Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum poti face bani cu un salon de tatuaje
De ce tatuaje? „Contactul meu cu domeniul tatuajelor s-a produs din intamplare”, spune Virgil Iordan, unul dintre pionierii acestei afaceri in Romania.
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Cultura castravetelui anti-diabet
„In 1991 am plecat in Elvetia, unde mi-am gasit de lucru la o firma specializata pe gradinarit, iar locuinta care mi-a fost pusa la dispozitie de aceasta firma s-a nimerit sa fie langa un cabinet de tatuaje.
Prima data m-am dus acolo din curiozitate, sa vad cam ce presupune o asemenea activitate, si n-am rezistat tentatiei de a-mi comanda un tatuaj (unul foarte mic, pentru ca preturile erau destul de piperate). Apoi, incet-incet, m-am imprietenit cu unul dintre asociati.
Acesta a remarcat, cred, interesul meu pentru tatuaje, asa ca la un moment dat mi-a propus sa fac, timp de trei ani, o scoala in domeniu, urmand sa primesc la sfarsit o diploma de atestare ca tattoo maker. Suma ceruta avea toate sansele sa ma descurajeze – 22.000 de franci elvetieni, adica vreo 17.000 $ – , dar am acceptat pana la urma, deoarece banii puteau fi platiti in rate, pe parcursul celor trei ani.
Pregatirea a fost de la A la Z, incepand cu istoria tatuajului si terminand cu lucruri de finete, care caracterizeaza fiecare stil. Sunt „n” stiluri (bizar, primitiv, tribal, inspirate din Africa sau Polinezia, modern, haios, desen animat etc.) care pot fi executate in 200 de nuante de culori. Pe piele se poate pune orice, de la un punct pana la „Cina cea de taina”.
Unele stiluri sunt insa mai greu de aprofundat, iar rezultatele pot sa nu atinga nivelul dorit, pentru ca situatia este ca in orice domeniu al artei – exista artisti mai buni sau mai slabuti. Elementele de baza ale executiei de tatuaje se invata repede, dar ca sa te definesti ca artist iti trebuie 10-15 ani.”
Demararea afacerii cu tatuaje. „Scoala urmata in Elvetia a fost mai mult un capriciu, dovada faptul ca imediat ce m-am intors in tara m-am apucat de o afacere cu textile. Credeam ca imaginea pe care o au romanii despre tatuaje este cea data de tatuajele facute prin puscarii, ca urmar m-am gandit ca tatuajul este privit aici ca un stigmat.
Dar toti prietenii mei aerau de alta parere: «In Romania sunt oameni care vor sa se tatueze, de ce nu deschizi un cabinet?», asa ca mi-am luat inima in dinti si m-am apucat de treaba.
Primul pas a fost sa comand aparatura din S.U.A., de la cea mai mare firma producatoare, care are o traditie in domeniu de peste 60 de ani. Aparatul este un redresor de curent (doua bobine, un condensator si o platina) strabatut de o tija pe care sunt cositorite niste ace, intr-o matrice speciala. In momentul in care aparatul este pornit, tija incepe sa vibreze ca o mini-masina de cusut, iar acele patrund in piele la o adancime de 1-1,5 mm si lasa acolo lichidul colorat (care curge dintr-un mic rezervor aflat pe tija).
Tot setul m-a costat 5.000 $. Apoi am gasit un spatiu si l-am amenajat la standarde internationale ale unui cabinet de acest tip. Cerinta de baza este curatenia, totul trebuie sa poata sa fie spalat in fiecare zi.
Probleme cu autorizarea. „Cei de la Ministerul Sanatatii s-au mirat cand au auzit cu ce ma ocup si n-au prea stiut cum sa procedeze cu mine. Pana la urma s-au mai gandit ei si mi-au spus: «Dom’le, activitatea asta nu intra sub incidenta Ministerului, pentru ca dumneata nu insanatosesti corpul, ci doar il infrumusetezi.» Si asta a fost tot. Asa ca eu m-am concentrat pe obtinerea celorlalte avize (de la Sanepid, de la Pompieri).
Primii clienti pentru tatuaje. „Primul client a venit la o saptamana dupa ce deschisesem cabinetul, cand inca nu incepusem reclama prin ziare sau reviste. Aici fac o paranteza: in perioada aceea, la mijlocul anilor ’90, cea mai buna forma de promovare a acestui serviciu, pe langa lucrarile in sine, o constituiau fluturasii raspanditi prin locurile frecventate de tineri (parcuri, discoteci).
