Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Papusi de colectie confectionate manual

de Bogdan Guta 30 Iun. 2017 24662
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Creion, carton (pentru tipar), materiale textile, ata, ace de cusut, pasmanterii, pasla, masina de cusut - aceasta este dotarea atelierului unde prind viata papusile gandite de Ana Ponta. Toate sunt realizate manual, iar costumele lor respecta traditia populara si reprezinta diverse zone folclorice din tara.

Pasiunea Anei Ponta pentru papusi s-a transformat incet intr-o mica afacere, fara nici un compromis insa in detrimentul laturii artistice.



Investitia initiala a fost redusa, dar acest aspect a fost compensat din plin de talent, imaginatie si multa munca. Adresate deopotriva copiilor si adultilor (pasionati de arta traditionala sau artizanat), papusile nascute in atelierul de pe strada Aurel Vlaicu din Bucuresti, pot fi excelente cadouri.

De asemenea, pentru turistii straini reprezinta niste suveniruri perfecte: sunt si obiecte decorative, dar si modele de arta traditionala romaneasca.

O afacere bazata pe experienta

Absolventa a unei scoli de decoratiuni interioare, Ana Ponta s-a specializat in design vestimentar si a expus lucrari in numeroase expozitii. Dupa 1990 s-a orientat spre realizarea obiectelor decorative, pe care le vindea prin intermediul galeriile de arta sau magazinelor de decoratiuni, iar in 2001 a infiintat firma S.C. Ana Ponta Dolls S.R.L.

Primul pas in aceasta afacere a fost inchirierea unui atelier format dintr-un hol si doua incaperi, situat in imediata apropiere a locuintei (un mare avantaj, dat fiind ca munceste si 15 ore pe zi). L-a zugravit, a refacut instalatia de gaze si de incalzire si apoi a inceput sa-l utileze cu cele necesare, aceasta insemnand ace, ata si trei masini de cusut.

De la biroul de plasare a fortelor de munca a angajat si doua fete pe care le-a initiat in tainele meseriei. Ideea de a realiza papusi nu a aparut chiar intamplator: dupa ce lucrase cativa ani buni obiecte decorative, si-a dat seama ca trebuie sa faca ceva despre care lumea sa-si aminteasca tot timpul cu placere. Si asa s-a gandit la realizarea unor papusi populare, mai precis niste papusi imbracate in costume traditionale romanesti.

S-a documentat cu seriozitate, acoperind 50 de zone etnografice din tara, a citit carti despre costumul romanesc de sarbatori si despre traditii populare, iar rezultatul a fost colectia de papusi populare "Ana Ponta", ce cuprinde 40 de modele in costume traditionale romanesti. Toate sunt executate manual, numai din material textil.

Cum se construieste o papusa
Tehnologia prin care se realizeaza o papusa nu este prea complicata, dar necesita atentie, imaginatie si simt estetic.

Mai intai se realizeaza o forma rigida din lemn, pe care se fixeaza in prima faza capul papusii, format din doua rulouri obtinute dintr-un material textil umplut cu vata sau lana. Rigiditatea capului este determinata de umplutura si de modul cum se fac cusaturile.

Pentru copii, modele trebuie sa fie mai putin rigide ca sa nu provoace ranirea atunci cand sunt manuite. Corpul papusii ia nastere printr-o succesiune de operatii, care incepe cu desenarea cu ajutorul tiparului de carton pe un material textil. Se intoarce pe fata acest material, se decupeaza si se umple. Sunt patru straturi de material textil (panza + doua straturi tricot + panza) ce formeaza invelisul papusii.

Urmeaza imbracarea, o operatiune foarte importanta, deoarece fiecare model reproduce un costum traditional, specific unei zone folclorice. Pentru imbracaminte, Ana Ponta foloseste funde, betele, resturi de materiale textile si pasmanterii (benzi, dantele, snururi, fireturi). Aplicarea unor bucati de pasla mai groasa pe talpi, care permit papusii sa stea pe propriile picioare, se  face cu ajutorul unui pistol de lipit. Nu este nevoie, asadar, ca pasla sa fie cusuta pe talpi si asta usureaza extrem de mult munca.

Fiecare model este atasat pe o bucata de lemn vopsit, ansamblul astfel obtinut putand fi mai usor aplicat pe perete. Papusile au o mica eticheta pe care este ilustrata harta tarii si zona geografica din care provine costumul popular ce imbraca modelul respectiv. Totul este apoi impachetat in cutii de carton plastificat.

Pretul unei papusi (care are 35 cm inaltime) este de 70 lei (fara TVA), dar, pe langa papusi, Ana Ponta face si masti populare, specifice Sarbatorilor de iarna, masti ce pot fi chiar purtate, pretul uneia fiind de 80 lei (fara TVA). Cheltuielile lunare pentru derularea afacerii se ridica la 1.000 euro, in aceasta suma fiind incluse salariile, materialele necesare si cheltuielile de regie.

70 de papusi la Vatican

Pentru a-si promova afacerea, Ana Ponta a distribuit pliante, a participat la targuri si expozitii organizate cu ocazia Sarbatorilor, iar recent a realizat si un CD de prezentare care cuprinde toate modelele create in atelierul sau. In curand va avea si un site propriu pe internet, ceea ce va insemna automat si posibilitatea de a fi mai bine cunoscuta, cu precadere in strainatate.

Produsele create si realizate de Ana Ponta se vand in galerii de arta, in magazinele de specialitate din marile hoteluri si din aeroportul Otopeni. In anul 2000, cand tara noastra a oferit Vaticanului bradul de Craciun pentru a fi impodobit cu ocazia Sarbatorilor de iarna, artista a primit o comanda de 70 de papusi (onorata in doar trei saptamani). Ana Ponta intentioneaza sa faca si o colectie de masti de Helloween, cu care spera sa aiba succes. 

La o serie de 140-150 papusi, lucreaza trei persoane timp de cinci saptamani. Modelele au toate chipuri vesele, zambitoare, optimiste. Ana Ponta spune ca a incercat sa faca si  niste papusi Dracula, dar a trebuit sa renunte pentru ca ii ieseau la fel de senine si zambitoare si nu ar fi speriat pe nimeni.

O alta poveste cu papusi realizate manual

Dupa ce a lucrat ca economist la o ferma din Covasna, Katalin Rita Pozsony a deschis un atelier de papusi unicat. Talentul la cusut l-a mostenit de la bunica ei, si a transformand pasiunea in afacere. Citeste aici povestea afacerii>>
 

 



Tags: afacere cu papusipapusi de colectiepapusi realizate manualafacere handmade

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]