Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Povestea unei antreprenoare de succes

de Alina Cotae 29 Nov. 2010 5896
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Simona Necula, o buzoianca de 38 de ani, a ales sa faca ceea ce ii place, si anume sa creasca albine. A mizat pe posibilitatea de a ajunge la 90 de stupi si o productie de doua tone anual, pe o perioada de cinci ani, hotarandu-se sa renunte la cultivarea cerealelor si sa investeasca in apicultura.

Amara este un sat din judetul Buzau, unde intalnesti sute de hectare cultivate cu floarea soarelui sau rapita, dar si o sumedenie de salcami. Toate acestea reprezinta atuurile zonei, care o califica drept una excelenta pentru apicultura.

Simona Necula a renuntat la viata din Ramnicu-Sarat pentru a duce un trai mai bun si mai sanatos la tara. „La mine, totul a pornit ca o traditie”, spune ea. Bunicul ei era unul dintre cei mai mari apicultori din zona pe vremea comunismului, iar acum Simona a preluat aceasta pasiune pentru harnicutele albine.

In satul Amara, apicultura reprezinta o sansa pentru cei care vor sa faca o agricultura cu mainile curate. Simona, spre exemplu, a renuntat la asociatia agricola pe care o detinea impreuna cu sotul ei, in principal din cauza lipsei de irigatii, a  pretului foarte mic la grau si a productiilor aflate in continua scadere.

Astfel, s-au hotarat sa cultive in continuare doar 10 hectare din cele 120, si sa se dedice apiculturii. „Este o placere sa lucrezi cu animale atat de inteligente”, spune femeia cu satisfactie in glas. „Isi construiesc singure camarute pe fagure: in mijloc pun puii, pe margini au spatii in care depun mierea, jos sunt trantorii, care sunt dati afara din stup toamna, pentru ca nu produc nimic”.

Anul trecut, a reusit sa treaca de 30 de stupi. Deoarece exista fonduri europene alocate apicultorilor care au mai mult de 29 de stupi, a facut demersuri, iar acum primeste 1.500 de euro pe an pentru ceea ce face. „Nu e greu de primit acesti bani, daca stii sa faci dosarul. Dar ai un plan strict si trebuie sa dovedesti prin acte ca te tii de el”, ne spune Simona.

Anul acesta nu a fost unul prolific pentru apicultori, dar ea a reusit sa stranga, la sfarsitul sezonului, nu mai putin de 850 de kilograme de miere poliflora. In anii trecuti, cand avea o productie mai buna, alegea mierea de salcam, deoarece este mai scumpa si mai cautata decat cea de rapita sau floarea soarelui. Din pacate, romanii nu sunt mari consumatori de miere, iar acest lucru este evident datorita tonelor de miere care pleaca anual la export, in tari precum Germania, Franta sau Austria.

„Marea problema e distributia. Si, ca sa o eliminam, noi dam mierea la procesator”, explica ea. Astfel, ea vinde intreaga cantitate unuia dintre cei 10-12 procesatori din Romania, desi primeste un pret mult mai mic decat cel de pe piata.

Daca, in trei ani de functionare, reuseste sa ajunga la 60 de stupi, finantarea acordata de catre Uniunea Europeana se va prelungi cu alti doi ani.

Mai multe informatii despre afaceri in apicultura gasiti aici.

Sursa: www.evz.ro



Tags: albinaapicultura

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]