Revenind la primul client, acesta a fost un tip de vreo 25 de ani pe care l-a atras reclama luminoasa. A intrat, s-a uitat prin cataloage si a ales un dragon (dragonii erau la moda, alaturi de scorpioni). Apoi au urmat alti clienti, iar gusturile au devenit din ce in ce mai diversificate si mai rafinate, datorita influnetei filmelor, revistelor straine, MTV-ului etc.
La inceput veneau mai mult rockerii, pustimea, poate in virtutea dorintei de a-si imita idolii, dupa care au aparut si militari, oameni de afaceri, chiar si politisti, oameni din toate categoriile sociale. Se remarca totusi o anumita retinere, in sensul ca cei mai multi dintre clienti vor ca tauajul sa nu fie intr-un loc prea vizibil. Este chestia asta, de stigmat, se gandesc ce vor spune cunoscutii, vecinii: «Are tatuaj, inseamna ca e delincvent, anarhist, consuma doguri, se intampla ceva cu el.» De unde si pana unde? Nici macar in Biblie nu scrie ca n-aiu voie sa te tatuezi, de altfel primii executanti de tatuaje au fost preoti.”
Conditiile desfasurarii activitatii.
„Executia tatuajului este ceva absolut nedureros. Apoi, foarte important, clientul nu risca sa contacteze vreo boala, cu conditiaca operatia sa se desfasoare la un cabinet autorizat, la un profesionist care lucreaza cu respectarea tuturor normelor de igiena. Aici sunt numai lucruri de unica folosinta, care se arunca dupa utilizare – ace, manusi chirugicale, pana si surplusul de culoare care ramane dupa operatie.
In aceeasi ordine de idei, pentru protectia clientului, mi-am propus sa nu servesc persoane cardiace, hemofile, care au diabet, se afla sib influenta bauturilor alcoolice sau a drogurilor. De fapt, clientul semneaza o declaratie de acceptare prin care isi asuma raspunderea pentru eventuale efecte neplacute datorate unei probleme pe care el mi-a ascuns-o.
O alta conditie este ca el sa aiba peste 18 ani. Sub 18 ani nu lucrez decat cu consimtamantul parintilor, ca sa nu apara apoi discutii. Daca am acest consimtamant, nu este nici o problema. Am avut un caz, un parinte a venit cu baietelul lui care tocmai implinea 10 ani si mi-a cerut sa-i tatuez un cap de tigru, cadou de ziua lui. Mi-a dat semnatura, totul a fost in regula si s-a rezolvat imediat.”
Tatuaje mai deosebite. „In general, clientii au varste cuprinse intre 18 si 45 de ani. A venit insa le un moment dat un lipovean trecut de 70 de ani, care a vrut sa ii fac o cruce in stil catolic. Mi-aspus ca e batran si ca vrea ca atunci cand o sa moara sa aiba pe el o cruce. Alte cazuri interesante... Mai intra uneori in cabinet cate un client solid, inalt de 2 metri, si ma gandesc: «O sa-si puna ditamai lucrarea, ma-mbogatesc.» si cand colo el vrea doar un fluturas, o chestie foarte mica.
De obicei tatuajele se pun pe brate, pe spete, pe piept, dar am avut si operatii pe ceafa, pe cap (este o lucrare foarte dificila, nu oricine poate s-o faca) si chiar pe partea interioara a pavilionului urechii. Am lucrat si pe organele genitale, dar foarte rar. Nu am lucrat pe fata si nici nu intentionez sa lucrez in aceasta zona; singura exceptie o constituie buzele, fetele imi cer sa le trasez conturul buzelor ca sa nu le mai contureze ele cu creionul.
Clientul poate alege modelul din cataloage de specialitate, din reviste pe care le paote consulta aici sau poate veni cu modelul lui propriu. Tatuajul se poate si sterge, exista metode de indepartare cu laser in urma carora ramane o usoara urma trandafirie. Urma nu prea conteaza insa, deoarece tatuajele se sterg doar pentru ca sa se puna alt model in loc. Exista si tatuaje facute cu substante speciale care dupa o perioada de 4-5 ani se resorb in piele.”
Cat de profitabila este afacerea? „Pretul este pe centimetru patrat. Se calculeaza aria lucrarii, se inmulteste cu tariful practicat (1,5-2 lei/cmp) si se obtine suma de plata. La un tatuaj de 10/15 cm asta inseamna peste 200 de lei. Ma rog, se scot spatiile goale, se fac unele reduceri daca este vorba de un client fidel. Ca o imagine de ansamblu, in primii trei ani de functionare am avut 3.000 de clienti.
