Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un profit frumusel cu o tehnica de acum 5.600 de ani

de Bogdan Guta 03 Dec. 2007 5108
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Continuand o pasiune din vremea studentiei, artistul plastic Nicolae Moldovan a pus pe picioare o mica afacere ce consta in producerea si vanzarea de obiecte de arta ceramica inspirate cultura de Cucuteni, o cultura milenara proprie spatiului romanesc.



Ceea ce atrage la ceramica creata de el este faptul ca, prin modul in care este finisata, sugereaza ca ar fi fost realizata chiar in urma cu mai bine de 5.000 de ani, in neolitic. Deosebit de apreciate de clienti, produsele sale pot fi gasite in galerii de arta, in magazinele de cadouri sau la targurile si expozitiile de Sarbatori, la un pret destul de ridicat datorita faptului ca sunt realizate manual.

Afacere din intamplare
„Cand eram in anul II de studii, la Academia de Arta, am avut o tema de studiu pe care am urmarit-o pana la sfasitul facultatii si apoi, in continuare, pana azi. Este vorba despre acea latura a ceramicii inspirata din cultura de la Cucuteni. Datorita acestei teme, in anul IV am participat la o expozitie de la Teatrul National Bucuresti. Dintre cele 15 lucrari personale expuse, am vandut patru si atunci mi-am dat seama ca pasiunea se poate transforma si intr-o buna oportunitate de afaceri", povesteste Nicolae Moldovan.

Un mare avantaj l-a constituit faptul ca dispunea de un spatiu pentru atelierul de lucru, cu o suprafata de 30 mp, amenajat intr-o proprietate a parintilor. Renovarea si aranjarea spatiului le-a facut singur, dupa care a trecut la achizitionarea instrumentelor si materialelor necesare muncii. Dotarea a fost realizata in timp, din aproape in aproape, in functie de posibilitatile materiale.

In general, toate veniturile obtinute din vanzarea obiectelor de ceramica le-a reinvestit in achizitionarea de „tehnica de lucru”. In prezent, atelierul este dotat cu: sele (suporti) de modelat, rafturi pentru depozitarea si uscarea obiectelor, cuptorul de ceramica, ebosoare (niste bucati de lemn confectionate chiar de el, necesare pentru modelarea si finisarea obiectelor), precum si culori si materie prima (pamant).

Cultura ceramicii pictate, cunoscuta drept "cultura Cucuteni", isi datoreaza numele unor asezaminte descoperite in Moldova, langa satul cu acelasi nume. Inceputul se situeaza in perioada finala a epocii pietrei slefuite, cu aproximatie in jurul anului 3600 i.C.

Obiectele create de Nicole Moldovan respecta intocmai tehnica vechilor mesteri din neolitic: modelarea se realizeaza manual, prin adaugire de material din aproape in aproape, fara a folosi roata olarului, iar decorarea se face doar cu coloranti minerali naturali. Datorita acestei tehnici, peretii vasului sunt foarte subtiri: de la 2 mm la 1,5 cm, in functie de dimensiunea vasului. "Ceea ce fac eu insa nu sunt copii, ci lucrari trecute prin filtrul artistului”, spune Nicolae Moldovan.

Trei tone de pamant pe trimestru
Cel mai bun pamant este cel folosit de mesterii olari din apropierea Ploiesti-ului, mai precis din comuna Potigrafu. Nicolae Moldovan cumpara  pamantul de la localnici, care il scot de pe valea unui rau din zona. Principala conditie este ca acesta sa nu aiba impuritati, gen calcar sau resturi de radacini.

Aprovizionarea cu materie prima se face periodic, de regula la trei-patru luni, in functie si de comenzile pe care le are. In medie, cantitatea cumparata este de o tona, la pretul de 300 lei. Pentru transportul acestei cantitati la atelier apeleaza la un sofer caruia ii achita cheltuielile aferente.

Obiectele pe care le realizeaza sunt, in general, vase de ceramica, dar si obiecte compozitionale, de exemplu decoratiuni de perete create plecand de la ideea unui ciob de vas supradimensionat, scuturi din ceramica, amulete. Alte obiecte (masute decorative) sunt realizate prin folosirea ceramicii in combinatie cu lemnul sau cu betonul. La toatea acestea este sugerata, prin finisarea atenta, patina timpului, pentru a putea fi integrate in atmosfera culturii neolitice.

