de Idei de afaceri
08 Feb. 2024
480
In urma controlului periodic al planificarii de afaceri, se va putea decide modificarea planului in scopul atingerii obiectivelor generale de afaceri.
Modificarea planului poate fi necesara daca au intervenit modificari in interiorul firmei sau in exteriorul acesteia, de natura sa afecteze proiectiile realizate.
In cazul unei ferme, modificarile pot surveni daca preturile de pe piata ale materiilor prime, materialelor consumabile, energie, apei etc. se modifica.
Alte modificari pot fi legate de extinderea fermei, schimbarea proprietarilor, modificarea tipului de culturi realizate etc.
Orice modificare a planului de afaceri determina actualizarea intregului plan, pentru a se realiza corelarea tuturor informatiilor, precum si activitatilor firmei.
Orice modificare si actualizare a planului de afaceri trebuie verificata de personalul de management si aprobata de catre o persoana anume desemnata (de regula, Directorul General sau presedintele Consiliului de administratie).
Activitatea firmei se va desfasura strict in functie de planul de afaceri modificat si actualizat, verificat si aprobat. Daca nu faceti acest lucru, planificarea facuta va deveni inutila.
Dupa cum am mai spus, procesul de planificare este unul ciclic, repetitiv, permanent. Planul de afaceri este doar rezultatul acestui proces care trebuie actualizat pentru a reflecta cat mai indeaproape situatia actuala a firmei si previziunile pe termen mediu si lung.
Dupa cum se poate vedea, planurile de actiune, modul de control (verificare) al realizarii obiectivelor planului de afaceri si procedurile de modificare si actualizare a planului sunt strans legate.
Fara planuri de actiune atent construite nu va exista o procedura clara de aducere la indeplinire a obiectivelor planului de afaceri. Fara un control adecvat si riguros, nu se va sti daca obiectivele au fost indeplinite sau, daca nu, care este cauza.
Iar fara o procedura de modificare si actualizare, planul de afaceri va deveni in timp un document fara nici o legatura cu realitatea.
Aceste trei activitati realizate pentru implementarea planului de afaceri sunt cel putin la fel de importante ca si construirea acestuia. Ele tin de asa-numita operationalizare a planului de afaceri. Unii considera chiar ca ar trebui construit un plan separat pentru aceste activitati, denumit „planul operativ de afaceri“.
Totusi, pentru ca o ferma de cultivare a plantelor medicinale si aromatice in sistem ecologic nu sunt atat de multe probleme de planificare (nu veti avea zeci de angajati, nici mai multe linii de produse si servicii, nici o activitate extrem de complexa de realizare a produselor sau serviciilor), nu consideram ca ar fi necesara separarea acestora de restul planului de afaceri.
Oricum ar fi, nu le treceti cu vederea. Ele fac diferenta intre un bun teoretician si un bun practician in domeniul afacerilor.
In planificarea de afaceri, teoria si practica trebuie sa se imbine in egala masura, altfel veti observa foarte repede ca intre vorba si fapta lipseste ceva esential – puntea care le uneste.
Aceasta punte este reprezentata de procedurile de implementare, control, modificare si actualizare a planului de actiune.
de
Idei de afaceriRedactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Tags: control periodicafaceri agricoleprocedurimodificare si actualizare