Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
3 soiuri de nuci frantuzesti adaptate in Romania, pentru productii timpurii si abundente
Specialistii lauda soiurile de nuci frantuzesti, de asemenea si cei care au inceput cultivarea lor in Romania. Avand in vedere ca nucile sunt cautate pe piata si au un pret de vanzare pe masura, afacerea nu poate fi decat una rentabila, pe termen lung.
Pentru a incepe o afacere cu nuci frantuzesti este nevoie sa cunoasteti bine tehnologia de cultura si sa aveti souri certificate.Iata 3 soiuri de nuci frantuzesti cu care puteti incepe o afacere rentabila!
1. Soiul Lara – Pieral
Conform specialistilor din cadrul Uniunii Asociatilor Producatorilor de Culturi Nucifere din Republica Moldova, „Lara este un soi bine adaptat la sistemul de educare in forma gardului viu fructifer de 8 m intre randuri si 3,5-4 m pe rand (300-350 pomi/ha).
In cadrul acestui sistem, structura purtand ramurile fructifere este considerata ca fiind un perete continuu pe rand. Este un mijloc pentru a rationaliza operatiunile de taiere, care devin mecanizabile in acest caz. Metoda este folosita la formarea plantatiilor industrial-intensive de soiul dat.”
Caracteristici:
– este principalul soi de nuc cu fructificare laterala folosit in Franta la infiintarea plantatiilor intensive de tip gard fructifer;
– este un soi de vigoare medie si port semierect, precoce din punct de vedere productiv;
– intra pe rod rapid, la 4-5 ani de la plantare;
– potentialul de productie este foarte bun, de 5-6 (8) t/ha de nuci uscate;
– fructele au calibru mare, 11-13 g, coaja subtire, dar solida, de forma globulara cu o baza destul de neteda;
– miezul are un aspect frumos si reprezinta, in medie, 45-50% din masa totala a nucii cu posibile variatii anuale.
2. Soiul Fernor
Este o varietate obtinuta prin incrucisarea Franquette cu Lara®, la I.N.R.A. – Institutul National pentru Cercetari Agronomice – Franta, Bordeaux. Vorbim din nou despre un gard viu fructifer. Tehnica se recomanda varietatilor cu fructificare laterala.
Astfel, densitatea de plantare este de 300-400 puieti/ha, crescuti in axa si curatati anual. Scopul acestei tehnici este de a obtine o productivitate sporita intr-un interval de timp redus.
Caracteristici:
– prezinta precocitate si constanta in fructificare;
– inmugurirea este tardiva, in a treia decada a lunii aprilie, iar inflorirea are loc in a doua jumatate a lunii mai;
– se recomanda a fi plantati pe soluri bogate, irigate si a fi curatati regulat;
– sunt putin sensibili la bacterioza si prezinta o imunitate sporita la antracnoza;
– prezinta o productivitate superioara in comparatie cu Franquette – 4-5 tone la hectar la varsta adulta;
– fructele intra in perioada de maturizare in prima decada a lunii octombrie;
– nucile au forma ovoida-eliptica, cu o relativa proeminenta a partilor laterale si greutatea de 10-12 g; miezul, de calitate buna, reprezinta 48-49% din greutatea fructului, se extrage usor si are un gust deosebit de placut si o culoare deschisa (alb-extralghin).
3. Soiul Franquette
Este principalul soi cultivat in ultimii 20 de ani in zonele traditionale de cultura din Franta.
Fructele acestui soi de nuc sunt considerate de cea mai buna calitate dintre soiurile cu fructificare terminala, datorita pornirii tarzii de dezvoltare vegetativa si a calitatii miezului.
Caracteristici:
– intrarea pe rod se face destul de precoce (in anii 5-6 de la plantare) si asigura productii constante si relativ mari (2,0-2,5 t/ha);
– densitatea pomilor variaza in functie de sol, fiind, in general, in jur de 100 pomi/ha;
– soiurile polenizatoare sunt Meylannaise si Ronde de Montignac, cu amplasarea de 2-5 pomi, astfel incat vanturile dominante sa asigure polenizarea corespunzatoare a livezii;
– infloreste in ultima decada a lunii mai si datorita dezmuguritului si infloritului tardiv scapa de pericolul ingheturilor tarzii din primavara;
– maturitatea incepe in prima decada a lunii octombrie;
– fructul este de marime medie (28-32 mm), alungit, de forma eliptica cu o greutate medie de 10-12 g;
– miezul reprezinta 40-48% din continut, se poate extrage intreg sau jumatati, calitatile gustative sunt foarte bune, puse in evidenta indeosebi de un gust usor dulce.
In concluzie, daca ai plantat nuci, ti-ai asigurat o sursa pretioasa de hrana, ai si un medicament la indemana, dar si o afacere foarte rentabila!
Articole conexe
Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut in primele zece luni
de Bianca TilaCifra de afaceri din comert a inregistrat scaderi in primele 9 luni ale acestui an
de Bianca TilaINS: Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul creste
de Bianca TilaINS: Cifra de afaceri din comertul cu ridicata a inregistrat scaderi
de Bianca TilaAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit