Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum reusim in afaceri - Productie de echipament montan

de Mircea Enescu, Silvia Bucsan 23 Sep. 2008 5181
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cum reusim in afaceri - Productie de echipament montan

Singura femeie explorator din Romania, d-na prof. Maria Marinescu, a ajuns in 2002 cu succes la Polul Nord beneficiind de un echipament confectionat de o firma din tara noastra.

Hainele speciale pe care le-a folosit au rezistat la temperaturi curente de minus 45 grade C si i-au oferit un confort de care multi dintre colegii ei din alte 15 tari nu s-au bucurat.

Mai mult, acestia au fost chiar surprinsi ca in Romania exista un asemenea echipament, similar cu cel produs de marile companii cu o indelungata traditie in producerea imbracamintei adecvate celor mai dure conditii de vreme.

Cei care au furnizat echipamentul d-nei prof. Maria Marinescu sunt fratii Jean si Adrian Matei. Ei au, din 1995, una dintre putinele firme din Romania specializate in acest domeniu. De atunci si pana in prezent, firma lor a asigurat echipamentul necesar si altor expeditii realizate in Himalaya, Alaska, Kilimanjaro sau Anzi.

Destinate activitatilor ce necesita un efort sustinut in aer liber, hainele confectionate de firma fratilor Matei au calitatea de a mentine pielea uscata prin accelerarea evaporarii transpiratiei, de a pastra constanta o perioada indelungata de timp temperatura optima a corpului si de a proteja de vanturile puternice si viscol.

Cum reusim in afaceri - Productie de echipament montan

Primii pasi in afaceri
Experienta in afaceri a fratilor Matei, ingineri de aviatie si de calculatoare, a inceput chiar din primii ani de dupa decembrie 1989. Pana in 1994 au facut comert cu produse importate din Olanda, iar intre 1994 si 1995 s-au orientat spre confectionarea de haine pentru copii, pe care le exportau in Europa Occidentala.

Deoarece amandoi sunt mari iubitori ai muntelui, Jean si Adrian Matei au pornit in 1995, plini de entuziasm si fara a dispune de un capital impresionant, o noua afacere, bazata pe realizarea de echipament profesional destinat in principal drumetiilor montane. Desi le-ar fi fost binevenit un credit bancar, au renuntat la aceasta idee datorita dobanzilor foarte mari.

Resursele financiare (modeste) au insemnat doar economiile personale. Au pornit cu patru angajati si, beneficiind de talentul de designer al lui Jean Matei, firma lor a realizat primele modele, cu materii prime din tara. Datorita insa, calitatii scazute a acestor materii prime, rezultatele nu au fost pe masura asteptarilor, dar i-au ajutat sa se dezvolte.

Cum reusim in afaceri - Productie de echipament montan

In cautarea unui material performant
"Am inceput sa cautam o solutie pentru  putea realiza un echipament montan profesionist de cea mai buna calitate si care sa fie accesibil ca pret pentru romani. Am studiat cataloage si reviste de specialitate din Europa Occidentala si America de Nord, am cautat furnizori de tesaturi, carora le-am cerut cat mai multe detalii despre produsele lor. La vremea respectiva erau cunoscute doar imitatiile de fleece (o tesatura speciala), fasul si tercotul din bumbac, care nu asigurau insa performantele pe care noi ni le doream”, povesteste Adrian Matei.

In 1997, stimulati de cererile tot mai numeroase venite din partea clientilor de a achizitiona echipament de o calitate similara celui existent in America de Nord si Europa Occidentala, fratii Matei pleaca dupa materii prime in S.U.A. Acolo au ocazia sa discute cu persoane din conducerea mai multor companii, printre care si Malden Mills, producatorul si inventatorul familiei de tesaturi Polartec, destinate tuturor activitatilor in aer liber. Si-au prezentat creatiile realizate pana in acel moment, au reusit sa castige increderea partenerului american si au pus astfel bazele unei relatii solide.

Exista 180 de tipuri de tesaturi Polartec (multe dintre ele sunt prezentate detaliat pe site-ul firmei fratilor Matei), care sunt foarte usoare si asigura o protectie cu care natura nu i-a inzestrat pe oameni, contra frigului si a umezelii. Tesaturile Polartec sunt usoare si rezista multi ani. Treptat-treptat, bumbacul si lana au fost eliminate din recuzita unui excursionist impatimit de munte. Acum nu exista expeditie montana sau la poli fara echipament confectionat din Polartec. Cel putin 70 % din echipament este realizat din acest material care-ti pastreaza constanta temperatura corpului, asigurandu-ti astfel randamentul maxim la efort.

