de Bianca Tila
14 Iul. 2023
175
Multe afaceri s-au nascut din idei indraznete, fonduri putine si mult curaj. Te incurajam sa profiti de timpul tau liber si sa incepi mici afaceri cu ajutorul propriilor skill-uri. Acest trend continua si multi vor sa inceapa o afacere pe cont propriu sau sa desfasoare activitati pe placul lor. Infiintarea unei PFA aduce satisfactie si placere, mai ales ca tu esti cel care alege proiectele si clientii.
Ce este PFA?
PFA reprezinta acronimul pentru "Persoana Fizica Autorizata". Aceasta este cea mai simpla forma de organizare a activitatii prin care tu poti sa profesezi si sa castigi bani legal fara a fi deranjat de vreun sef.
Cu ajutorul acestei forme poti desfasura individual si independent o anumita activitate economica. De exemplu, poti confectiona lumanari, sapunuri sau chiar sa faci tiktok-uri. Domeniile in care poti activa sunt prevazute in Codul CAEN.
Cat costa infiintarea unei PFA?
Cum am spus mai sus, aceasta este cea mai simpla forma de organizare a activitatii, astfel ca inregistrarea ca persoana fizica autorizata nu este complicata. Procedura de infiintare implica zero costuri. In cazul in care doriti ca o firma sa se ocupe de inregistrare si documente, atunci vor exista costuri.
Ce acte sunt necesare pentru infiintarea unei persoane fizice autorizate (PFA)?
Conform Oficiului National al Registrului Comertului, documentele necesare pentru inregistrarea in registrul comertului, inregistrarea fiscala si autorizarea functionarii persoanei fizice autorizate sunt:
- Cererea de verificare disponibilitate si rezervare denumire firma (original) -
formular
Firma unui profesionist, persoana fizica autorizata, se compune din numele acestuia scris in intregime sau din numele si initiala prenumelui acestuia, la care se adauga sintagma "persoana fizica autorizata" sau PFA.
- Cererea de inregistrare, original -
formular
- Anexa privind inregistrarea fiscala -
formular
- Declaratia-tip pe propria raspundere cu privire la indeplinirea conditiilor de functionare/desfasurare a activitatii pentru sediul profesional si/sau sedii secundare sau, dupa caz, la terti
- formular
- Dovada verificarii disponibilitatii si rezervarii denumirii firmei, in original
- Actul de identitate al titularului PFA (in copie certificata olograf de catre titular privind conformitatea cu originalul);
- Dovada care atesta dreptul de folosinta asupra sediului profesional si, daca este cazul, inscrisul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de punct de lucru
- Verificarea unicitatii calitatii de persoana fizica autorizata/titular al intreprinderii individuale/reprezentant al intreprinderii familiale, obtinuta prin grija personalului ORCT;
- Informatiile din cazierul fiscal, in original
Daca este cazul:
*avizul asociatiei de proprietari privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut de Legea nr. 196/2018 (completat pe formular-tip - original) -
formular
*Art. 7'1 din OUG nr. 44/2008: Declaratia persoanei fizica titulara a persoanei fizice autorizate, ca sotia/sotul participa in mod obisnuit la activitatea desfasurata de persoana fizica autorizata, in original
*declaratie pe propria raspundere privind patrimoniul de afectatiune, in original
*copii certificate olograf de pe documentele care atesta pregatirea profesionala, daca aceasta este ceruta, potrivit unor prevederi legale speciale
*dovada privind imputernicirea persoanei desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original)
- In cazul in care cererea de inregistrare este semnata de persoana imputernicita, se va depune si declaratia pe proprie raspundere data sub semnatura privata de titularul PFA, din care sa rezulte ca acesta indeplineste conditiile legale privind detinerea si exercitarea acestei calitati.
Care sunt avantajele unei persoane fizice autorizate?
Persoanele care doresc sa-si lanseze afacerea cat mai repede apeleaza la aceasta forma datorita duratei scurte de infiintare. De asemenea, aceasta forma juridica este potrivita celor care vor sa se lanseze pe cont propriu sau sunt la inceput de drum. Comparativ cu o societate cu raspundere limitata, persoana fizica autorizata prezinta diverse avantaje, precum costurile de infiintare si durata procesului.
Pe de alta parte, o persoana fizica autorizata poate sa-si gestioneze singur afacerea, din perspectiva contabilitatii. In ceea ce priveste societatea cu raspundere limitata, acest lucru nu este posibil, fiind nevoita sa scoata din buzunar aproximativ 500 de lei pe luna.
Un alt avantaj pe care il are persoana fizica autorizata este ca are acces rapid si oricand la incasarile sale. O societate cu raspundere limitata nu dispune de bani pe loc, acestia putand fi scosi pe baza dividendelor, anual sau trimestrial.
La TVA, regimul este acelasi pentru ambele forme de organizare juridica. In conditiile in care depasesti suma de 300.000 de lei incasata anual, devii automat platitor de TVA.
Ce obligatii are o persoana fizica autorizata?
Pentru a putea sa te inregistrezi ca persoana fizica autorizata trebuie sa ai peste 18 ani, sa nu ai obligatii fiscale neachitate si sa ai o diploma care sa ateste ca poti sa desfasori activitatea pe care ti-ai ales-o.
O persoana fizica autorizata poate avea cel mult 5 coduri CAEN in obiectivul de activitate. Aceste coduri sunt formate din patru cifre si descriu tipul de activitate al firmei. Aceasta forma juridica permite un numar limitat de coduri CAEN, fata de SRL care nu are aceasta obligatie.
De asemenea, o persoana fizica autorizata poate desfasura orice activitate economica, cu exceptia urmatoarelor:
- 4910 - Transport calatori pe calea ferata
- 8553 – Scola de conducere, exemplu: pilotaj
- 2020 - Fabricarea unor produse agrochimice
- 4675 - Comert cu produse chimice
- 8010 - Bodyguard
- 5229 - Alte activitati anexe transporturilor
- 6621 - Activitati de evaluare a pagubelor
- 6622 - Activitati de de brokeraj
- 6629 - Asigurari si fonduri de pensii
- 2051 - Fabricarea explozivelor
- 6430 - Fonduri mutuale
- 6499 - Alte intermedieri financiare n.c.a.
O alta obligatie pe care PFA-ul trebuie s-o indeplineasca este completarea anuala a Declaratiei Unice. Aceasta se poate completa online sau la ghiseu la ANAF. Declaratia Unica reprezinta un formular pentru estimarea veniturilor si determinarea datoriilor pe care un contribuabil le are catre stat sub forma de impozit si contributii sociale.
Cum se calculeaza impozitul pe profit pentru un PFA?
Persoana fizica autorizata trebuie sa aleaga intre a-si plati impozitul in sistem real sau pe baza de norma de venit.
In ceea ce priveste sistemul real, venitul net anual este determinat dupa scaderea cheltuielilor deductibile din venitul brut. In acest caz, impozitul pe venit este de 10%.
Daca o PFA alege norma de venit, venitul brut se calculeaza in baza normelor de venit, in functie de codurile CAEN. In cazul persoanelor din sectorul IT care au venituri mai mari, aceasta este cea mai potrivita optiune.
Daca la finalul unui an, venitul brut este mai mare comparativ cu echivalentul in lei a sumei de 25.000 de euro, persoana fizica autorizata trebuie sa recurga la sistemul real.
Pentru a face o paralela, impozitul unei societati cu raspundere limitata este de 1% cu conditia de a avea cel putin un angajat si o cifra de afaceri sub 500.000 de euro.
Pasi de urmat dupa infiintarea unei afaceri
Dupa finalizarea inregistrarii, tu esti propriul sef, insa nu uita sa-ti desparti viata profesionala de cea personala. Desi tu iti gestionezi task-urile, asta nu inseamna ca trebuie sa te neglijezi pe tine sau sa-ti neglijezi munca.
Sa presupunem ca vii dintr-un mediu clasic, in care dimineata ta incepea la ora 7.00, iar la 8.00 erai la munca. Incearca sa faci asta si acum, sa te organizezi si sa-ti planifici un program pe care sa-l respecti. Nu lucra mai mult de orele impuse, dar nici nu le diminua. Fii strict cu tine in munca depusa, in acest fel vei castiga respectul partenerilor si clientilor tai.
Dupa ce ai intrat in aceasta lume, trebuie sa stii ca vei primi toate roadele muncii tale. Insa, lucrurile nu stau chiar asa de roz, pentru ca vei prelua si toate eventualele probleme si pierderi generate de activitate. Astfel ca, proiectele pe care le desfasori nu o sa aiba o regularitate, fapt ce va influenta incasarile. Un lucru important de subliniat este ca veniturile tale dintr-o luna nu vor semana cu cele anterioare. Ca persoana fizica autorizata trebuie sa ai in vedere ca pot exista perioade fara proiecte.
Nu te da batut! Crede-ma, acest sfat este cel mai util. In activitatea ta de persoana fizica autorizata vei iesi din zona de confort si vei da cu nasul de x probleme, pe care ca si angajat nu ai avut ocazia sa le intalnesti. Incearca sa inveti din fiecare intamplare neplacuta si sa-ti dezvolti abilitatile in afaceri.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: pfainfiintare pfaacte necesare infiintare pfaacte