Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum reusim in afaceri - Sera de flori

de Andrei Panait, Silvia Bucsan 23 Sep. 2008 45685
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Idei de afaceri: Sera de flori

Constantin Rusu, de profesie inginer horticol, a decis sa se orienteze exclusiv, incepand din 2000, pe productia horticola (flori si plante ornamentale).

In mare, aceasta inseamna sa ai seminte, ghivece, rasaduri, spatiu (care sa asigure conditii speciale de mediu si temperatura) si masini pentru livrarea catre florarii sau alti clienti.

El activeaza inca din anul 1993 in domeniul  prestarii de servicii pentru agricultura.

Dintre toate, cea mai importanta a fost problema spatiului pe care a rezolvat-o in timp. A inchiriat o capacitate de productie de la o firma de stat, la marginea Bucurestiului, constand in 1 ha sere incalzite termic, 0,3 ha sere abandonate si 2,5 ha teren liber.

Toate erau intr-un grad avansat de paragina: terenul napadit de buruieni, fundatii de beton degradate, geamurile sparte la sere. Pe aceasta suprafata  lasata de izbeliste, Constantin Rusu intentiona sa demareze afacerea de productie de flori si de plante ornamentale (pentru interior si spatii verzi).

Mai intai de toate a facut o destelenire generala a terenului, curatandu-l de toata vegetatia salbatica, scotand resturile de fundatii, inlocuind si reparand serele existente. Cand prima faza a fost terminata a urmat operatiunea de retehnologizare, care a constat in achizitionarea de instalatii de irigat si agregate termice, toate aduse din import.

Asa s-au consumat primii doi ani, suma cheltuita fiind de aproximativ cinci miliarde de lei. Urmatorul pas a fost asigurarea materialului biologic pentru inmultirea plantelor decorative.
 

Idei de afaceri: Sera de flori

Sute de mii de rasaduri anual

Constantin Rusu spune ca productia in propria sera de flori este determinata de piata. De aceea, este permanent pregatit sa raspunda cerintelor dictate de clienti.

In sera de flori a acestuia sunt produse anual peste 200.000 de rasaduri de flori, circa 5.000 de plante de apartament si peste 100.000 de plante dendrologice. De asemenea, produce 30.000 de flori taiate din speciile Strelitzia si Calla.

Ca in orice alta afacere si in sera de flori exista mici secrete, dar si conditii pe care trebuie sa le respecti cu strictete. Un rol important il are pamantul pentru rasaduri, care in mod popular se numeste  pamant de flori si in a carui componenta se gasesc turba, mranita, nisip, pamant de frunze. Dar pamantul nu este de ajuns. Plantele decorative necesita spatii de productie in care atmosfera este cvasicontrolata, fiind necesar sa fie respectate conditiile de temperatura, umiditate si lumina. Fata de toate celelalte plante cultivate, productia florilor necesita cea mai
minutioasa si complexa tehnologie.

Exista specii pentru care e recomandabila folosirea unei lupe la operatiunea de semanat, semintele fiind de mici dimensiuni. Vechile metode traditionale de semanat sunt inlocuite de cele moderne. Acum se folosesc alveolele biodegradabile un mic ghivecel in care se pune planta , urmand  ca la un anumit stadiu de dezvoltare alveola sa se resoarba. Durata ciclului de evolutie, de la semanat la recoltat este intre 60 si 180 de zile, in functie de specie.

In prezent are 8 angajati, a caror activitate este coordonata de un inginer horticultor. Constantin Rusu spune ca Romania a pierdut aproape 70% din suprafata de sere, fara de care nu se poate asigura o productie suficienta de flori si plante ornamentale.

In aceste conditii, piata a fost invadata de flori din import, la un pret mai mare si la o calitate nu neaparat corespunzatoare acestui pret. In ultimul timp se constata insa, o revigorare determinata in special de aparitia mai multor intreprinzatori privati care au investit intr-o sera de flori.

Clientii sai sunt cu predilectie persoane juridice carora le vinde un volum mare de flori. Intreprinzatorul spune ca nu a fost interesat sa dezvolte si o latura comerciala a afacerii (magazine proprii de desfacere a florilor si plantelor), aceasta presupunand un risc pe care nu vrea sa si-l asume.

Pentru a-si promova afacerea cu sera de flori si-a facut reclama in diverse publicatii de specialitate, a fost prezent la majoritatea targurilor si expozitiilor, dar considera ca cea mai buna reclama vine din partea clientilor multumiti de serviciile sale si care, la randul lor, il recomanda prietenilor si cunoscutilor.

Unul dintre avantajele acestei afaceri, pe langa existenta unei clientele constante si a faptului ca nu este o afacere sezoniera (florile se cauta tot timpul), este si acela ca se pot dezvolta si alte afaceri adiacente, pe orizontala. Intreprinzatorul care are deja spatiu de productie (sere), poate sa vanda seminte, ustensile pentru gradinarit, ghivece, rasaduri si ingrasaminte. Totul depinde, bineinteles, de nisa pe care s-a hotarat sa activeze.

Acum aveti ghidul care va indruma pas cu pas in demararea unei afaceri cu flori.



Tags: sera de floriidei de afaceriafaceri cu flori

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

6 idei de afaceri profitabile in Romania anului 2019

de Florin Amariei
29 Ian 2019
In acest articol vei gasi 6 idei de afaceri profitabile pe care le poti pune in practica pentru a obtine un profit decent, dar care nu iti vor ocupa...

Cum au reusit doua antreprenoare sa isi deschida propriile afaceri cu flori

de Marinache Paula
01 Feb 2017
In 2015, Andra Iordan in varsta de 27 de ani a renuntat la locul de munca din firma de proiectare in care a lucrat timp de patru ani pentru a...

17 idei de afaceri pe care le poti demara acasa

12 Oct 2009
Ce poti sa faci cand nimic nu mai merge? Ce si cum sa incepi? Cu ce bani? Sunt intrebari pe care fiecare om le are in...

Idei de afaceri: Studio de portrete cu aer retro

de Bogdan Guta, Mihai Balescu
20 Iun 2007
Pe vremuri mersul la fotografiat era un eveniment foarte important, aproape o sarbatoare, iar oamenii veneau pregatiti sufleteste pentru a fi...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]