Este, totusi, o afacere cu bataie lunga, nu o chestie din care sa te imbogatesti peste noapte, o afacere pe care o desfasori intai pentru tine si abia apoi pentru cei din jur. Daca o privesti doar prin prisma banilor, fara sa-ti placa, n-o sa mearga. Odata ce aceasta activitate se va dezvolta, poate vom putea organiza si un festival, dupa modelul celor occidentale.
In Occident au loc astfel de festivaluri in care sunt prezentate modele noi si unde sunt premiati atat artistul, cat si clientul. Arta nu are limite. Ultimul model premiat a fost un ou-ochi batut cu un cui in perete, reprodus foarte frumos pe piele. A luat premiul intai, 10.000 $.”
Informatii suplimentare:
http://www.ideideafaceri.ro/magazin-virtual/salon-de-tatuaje-4.html
Probabil unii dintre cei mai ciudati oameni din lume sunt cei care isi coloreaza pielea sau si-o strapung prin diverse metode. Cele mai noi trend-uri in domeniu nu mai sunt de ceva vreme reprezentate de tatuaje simple. Upgradarea corpului uman reprezinta
o modalitate de a iesi din anonimat, ar spune unii specialist din medicina.
Psihologii, pe de alta parte, spun ca acest mod de exprimare nu este altceva decat rezultatul unor frustrari si ca doar in acest mod oamenii care apeleaza la asa ceva pot scapa de ele.
1. Cu totii cunoastem probabil cazul tanarului care a optat pentru o viata de... soparla. Dorinta irezistibila da a se alatura altei specii l-a facut totusi pe Omul-Soparla cea mai admirata (la propriu) persoana printre semenii sai, gratie numarului mare de tatuaje si implanturi pe care si le-a facut de-a lungul vremii. "Lizard Man", cum s-a autoproclamat dupa aproape un deceniu de dedicare si rabdare in ale modificarii propriului corp, si-a crestat pana si limba, pentru a semana cat mai mult cu reptila sa preferata.
2. Un alt specimen interesant este Omul-Leopard, consemnat in Guiness World Record Book ca fiind cel mai tatuat barbat. Tom Leppard, acum la varsta de 60 de ani, a parasit societatea in urma cu ani buni dupa ce a cheltuit 5.500 de lire sterline pentru a-si acoperi corpul cu pete de leopard. El traieste acum intr-o mica coliba pe insula Skye, in Scotia. O data pe saptamana, fostul soldat se deplaseaza cu un canoe pentru a-si cumpara provizii.
3. Enigma este omul care si-a tatuat intregul corp sub forma de piese de puzzle. Omul a stabilit un record de rezistenta in anul 1996, cand in Amsterdam a fost supus tatuarii de 22 de artisti profesionisti, simultan!
4. Un alt trend, care castiga din ce in ce mai mult teren in domeniul infrumusetarii corpului, sau mai bine zis in body piercing, este “gaurirea lobului frontal”. Aceasta tehnica dateaza din jurul anului 1800, cand un muncitor aflat la o mina de piatra a reusit sa-si introduca o tija metalica in cap, fara sa moara, pentru a scapa de munca silnica. Specialistii spun ca aceasta este o metoda foarte riscanta si, evident, nu sunt multi cei care se incumeta sa o practice.
5. “Urechile de elf” sunt si ele preferate celor care isi doresc sa nu treaca neobservati. Este exemplul unei tinere din Anglia, probabil fan "Lord Of The Rings", care a dorit sa aiba "urechi de elf", pentru ca, a declarat ea, considera ca o caracterizeaza foarte bine.
6. Tatuajele invizibile devin din ce in ce mai populare si la noi in tara. Ele sunt mai delicate, mai putin vizibile pe timpul zilei si, in plus, pot fi ascunse de ochii parintilor sau ai altor rude care nu sunt foarte deschise ideii...
7. Mai putin dureroasele tatuaje realizate prin bronzare reprezinta o solutie pentru cei care nu sunt adeptii tatuajelor permanente, dar vor sa isi decoreze cumva pielea.
8. Scarificarea este intr-adevar cea mai veche, dar si cea mai dureroasa metoda de mutilare sau, altfel spus, de modificare a corpului. Specialistii produc incizii in forma modelului ales de client pe suprafata pielii si dupa cateva saptamani de grija permanenta pentru ca ranile sa nu se infecteze, corpul devine “tatuat” cu cele mai sexy... cicatrici.
Sursa: www.yuppy.ro
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2025
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit