Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depozitarea corecta a produselor. Cum alegi intre refrigerare si congelare pentru afacerea ta

Depozitarea corecta a produselor. Cum alegi intre refrigerare si congelare pentru afacerea ta
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In orice afacere care implica manipularea produselor perisabile, fie ca este vorba de industria alimentara, comert, horeca sau productie artizanala, depozitarea este indispensabila pentru mentinerea calitatii, sigurantei si duratei de viata a produselor.

Alegerea solutiei potrivite de refrigerare sau congelare influenteaza direct costurile operationale, pierderile de stoc si, cel mai important, satisfactia clientilor.
 

Ce trebuie luat in calcul la depozitarea produselor?

 
Depozitarea optima a produselor implica mai multi factori:
 
➤ Tipul produsului
Lactate, carne, peste, legume, produse de patiserie sau semipreparate necesita conditii diferite de temperatura si umiditate.

➤ Durata de pastrare dorita
Unele produse se pastreaza doar cateva zile (refrigerare), altele saptamani sau luni (congelare).
 
➤ Sensibilitatea la variatii de temperatura
Unele produse se deterioreaza rapid daca sunt expuse la fluctuatii termice.
 
➤ Frecventa de acces
Produsele utilizate zilnic ar trebui depozitate la temperaturi accesibile rapid (refrigerare), in timp ce stocurile pentru termen lung pot fi pastrate in camere de congelare.
 
➤ Reglementari sanitar-veterinare
Este obligatoriu sa respecti legislatia privind depozitarea alimentelor, in functie de domeniul de activitate.
 

Refrigerare versus congelare: Care este diferenta?
 

Refrigerarea presupune pastrarea produselor la temperaturi pozitive, de obicei intre +2°C si +8°C, pentru a incetini dezvoltarea microorganismelor fara a ingheta produsul. Este ideala pentru consum rapid si pastrarea aromei si texturii.

Congelarea, in schimb, presupune stocarea produselor la temperaturi negative, intre -18°C si -25°C, oprind complet dezvoltarea bacteriilor si prelungind semnificativ durata de viata.
 

Durata recomandata de refrigerare si congelare in functie de produse

 
➤ Laptele si produsele lactate se pastreaza bine la temperaturi cuprinse intre +2°C si +4°C, timp de 3 pana la 7 zile in regim de refrigerare, insa pot fi congelate pentru o perioada de pana la 3 luni, cu riscul unei usoare modificari a texturii. 
 
➤ Carnea proaspata necesita conditii stricte, fiind recomandata refrigerarea la 0°C – +4°C pentru maximum 3–5 zile, in timp ce prin congelare se poate pastra in siguranta pana la 6 luni. 
 
➤ Pestele, fiind un aliment extrem de perisabil, trebuie refrigerat la 0°C – +2°C si consumat in cel mult 1–2 zile, dar poate fi congelat si utilizat in decurs de 3–4 luni. 
 
➤ Legumele proaspete rezista intre 3 si 7 zile in refrigerare, la temperaturi de +4°C – +8°C, insa daca sunt congelate corespunzator, pot fi pastrate pana la 12 luni.
 
➤ Produsele de panificatie si patiserie se pot refrigera pentru 2–3 zile si congela pentru 2–3 luni fara pierderi majore de calitate. 
 
➤ In schimb, semipreparatele congelate sunt concepute pentru pastrare indelungata la temperaturi de -18°C pana la -25°C si pot ramane sigure pentru consum intre 6 si 12 luni.
 
Atentie! Congelarea poate modifica textura unor produse – ex: branzeturi moi, legume cu continut mare de apa. Asadar, alegerea metodei de pastrare trebuie facuta in functie de specificul produsului.
 

Solutii profesionale pentru afacerea ta: camere frigorifice performante

 
Pentru antreprenorii care doresc sa asigure un lant frigorific corect si sigur, camerele frigorifice sunt o investitie absolut necesara. FrigoFarm ofera solutii profesionale special concepute pentru industria alimentara si procesarea lactatelor.
 

Camera frigorifica de refrigerare +2°C si +4°C

 
Aceasta camera frigorifica este ideala pentru:
  • Produse lactate, oua, carne proaspata, bauturi
  • Pastrarea la temperaturi constante, in intervalul optim de refrigerare
  • Afaceri din domeniul HoReCa, magazine alimentare, fabrici de lactate.
 
Beneficii:
  • Temperaturi controlate digital
  • Spatiu generos si izolatie eficienta
  • Consum energetic optimizat
 

Camera frigorifica de congelare -1°C si -25°C

 
Conceputa pentru depozitarea pe termen lung a:
  • Carnii congelate, legumelor, semipreparatelor, produselor de patiserie congelate
  • Materiei prime in procesare industriala
 
Caracteristici:
  • Gama larga de temperaturi reglabile intre -1°C si -25°C
  • Sistem de racire performant cu izolare de inalta calitate
  • Usurinta in intretinere si durabilitate pe termen lung.
 
Alegerea corecta intre refrigerare si congelare, in functie de natura produsului si durata de stocare, influenteaza direct rentabilitatea si siguranta afacerii tale. Camerele frigorifice moderne, precum cele comercializate de FrigoFarm.ro, sunt solutii profesionale care adauga valoare si control in orice lant de distributie.
 
Sursa foto: FrigoFarm.ro


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: refrigerarecongelaredepozitare produse

Urmareste-ne pe Google News

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]