Productia echipamentului din familia de tesaturi Polartec nu este la indemana oricui. Acest material are multe secrete, pe care le descoperi abia dupa multi ani. Sunt necesare masini de cusut de ultima generatie (din import), ata si accesorii extrem de rezistente si care sa se potriveasca perfect cu tesaturile Polartec. Personalul trebuie sa fie instruit pentru a realiza o productie de o calitate ireprosabila. La toate acestea se adauga modelele, care trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte tehnologice foarte stricte si, in acelasi timp, sa arate bine.

Jean Matei si-a descoperit talentul in confectionarea hainelor necesare excursiilor pe munte inca din anii '80. Pe atunci, in Romania echipamentul traditional era compus din bermude de lana, jambiere, bocanci, hanorac de doc si rucsacul tip ranita. La acestea, Jean Matei a adaugat creatii proprii: din cativa metri de fas cumparat dintr-un magazin uitat de lume si o perna iesea o pufoaica sau o vesta, doua perechi de pantaloni de trening si putin burete constituiau materia prima pentru niste pantaloni de schi, iar o pereche de adidasi erau transformati in pantofi de catarare prin adaugarea unui strat de “microporos” pe talpa. In ciuda lipsei materialelor performante, cat si a informatiilor specifice, au fost realizate produse extraordinare prin utilitatea lor, adevarate bijuterii de ingeniozitate.

Cum reusim in afaceri - Productie de echipament montan

Un pas mare: patrunderea pe piata americana
Pe langa aspectul lor deosebit, actualele produse ale fratilor Matei (hanorace, bluze, pantaloni, veste, tricouri, saci de dormit, fesuri, cagule, manusi, bentite, jachete de vant, pelerine de ploaie, palarii) sunt de o calitate similara celor realizate de firme de prestigiu din lume (The North Face, Patagonia, Mountain Hardware, L.L. Bean), insa la preturi de trei-patru ori mai mici. Acestea sunt explicatiile faptului ca produsele fratilor Matei au ajuns sa fie in prezent comercializate in mici magazine de specialitate din Canada si S.U.A., piete pe care este foarte greu sa patrunzi datorita concurentei acerbe.

"Parerea mea este ca un produs bun se vinde singur. Trebuie doar sa le spui oamenilor cat de bun este. Orice se poate negocia, nu insa si calitatea!", spune Adrian Matei. "A face productie este extrem de complex. Nu e la fel de simplu ca activitatea de comert, care presupune sa cumperi dintr-o parte si sa vinzi in alta. In plus, fiecare model nou inglobeaza o munca uriasa: sute de masuratori, zeci de repere, multe nopti albe si zile lungi, epuizante. Daca se iveste ceva neprevazut sau ai sarit o etapa, nu poti merge mai departe.

Apoi, cand il lansezi pe piata, te incearca temerea ca respectivul produs nu se va vinde atat de bine pe cat speri. Dar exista si satisfactii. Pe langa cele materiale, suntem incantati de fiecare data cand vedem pe munte sau la televizor excursionisti sau echipe de salvamontisti imbracati cu echipamentul produs de noi."



Tags: afaceriechipament montan

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cele mai puternice femei de afaceri si cum au ajuns acolo!

de Idei de afaceri
09 Iul 2019
In lumea afacerilor nu este tocmai usor sa urci in cele mai puternice topuri. Insa in top Forbes si-au facut loc de-a lungul anilor diferite...

4 pasi esentiali pentru a avea succes in afaceri

de Florin Amariei
30 Apr 2021
Nimeni nu iti va garanta vreodata ca vei avea succes in afaceri. Dimpotriva, sansele sunt mai mari sa gasesti multe bete-n roate. Noi iti propunem sa...

6 idei de afaceri profitabile in Romania anului 2019

de Florin Amariei
29 Ian 2019
In acest articol vei gasi 6 idei de afaceri profitabile pe care le poti pune in practica pentru a obtine un profit decent, dar care nu iti vor ocupa...

Afaceri de succes in Romania pentru 2019

de Florin Amariei
12 Oct 2018
In Romania poti avea afaceri de succes, dar trebuie sa fii atent sau atenta la mai multe lucruri importante. Privim cu atentie in acest material...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]