Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri apicole - recoltarea unor productii mari de ceara

de Botezatu Razvan 24 Feb. 2016 3208
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Apicultorii pot obtine ceara din doua surse: capaceli sau amestecare a fagurilor folositi care au fost scosi din stup si nu mai sunt folositori. Ceara din capaceli trebuie recoltata cu atentie deoarece este cea mai curata si mai pura ceara care poate fi obtinuta.

Ceara este de trei tipuri: de origine minerala, vegetala sau animala. Ceara de albine este bineinteles de origine animala iar utilitatea ei in cadrul stupului este de a cladi fagurii. tinand cont de modul de recoltare si materia prima folosita, ceara de albine se clasifica astfel: ceara de stupina, ceara de presa si ceara extractiva.

Odata obtinuta, ceara are multiple intrebuintari. Cea mai mare parte, apoximativ 80%, se duce catre industria fagurilor artificiali iar restul catre industria lumanarilor, farmaceutica, lacuri si vopsele, cosmetica, chimica, optica, alimentara etc.

Recoltarea unor productii mari de ceara – se face daca urmatoarele masuri se pun in practica: strangerea resturilor de ceara de pe fundul stupilor atunci cand se face curatarea acestora. La fel, se curata si ramele, peretii stupilor si toate partile componente in timpul activitatilor ce se fac in interiorul stupului.

Se va urmari separarea cerii de propolis. Capacele de ceara rezultate la operatiunea de descapacire a fagurilor nu trebuiesc ignorate, mai ales ca aceasta ceara este considerata a fi cea mai pura. Intensificarea folosirii familiilor de albine la cladirea fagurilor artificiali atat pentru valorificarea potentialului natural al albinelor de producere a cerii, cat si pentru disponibilizarea unui numar cat mai mare de faguri pentru reformare.

Extractia cerii se face cu ajutorul topitorului solar in cazul capacelelor, a cerii provenite din razuire precum si din fagurii unde nu s-a crescut puiet, asa numitii faguri albi.

Ceara care provine din faguri reformati are o culoare inchisa si se extrage cel mai bine prin topire in apa fiarta apoi se pune in presa de ceara. inainte de topire fagurii trebuie inmuiati in apa provenita din ploi sau topirea zapezii iar recipientele utilizate sa fie din inox sau emailate.

Cand extragerea s-a terminat, ceara trebuie tinuta cat mai mult posibil in stare lichida (de la 48 la 72 de ore), protejand vasul in care se afla cu materiale termoizolante. Starea lichida ajuta la separarea impuritatilor din ceara, aceasta ramanand cat mai curata posibil.



Tags: cearaafaceri apicole'fagurialbinestupiafaceri

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

INS: Cifra de afaceri din comertul cu ridicata a inregistrat scaderi

de Bianca Tila
24 Oct 2024
Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a inregistrat scaderi, in perioada 1 ianuarie - 31...

S-a finalizat clasamentul companiilor romanesti. Cifra de afaceri este de 270,56 miliarde de euro

de Bianca Tila
08 Oct 2024
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a finalizat clasamentul companiilor romanesti. In competitia pentru primele 10 pozitii au intrat...

INS: Cifra de afaceri din comert a inregistrat scaderi in 2024

de Bianca Tila
26 Sep 2024
Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a afisat scaderi, in perioada 1 ianuarie - 31 iulie...

INS: Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate intreprinderilor creste

de Bianca Tila
24 Iul 2024
Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor a crescut, in primele cinci luni ale anului, comparativ cu perioada...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








[x]