Un venit lunar net de 1.000 de lei
Preturile de vanzare variaza in functie de complexitatea si de marimea lucrarii. Un vas de ceramica de dimensiune mica costa cateva sute de mii de lei, in timp ce un vas cu inaltimea de 160 cm poate ajunge la cateva sute de dolari. Intreprinzatorul lucreaza si pe comanda, in functie de preferintele clientului, fara sa ignore insa niste criterii si principii de la care nu vrea sa se abata.

Nicolae Moldovan spune ca inregistreaza un venit lunar net de 1.000 lei. Chiar daca nu este un venit constant, plasticianul este multumit, pentru ca nu este obligat sa faca compromisuri artistice in favoarea laturii comerciale.

100 de premii la Gala Hagi
Pentru a-si promova afacerea, a realizat un pliant, pungi personalizate si niste etichete de produs pe care au fost tiparite in limbile engleza si romana cateva informatii despre cultura Cucuteni si, bineinteles, coordonatele atelierului sau (adresa, telefon), pentru a putea fi contactat.

Dar cel mai bun mod de promovare il constituie totusi spatiul unde clientii pot vedea si studia lucrarile.  Obiectele create de el pot fi gasite in galeriile de arta cu vanzare, intr-un magazin situat in incinta Hotelui Sofitel si la targurile si expozitiile de Sarbatori.

Magazinul de la Sofitel, deschis impreuna cu niste prieteni, tot artisti plastici, intr-un spatiu inchiriat, este util atat pentru vanzarea lucrarilor, cat si pentru atragerea de clienti interesati si pentru alte colaborari.

Fiind situat intr-o zona eleganta, frecventata cu predilectie de oameni de afaceri si de turisti straini, adica doua importante segmente de clienti vizati,  magazinul l-a ajutat sa stabileasca cateva colaborari avantajoase. A incheiat, de exemplu, un contract cu o romanca stabilita in Grecia care i-a propus o colaborare prin care sa achizitioneze mai multe lucrari spre a le vinde printr-un magazin de specialitate din Grecia.

Relatii similare a mai avut si cu magazine din S.U.A. si Franta. In aceste situatii, lucreaza in functie de comenzile pe care le primeste de la magazinele respective si este un lucru cert ca obiectele de ceramica inspirate din cultura Cucuteni sunt  apreciate de straini. Acestia percep aceasta arta ca fiind traditionala si, deci, foarte valoroasa.

Alti clienti importanti sunt companiile care achizitioneaza  obiectele sale (de regula, vase de ceramica) pentru a le face cadou angajatilor sau partenerilor de afaceri cu prilejul diverselor sarbatori. De asemenea, multe companii isi decoreaza sediile si birourile cu aceste obiecte de arta.

Un bun prilej de a se face cunoscut l-a reprezentat Gala Hagi, din primavara anului 2002, cand organizatorii manifestarii au oferit gratuit unor invitati de marca 100 de vase realizate in atelierul sau. Acestea au fost ambalate in cutii de lemn, cu rumegus in interior pentru a fi protejate, si au fost foarte apreciate.
 



Tags: ceramicaafaceriafaceremagazin

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cele mai puternice femei de afaceri si cum au ajuns acolo!

de Idei de afaceri
09 Iul 2019
In lumea afacerilor nu este tocmai usor sa urci in cele mai puternice topuri. Insa in top Forbes si-au facut loc de-a lungul anilor diferite...

4 pasi esentiali pentru a avea succes in afaceri

de Florin Amariei
30 Apr 2021
Nimeni nu iti va garanta vreodata ca vei avea succes in afaceri. Dimpotriva, sansele sunt mai mari sa gasesti multe bete-n roate. Noi iti propunem sa...

6 idei de afaceri profitabile in Romania anului 2019

de Florin Amariei
29 Ian 2019
In acest articol vei gasi 6 idei de afaceri profitabile pe care le poti pune in practica pentru a obtine un profit decent, dar care nu iti vor ocupa...

Afacere romaneasca premiata cu 50.000 de euro

de Florin Amariei
13 Nov 2018
Un om de afaceri roman aflat la inceput in cariera de antreprenor a fost premiat cu 50.000 de euro pentru afacerea sa din Cluj si Bucuresti....

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]