Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
80% din mierea ecologica este exportata
Romania exporta aproape toata productia de miere obtinuta prin metode ecologice, a declarat Daniela Rebega, consilier al Ministrului Agriculturii. Rebega a mai notat ca principalele tari care importa mierea ecologica produsa in ROmania sunt Germania si tarile nordice.
"Din pacate 80% din productia de miere obtinuta in sistem ecologic, circa 3.650 de tone in 2010, a plecat catre export in vrac, in special in Germania si tarile nordice, piete unde se inregistreaza cel mai mare consum de miere", a notat Daniela Rebega.Cultura de sofran
Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Rebega a mai notat ca pentru 2011 se apreciaza o productie de miere de albine de natura ecologica cu cel putin 5 procente mai mare decat in 2010. Acest lucru se datoreaza faptului ca s-a sporit numarul producatorilor inregistrati in sistem si numarul de familii de albine.
Rebega a declarat ca in 2010 erau 867 de apicultori romani aflati in conversie sau certificati din punct de vedere ecologic. In anul 2011, numarul acesta a crescut la 927. De asemenea, si numarul de familii a ajuns in 2011 la 106.525 fata de numarul de familii de albine din 2010, de 98.100.
De asemenea, consilierul MADR a mai explicat faptul ca apicultorii care doresc certificare ecologica trebuie sa obtina certificate pentru stupi, familiile de albine si pentru productie, Este necesara utilizarea exclusiva a tratamentelor cu substante naturale in combaterea bolilor albinelor. De asemenea, Rebega a mai notat ca albinele trebuie sa efectueze poleniarea doar pe culturi certificate sau in flora spontana certificata.
Nu in ultimul rand, Daniela Rebega noteaza faptul ca doua conditii esentiale pentru certificarea ecologica stau in existenta fagurilor din ceara si in existenta unei perioade de conversie de minim un an.
De asemenea, reprezentanta MADR a mai subliniat faptul ca procesul de conversie catre sistemul ecologic al apicultorilor este sprijinit prin fonduri europene si ca s-a solicitat deja la Bruxelles o majorare a sumei de care pot beneficia acestia.
"Anul trecut apicultorii din sistem au beneficiat de 378.000 de euro din cele 3 milioane de euro alocate agriculturii ecologice din Romania, dar am solicitat la Bruxelles o majorare a acestei sume cu inca un milion de euro", a notat Daniela Rebega.
In anul 2000, Romania detinea o productie de doar 6 tone de miere certificata ecologic. In anul 2005 s-a inregistrat o productie de 610 tone si n 2009 au fost obtinute 3200 de tone, noteaza Capital.
Articole conexe
O afacere dulce ca mierea si 5 factori esentiali pentru succesul ei
de Alexandru FrusinaGhid pentru plantatia ta profitabila - Arborele de miere Evodia
de Matei AntonescuCel mai mare producator de miere din Europa: Ucraina!
de Matei AntonescuProductia de miere in 2012 s-a injumatatit din cauza secetei!
de Victor OanceaAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit