romania conditii deosebit de avantajoase si stimulative pentru demararea unei afaceri cu cresterea chinchilelor.

Simon Lorand, administratorul firmei S.C. Mendiora S.R.L. din Reghin: „Ideea acestei afaceri mi-a venit prin ‘94-’95, in timp ce urmaream un documentar la un post de televiziune ungar despre cresterea chinchilelor. M-au atras imaginile dintr-o ferma, unde un ingrijitor manipula cu multa indemanare aceste animale delicate si fascinante. Auzisem pana atunci de chinchila, dar nu vazusem imagini atat de concludente si nu stiam ca ele pot fi atat de domestice. Am fost impresionat de chinchile si, auzind ca se poate face o afacere din cresterea acestora, m-am gandit ca pot sa imbin foarte bine utilul cu placutul”.

Din acel moment, Simon Lorand a inceput sa caute informatii despre crescatorii si furnizorii de material biologic, documentatii de crestere a animalelor etc. S-a dus de cateva ori in vizita la ferma din Ungaria pe care o vazuse la televizor si s-a convins de viabilitatea acestei activitati. Dupa ce a obtinut informatiile preliminare, a venit acasa, a strans bani pentru animale, si-a amenajat un spatiu si a pornit afacerea.

„Cel mai mult m-a determinat sa aleg aceasta afacere faptul ca pentru desfasurarea activitatii nu este nevoie de un spatiu mare. Cel putin pentru cateva familii, o incapere de 15-20 mp e de ajuns. In plus, chinchilele sunt animale foarte curate, negalagioase, iar lucrul cu ele iti ia foarte putin timp. Trebuie sa li se asigure insa un anumit confort (termic si fonic in special). De aceea m-am hotarat sa construiesc o microferma in propria casa!”.

Astfel, Simon Lorand a dezafectat o camera din propria locuinta, a zugravit-o si a adus prima familie de chinchile din Ungaria. De atunci, numarul animalelor din casa proaspatului intreprinzator a crescut continuu.

Hobby-ul se transforma in afacere

„Un alt motiv pentru alegerea acestei activitati era perspectiva de a castiga bani. Am demarat proiectul ca pe un experiment – afacerea cu chinchila era cvasinecunoscuta in Romania, asa ca nu mi-am facut planuri mari. Am investit de la inceput in animale de calitate garantata, pe care le-am luat de la un crescator renumit din Ungaria. Acesta avea in administrare peste 2.000 de animale, fiind si presedintele Asociatiei Crescatorilor de Chinchile din tara. Am cumparat o familie de chinchila (5 femele si un mascul), tocmai pentru a vedea cum se adapteaza la habitatul pe care l-am pregatit, cum ma descurc si ce exigente presupune aceasta indeletnicire. Rezultatele au fost bune de la inceput, mai ales in ce priveste natalitatea.

Testarea a durat in prima faza 6 luni, pana la prima fatare, cand am vazut ca am o natalitate foarte buna. Practic, din 15 pui nascuti mi-a murit unul singur. Asa ca am continuat activitatea, gandindu-ma din ce in ce mai serios la perspectiva unei afaceri cu aceste animale. Dupa inca 100 de zile, vazand ca si a doua fatare decurge in conditi bune, am hotarat impreuna cu sotia sa infiintam un S.R.L. Aveam astfel perspectiva de a dezvolta afacerea, de a cumpara si vinde animale, hrana si accesorii. Atunci ne-am gandit ca putem dezvolta o afacere de anvergura in acest domeniu, prin cooptarea de noi parteneri interesati in cresterea si valorificarea acestor animale delicate si profitabile.”

Primele rezultate

Se poate spune ca ambitiosul crescator de chinchile din Reghin a spart gheata in ceea ce priveste aceasta afacere in Romania. „Cresterea chinchilelor nu e o ocupatie din care sa castigi bani peste noapte. Am pornit activitatea acum trei ani intr-o camera din propria locuinta, unde am instalat prima familie de chinchila. Acum am un total de 82 de animale. De catva timp, am inceput sa ma ocup si de comercializarea animalelor in tara si am vandut deja trei familii (18 animale) dintre cele importate special pentru aceasta destinatie. De anul acesta voi vinde si pui din productia proprie. N-am facut-o pana acum, pentru ca am vrut sa ma asigur ca exemplarele pe care le cresc de trei ani sunt de calitate si pot prezenta garantie in fata cumparatorului. In curand, voi mai amenaja o incapere la demisolul locuintei pentru a-mi extinde activitatea de productie.”

Cel mai convingator argument al succesului afacerii incepute din Simon Lorand este ceea ce se vede la fata locului. In microferma pe care si-a amenajat-o in propria locuinta, cei interesati pot vedea exact calitatea animalelor, numarul de pui nascuti, conditiile de lucru etc. Din pacate blitz-ul aparatului de fotografiat nu a fost acceptat in interiorul fermei de aceste animale sensibile.

O zi din viata crescatorului de chinchila

Simon Lorand isi incepe ziua cu vizita de dimineata in adapostul animalelor. „In 5 minute verific daca exista vreo problema, daca a avut loc vreun eveniment deosebit in timpul noptii.” In cursul zilei mai intra o data in incapere, cand verifica adapatoarele, daca au avut loc fatari etc. Chinchilele, fiind animale de noapte nu trebuie deranjate prea mult in timpul zilei.

Seara, inainte de ora fixata pentru hranire, are loc si curatirea hranitoarelor (tavile specifice pentru hrana). Acestea reprezinta si un barometru al starii fiecarui animal; unul mananca mai mult, altul mai putin, din diferite motive (gestatie, semne de boala etc.). Chinchilele mananca foarte putin (30 g concentrat pentru un animal), iar de doua ori pe saptamana li se adauga un supliment de fan. In ordinea operatiilor urmeaza umplerea adapatoarelor (sticle cu un dispozitiv special), operatiune care se reia dupa 3 zile.

„In cazul nostru, la 80 de animale, operatia de hranire si adapare dureaza in jur de 20 de minute. Iar la un efectiv de 250 de capete (50 de femele, plus masculii, plus puii), operatia de hranire dureaza aproximativ 2 ore. De acest lucru se poate ocupa cu usurinta o persoana in fiecare zi.

O data pe saptamana se face o curatenie generala in adaposturi. Operatiunea inseamna in principal inlocuirea asternutului cu talas curat si uscat, de brad.

Cu toate ca aceste actiuni de control si hranire se pot desfasura foarte rapid, nu trebuie neglijata atentia acordata fiecarui animal. Pentru ca, daca eu evit sa intarc o femela la 50 de zile dupa fatare si o fac la 56 de zile, pot pierde intrarea in calduri in cea de-a 54-a zi. Astfel se pierde o generatie de pui, iar un pui valoreaza cel putin 25 euro la varsta maturitatii blanii (la 8-9 luni de viata).”

O dificultate inerenta: promovarea afacerii

„Primii clienti dornici sa se ocupe de cresterea chinchilelor cu gandul de a face o afacere din aceasta ocupatie i-am descoperit prin intermediul cunostintelor. Acestia mi-au vizitat ferma, au fost impresionati de ce au vazut si au povestit si altora despre noua oportunitate de afaceri.

Alta posibilitate de a-mi face reclama nu am deocamdata. Clientii au nevoie de cat mai multe informatii, completate cu imagini video (care sunt destul de costisitoare), pentru ca degeaba public un anunt in care spun ca am de vanzare familii de chinchila. Cititorii, nestiind aproape nimic despre acest animal, nu-si pot da seama de valoarea lui si de posibilitatile de realizare a unei afaceri profitabile din cresterea acestuia.

Acum un an, am participat la o expozitie cu tematica agricola organizata la Cluj-Napoca si am avut un mare succes la public cu aceste animale. Am fost practic asaltat de vizitatori si am povestit ore in sir despre chinchila. Cele cateva materiale scrise pe care le aveam s-au epuizat foarte repede si a trebuit sa facem mai multe copii la fata locului pentru a raspunde solicitarilor. Am fost surprinsi si noi de acest interes.

In strategia noastra de promovare a afacerii ne-am gandit ca, in viitor, sa realizam un filmulet in care sa prezentam cat mai clar activitatea de crestere a chinchilelor. Daca reusim sa transmitem aceste imagini la un post de televiziune, cu singuranta vom atrage mai multi parteneri spre aceasta noua indeletnicire. Astfel, dupa ce va fi mai bine cunoscuta activitatea si, mai ales, posibilitatile de castig de pe urma ei, vom putea dezvolta o retea de producatori in toata tara..”

Conditii si costuri de start

Pretul unui asemenea animal importat de la un producator renumit, cu certificat de garantie, este de cca 150 de euro. In acest pret sunt incluse T.V.A., taxele vamale si sistemul de garantii amintit mai sus. Pentru a incepe afacerea aveti nevoie de o familie de chinchila (5 femele si un mascul), ceea ce cca 1.000 de euro. „Pe langa acestea, eu le ofer crescatorilor si cusca pentru animalele cumparate. Comisionul meu e foarte mic, in jur de 7-8%. Iar acesta aproape mi se duce pe diferite cheltuieli, dintre care cea mai mare este data de tinerea animalelor importate in carantina timp de 60 de zile. In acest moment, vanzarea animalelor nu e foarte profitabila pentru mine. Ea va deveni insa odata cu dezvoltarea acestei afaceri in Romania. Atunci voi putea castiga si eu mai mult din vanzarea de materii prime si materiale necesare crescatorilor (furaje concentrate, custi etc.).”

Asadar, pentru a demara afacerea aveti nevoie de 1.000 euro, un spatiu si hotararea de a va ocupa de o activitate productiva pe termen lung, cu rezultate foarte bune si cheltuieli minime. Investitia initiala in animalele si materialele necesare o recuperati in primii doi ani, din vanzarea puilor. Singura cheltuiala care va ramane, cea cu hrana, este nesemnificativa: 1 kg de concentrat pe luna, la pretul de 0,2 euro/kg.

In rest, nu va mai trebuie decat rabdarea, perseverenta si daruirea dvs. in cresterea cu grija a acestor vietati pretioase, dar si destul de sensibile. Daca respectati insa tehnologia de crestere, indrumarile si sfaturile furnizorului de material biologic nu puteti avea probleme majore.

Nu trebuie sa fiti specialist in cresterea animalelor pentru a va apuca de aceasta indeletnicire.

Garantiile unei afaceri de viitor

Simon Lorand: „Eu am semnat un contract pe 10 ani pentru livrarea de blanuri catre partenerul din Ungaria, de la care am luat primele familii de chinchila si prin care fac in continuare importul de material biologic destinat crescatorilor din Romania. Prin acest contract, partenerul meu se obliga sa-mi preia toata cantitatea de blana pe care i-o voi livra eu, bineinteles la standardele de calitate convenite. Si nu e putin lucru sa obtii un astfel de contract pe 10 ani cu un partener strain, foarte serios, care este, cum v-am spus, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Chinchila din Ungaria.

Asa ca eu, la randul meu, le voi oferi aceleasi conditii contractuale crescatorilor din Romania care se aprovizioneaza cu animale de la mine. Adica le voi prelua puii dupa fatare la preturi stabilite dinainte, in valuta.

In plus, prin contractul pe care il intocmim la achizitia animalelor, le asigur crescatorilor un pachet de garantii foarte important:

· garantie de viata in primele 21 de zile (daca vreun animal moare de boala in aceasta perioada este inlocuit fara nici un ban);

· garantie totala pentru reproducere (daca o femela nu da nastere intr-un an nici unui pui, este inlocuita fara nici o plata);

· garantie de viata in primii 5 ani cu inlocuirea anumalului mort contra unei sume de 40% din valoarea lui si altele.

Asadar, le asiguram crescatorilor un sistem de garantii foarte stimulativ cum nu se prea practica in Romania la animalele vii. Acesta are si rolul de a compensa pretul de achizitie a animalelor, care poate parea cam ridicat.

Eu cred ca exista conditiile ca afacerea cu chinchila sa se dezvolte si in Romania, din moment ce animalele importate au fost testate cativa ani in propria ferma, iar valorificarea blanurilor a fost realizata in bune conditii cu partenerul de peste granita. In viitor, insa, sper ca incheierea lantului productie-valorificare-prelucrare si chiar comercializare a produselor finite (blanuri si alte accesorii) sa se poata face in Romania.”

O afacere usoara, accesibila multor persoane

Afacerea se adreseaza persoanelor care iubesc animalele, care dispun de 1.000 de euro si de un spatiu si care vor sa aiba o ocupatie casnica. Afacerea e ferita de inflatie, preluarea animalelor de catre furnizor fiind facuta la un pret stabilit in valuta. Orice persoana fizica care vrea sa tina cateva familii o poate face fara vreo autorizatie speciala, ca si cand ar creste orice fel de animal.

La cumpararea animalelor, se semneaza un borderou de achizitii, la fel si la vinderea puilor si, ca mic producator agricol, intreprinzatorul nu plateste nici macar impozit pe profitul obtinut din aceasta activitate.

Afacerea se poate desfasura foarte bine ca a doua ocupatie de catre o persoana sau o familie in care cel putin un membru isi petrece mai mult timp pe langa casa. De asemenea, afacerea este deschisa unor categorii largi de persoane, atat din mediul urban, cat si din cel rural. Primii clienti care au cumparat cate o familie de chinchila de la Simon Lorand au fost doi medici si un profesor.

Afacerea este foarte indicata pentru pensionarii care-si cauta o ocupatie linistita dupa anii de serviciu. Ea nu necesita sa i se aloce mult timp si poate aduce venituri considerabile.

Profitabilitatea afacerii

Pentru viitorul crescator de chinchila, e foarte important faptul ca investitia initiala, desi pare semnificativa, se poate recupera in cel mult doi ani, in functie de productivitatea femelelor. Gestatia chinchilelor dureaza 4 luni, deci se pot realiza 2-3 monte intr-un an. Chinchilele nasc in medie 2-3 pui la o fatare, ca urmare intr-un an, daca o femela naste 7 pui, s-a recuperat deja investitia pentru femela respectiva (un pui se vinde cu 25 euro bucata).

Iar prin sistemul de garantii acordat si mai ales prin asigurarea preluarii puilor, eliminati riscurile si scapati de marea grija a desfacerii. Ceea ce nu e putin lucru, sa recunoastem.

Intr-o incapere de 25 mp sau 80 metri cubi, puteti tine 5 familii de chinchila. Daca cele 25 de femele nasc in medie doar 4 pui pe an, din doua fatari va rezulta 100 de pui, care, rascumparati de furnizor, va aduc un castig de 2.500 euro (100 de pui x 25 euro/buc.). Din aceasta suma scadeti 10% cheltuiala cu hrana, care are o pondere de 90% din totalul cheltuielilor. Celelalte cheltuieli sunt nesemnificative: un bec de 75 W timp de o ora pe seara, incalzirea centrala pe timpul iernii, amortizarea custilor… Veti obtine deci un profit net anual de aproximativ 2.250 euro.

Aceasta rata a profitului foarte mare constituie unul dintre punctele forte ale afacerii. Un alt avantaj e dat de faptul ca activitatea nu presupune o munca calificata. Practic si un copil se poate ocupa de intretinerea chinchilelor. De asemenea, timpul dedicat intretinerii animalelor este foarte redus, hranirea durand 15-30 minute pe zi, in functie de numarul animalelor.

Exigentele afacerii

Cerintele de baza ale acestei indeletniciri sunt: punctualitate maxima in ceea ce priveste ora de hrana, controlul regulat al starii generale a animalelor si seriozitate in activitatea de crestere a acestor animale. Chinchila fiind un anumal nocturn si destul de sensibil la factorii perturbatori, trebuie sa i se asigure cat mai multa liniste si confort in timpul zilei.

Cunostinte prealabile de specialitate nu trebuie sa aveti pentru a demara afacerea. Furnizorul de material biologic va va pune la dispozitie atat materialele scrise despre intretinerea animalelor, cat mai ales o instruire la fata locului privind modul concret de lucru. Dupa achizitionarea animalelor veti beneficia desigur de consultanta permanenta.

„Daca se respecta regulile de ingrijire a animalelor, daca se lucreaza ordonat si disciplinat (chinchilele sunt sensibile si la aceste aspecte), rezultatele se vor vedea – in numarul si calitatea puilor, in animale sanatoase si productive, care aduc beneficii considerabile crescatorilor.

Daca insa se lucreaza dezorganizat, fara placere, in conditii necorespunzatoare (mizerie, galagie etc.), nu se poate realiza o afacere profitabila. De fapt, eu nici nu semnez contractul de garantie pana nu ma conving la fata locului ca partenerul meu e capabil si dornic sa inceapa o activitate serioasa in acest domeniu. Altfel ne furam caciula unul altuia, in loc sa castigam amandoi de pe urma unei afaceri simple, usor de administrat si cu un potential de crestere mare.”

Citeste si povestea afacerii cu chinchile a familiei Netea din orasul Ticleni>>

 



Tags: chinchilachinchillaafaceriprofit

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cele mai puternice femei de afaceri si cum au ajuns acolo!

de Idei de afaceri
09 Iul 2019
In lumea afacerilor nu este tocmai usor sa urci in cele mai puternice topuri. Insa in top Forbes si-au facut loc de-a lungul anilor diferite...

4 pasi esentiali pentru a avea succes in afaceri

de Florin Amariei
30 Apr 2021
Nimeni nu iti va garanta vreodata ca vei avea succes in afaceri. Dimpotriva, sansele sunt mai mari sa gasesti multe bete-n roate. Noi iti propunem sa...

6 idei de afaceri profitabile in Romania anului 2019

de Florin Amariei
29 Ian 2019
In acest articol vei gasi 6 idei de afaceri profitabile pe care le poti pune in practica pentru a obtine un profit decent, dar care nu iti vor ocupa...

Afaceri de succes in Romania pentru 2019

de Florin Amariei
12 Oct 2018
In Romania poti avea afaceri de succes, dar trebuie sa fii atent sau atenta la mai multe lucruri importante. Privim cu atentie in acest material...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]