Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum sa faci bani masurand pamantul
La 18 ani s-a angajat la o firma care facea masuratori de terenuri prin tara. La 19 ani era sef de echipa si isi trecuse in palmares realizarea unor masuratori topografice necesare pentru construirea unui baraj de hidrocentrala. La doar 23 de ani, era cel mai tinar topograf autorizat din Capitala.
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
Astazi are o firma de succes in domeniu, cu clienti fideli in rindul marilor companii de contructii, si spune ca afacerea sa este abia la inceput. Motivul? Mare parte din proprietatile retrocedate nu au fost inregistrate la Oficiul Cadastrului, deci nu au fost inca masurate.
"Ma vedea lumea cu aparatul pe strada si tragea de mine..."
Se poate ca spune ca Alexandru Simon a avut mai mult noroc decit altii atunci cind a fost acceptat sa lucreze in cadrul unei firme de topografie. Tot noroc am putea numi si faptul ca firma respectiva a dat faliment, iar o parte din instrumentele topografice i-au ramas in pastrare.
Meritul lui este ca a intuit faptul ca acel moment ar putea fi punctul de pornire al unei afaceri. Cu acest gand a dat un examen practic si teoretic si a fost autorizat de catre Oficiul de Cadastru sa execute lucrari de topografie. In 1999, cand s-a dat legea cadastrului, a inceput primele afaceri.
"Mi-am facut primii clienti printre cunostinte, adica mi-am oferit serviciile celor care ma stiau. Prima oara m-am dus la o firma de imobiliare careia i-am oferit un pret probabil mai bun decit cel de pe piata. M-au dus sa vad niste case imense si primul impuls a fost sa renunt, pentru ca pina atunci executasem doar masuratori de terenuri. Pot sa zic ca am invatat din mers. Oricum, la vremea aceea, nici macar inspectorii de la Oficiul de Cadastru (care trebuiau sa ma verifice) nu prea stiau cum se face o masuratoare corecta", spune Alexandru.
Lucrurile au evoluat apoi de la sine. "Ma vedea lumea cu aparatul pe strada si tragea de mine. Pe atunci existau putine firme in domeniu si multora le era teama sa investeasca in aparatura. Abia prin 2002 au aparut si la noi firme care ofereau astfel de aparatura specializata. Acum, daca nu gresesc, in domeniu activeaza peste 100 de firme de topografie, dar putine fac profit cu adevarat", crede Alexandru.
Succesul afacerii e legat de evolutia pietei imobiliare
Cel mai probabil, in viitorul apropiat, vor aparea si alti competitori in acesata afacere. Si asta pentru ca piata imobiliara din Romania este intr-o continua expansiune. Un arhitect nu poate incepe o lucrare fara sa aiba o masuratoare exacta a locului (latime/lungime/inaltime), operatiune pe care nu o poate face decit un topograf. La intocmirea unui act de vinzare-cumparare esti obligat prin lege sa intocmesti cadastru.
In plus, daca reusesti sa prinzi un contract cu o firma de constructii, ajungi sa fii platit triplu, pentru ca investitorul are nevoie de o masuratoare atunci cind cumpara terenul, apoi de o alta pentru a putea construi si de o a treia la intocmirea actului de vinzare-cumparare a imobilului.
"In acest domeniu, legea este destul de clara. Nervi pot aparea doar atunci cind trebuie sa inregistrezi actele la Oficiul pentru Cadastru. Prin 2000, trebuia sa stai la cozi interminabile. Te trezeai la 3 noaptea ca sa-ti iei un numar de ordine si te asezai la o coada imensa. Acum lucrurile s-au mai remediat, pentru ca s-a introdus un sistem informatizat", spune Alexandru.
O investitie de 15.000 euro, recuperata relativ repede
Pentru a putea incepe o astfel de afacere, investitia minima este de 15.000 auro si ea include: un aparat de masurat (costa aproximativ 10.000 euro, iar la mana a doua poate fi achiztionat cu 4.000-5.000 euro), diverse accesorii cum ar fi ruletele de diverse tipuri, un calculator (1.000 euro), imprimanta, xerox (600 euro), scaner, sediu pentru firma.
Tot Alexandru spune ca investitia poate fi amorizata in trei ani. Firma lui a ajuns la o cifra de afaceri de 1,5 miliarde de lei, cu un profit sigur si constant, in crestere. Toate in conditiile in care, in cinci ani, cu numai patru angajati, a avut 2.000 de clienti.
Articole conexe
Cele mai puternice femei de afaceri si cum au ajuns acolo!
de Idei de afaceri4 pasi esentiali pentru a avea succes in afaceri
de Florin Amariei6 idei de afaceri profitabile in Romania anului 2019
de Florin AmarieiAfacere romaneasca premiata cu 50.000 de euro
de Florin AmarieiAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit