Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Vanzari de trandafiri pe baza de catalog
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Criptomonede Ghid practic pentru incepatori
Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
Idei de afaceri: Vanzari de trandafiri pe baza de catalog
La numai sapte km de Oradea, pe o suprafata de 1 ha se intinde o pepiniera cu 140 de soiuri diferite de trandafiri. Un silvicultor roman s-a decis sa faca concurenta importurilor de pe piata florilor din Romania, iar oferta variata si calitatea trandafirilor obtinuti de el l-au ajutat sa se bucure de un real succes.
Pasiunea pentru plantele ornamentale a dlui Aurel Salajan a inceput chiar de pe bancile facultatii. Obtinerea, cresterea si ingrijirea acestor plante nu erau activitati total opuse profesiei pentru care se pregatea, lucru care i-a permis sa faca un fel de practica pe langa un cultivator de trandafiri din Oradea, tot silvicultor, dar mult mai in varsta. A invatat in felul acesta lucruri pe care cartile nu le prea spun si a avut curajul sa inceapa acum mai bine de trei ani, dupa terminarea facultatii, propria sa afacere cu trandafiri.
Dupa ce si-a procurat un hectar de pamant a inceput lucrul, axandu-se pe material saditor, pe obtinerea de altoiuri de trandafiri care cresc in camp deschis. A reusit sa adune aproape 60 de soiuri de trandafiri, prin importuri din Ungaria sau din Olanda (altoiuri de tot felul pe care acum le obtine in pepiniera proprie) sau colindand gradini botanice si statiuni de cercetare din toata tara. Astfel, in momentul de fata, el le poate oferi clientilor 140 de soiuri de trandafiri.
Faptul ca locuieste in Oradea l-a ajutat mult, deoarece apropierea de granita cu Ungaria i-a usurat importul si transportul de port-altoiuri de la furnizori.
Idei de afaceri: Vanzari de trandafiri pe baza de catalog
Pentru a reusi trebuie sa investesti
Nici un inceput nu este usor. Cu o oarecare retinere - pentru ca nu stie daca suna credibil - intreprinzatorul oradean afirma ca a pornit afacerea de la zero. Mai exact a inceput cu ajutorul financiar, moral si fizic al prietenilor si familiei. Intre timp a reusit sa restituie toate imprumuturile, dar a si reinvestit (tot in trandafiri) toti banii castigati, pentru ca afacerea sa creasca.
Astfel, a achizitionat un utilaj de scos trandafirii si o masina de ambalat. O investitie importanta au constituit-o si cataloagele de prezentare pentru flori, precum si ambalajele, toate realizate in conditii grafice deosebite. Un client chiar era mirat ca pe ambalaj scrie in limba romana, pentru ca produsul nu era cu nimic mai prejos decat cele importate.
Tratamentele necesare pentru mentinerea culturii sunt, iarasi, o cheltuiala insemnata. Fiind o cultura intensiva, raspandirea bolilor si daunatorilor se face foarte rapid si are efecte dezastruoase, aporape fatale pentru afacere. Din acest motiv dl.Salajan prefera sa trateze preventiv plantele pentru a elimina pe cat posibil riscul imbolnavirilor. Ciclul de productie de altoiuri este de patru ani, dar dupa aceasta perioada poate comercializa altoiuri produse in pepiniera proprie, fara a le mai importa.
Dl.Salajan spune ca afacerea merita efortul depus, pentru ca este profitabila, dar acest lucru depinde si de dimensiunile pepinierei, de personalul care trebuie angajat. Profitul este in stransa corelatie cu cheltuielile facute si care trebuie mentinute la un nivel cat mai mic.
Idei de afaceri: Vanzari de trandafiri pe baza de catalog
Firma are un singur angajat
Dl Salajan este singurul angajat permanent. In rest e nevoie de muncitori sezonieri, de trei ori pe an. Pentru plantare, cate o saptamana (in primavara), pentru altoire (in luna august) si pentru scoatere (in luna octombrie).Intretinerea culturii pe 1 ha de pamant se face foarte usor de catre o singura persoana.
„Este foarte importanta disciplina in pepiniera”, spune dl.Salajan. Si nu este vorba despre disciplina oamenilor care lucreaza acolo, ci despre evidenta soiurilor existente. Atunci cand ai de gestionat atat de multe soiuri de trandafiri este esential sa le tii socoteala cum trebuie.
Amatorii planteaza trandafirii primavara, asa cum se procedeaza in cazul majoritatii plantelor. Aceste flori deosebite au insa un regim mai special si trebuie cultivate toamna. Peste iarna trandafirii se bucura de umiditatea din sol si infloresc la inceputul lunii mai, cu doua saptamani mai devreme decat trandafirii plantati primavara.
In prezent, ceea ce se altoieste in august se vinde abia in toamna anului urmator. Astfel, este foarte greu de decis ce soiuri sa cultivi cu precadere pentru ca este dificil sa prevezi ce trandafir va prinde mai bine peste un an. Dl Salajan are deja o experienta insa si cam stie soiurile cu mai mare trecere la cumparatori. El alcatuieste o lista cu o statistica in privinta celor mai bine vanduti trandafiri pe baza careia ia decizia pe ce altoiuri sa mizeze.
Idei de afaceri: Vanzari de trandafiri pe baza de catalog
Catalogul de prezentare este baza vanzarilor
Cel mai bine vandut trandafir este Golden Showers, un urcator galben, foarte apreciat de clienti. Mai sunt insa si alte soiuri de succes cum ar fi trandafirii parfumati, cei rosii, galbeni, albi si mov. In general, trandafirii pentru gard viu, cu un aspect mai salbatic, care se bucura de mare apreciere in Occident, sunt ceruti mai mult de peisagisti (persoane specializate in amenajarea profesionala a gradinilor).
Fiecare altoi este garantat, are pe ambalaj un cod, care apare si in catalog. Pana acum dl.Salajan nu a avut nici o reclamatie din partea clientilor cum ca din altoi ar fi rezultat flori diferite de imaginea din catalog sau de pe ambalaj. Pentru ca sunt inmultite prin altoi, catacterele plantei se transmit cu maxima fidelitate de la o generatie la alta. Se intampla sa mai apara si mutatii in timp, dar acestea sunt neglijabile.
In absenta cataloagelor color si cu imagini de calitate i-ar fi fost imposibil sa vanda, pentru ca atunci cand se scot altoiurile nu sunt flori care sa le fie prezentate clientilor. Daca nu stiu cum vor iesi florile acestia nu au incredere ca altoiul este exact ce isi doresc.
De distributie intreprinzatorul se ocupa pe cont propriu. La inceput a folosit un catalog care cuprindea 120 de soiuri de trandafiri, cu imagini color realizate la el in pepiniera. A atasat in catalog o oferta, si-a facut un traseu prin principalele orase din tara si a pornit la drum. Pe acest traseu a lasat cataloage la florarii, la en gros-uri de flori, la primarii (care le folosesc pentru amenajarea spatiilor verzi).
A avut cereri destule, „dar cea mai buna prezentare a fost la targuri si expozitii”, spune dl.Aurel Salajan. In momentul de fata nu isi mai face probleme privind distributia pentru ca stapaneste situatia foarte bine. Face transportul el insusi, cu o mica duba, o data pe saptamana.
Idei de afaceri: Vanzari de trandafiri pe baza de catalog
Plin de curaj, mai departe
Planurile de viito includ patrunderea pe piata florilor taiate. Dl Salajan intentioneaza sa isi faca o sera utilata modern in care sa cultive tot trandafiri, dar de asta data pentru flori taiate. In acest scop a stabilit o colaborare cu un mare producator de flori din Germania, al carui reprezentant va fi in Romania. Practic, va trebui sa protejeze altoiurile firmei germane pentru a nu fi utilizate in Romania fara licenta producatorului.
„Am curajul sa m-apuc si de asta.”, afirma dl Salajan, desi investitia care se preconizeaza este foarte mare. El intentioneaza sa produca flori in tara, mult mai ieftine si mai rezistente decat cele importate. Sera pentru flori taiate este o modalitate de a extinde afacerea prezenta si de a obtine profit tot timpul anului avand in vedere ca in prezent perioadele de vanzare sunt doar lunile de primavara si toamna, in rest inregistrandu-se o stagnare.
Piata florilor este o piata foarte profitabila in Romania si acest lucru l-a determinat pe dl Salajan sa se aventureze si in aceasta zona. El sustine ca exista o concurenta din moment ce nu este singurul producator de altoiuri de trandafiri din Romania. Fapt este ca ceilalti producatori o fac independent, pe terenul din jurul casei, fara a avea inregistrata o firma si fara a considera aceasta activitate ca fiind o afacere.
In ceea ce priveste florile taiate, de asemenea, serele de stat care inca mai cultiva sunt depasite ca dotari, ca soiuri cultivate si, desigur, din punctul de vedere al calitatii florilor obtinute. „Pe mine ma avantajeaza inertia lor”, spune Aurel Salajan, increzator in viitorul firmei pe care o conduce.
www.trandafiri.ro
Articole conexe
Cele mai puternice femei de afaceri si cum au ajuns acolo!
de Idei de afaceri4 pasi esentiali pentru a avea succes in afaceri
de Florin Amariei6 idei de afaceri profitabile in Romania anului 2019
de Florin AmarieiAfaceri de succes in Romania pentru 2019
de Florin AmarieiAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit