Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri cu ciuperci Pleurotus - Obtinerea miceliului de ciuperci

de Ideideafaceri.ro 09 Aug. 2017 20515
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Gustul deosebit, valoarea nutritiva ridicata si calitatile terapeutice sau imunostimulente (previn sau amelioreaza cancerul, bolile de inima, infectiile virale) fac din ciuperci un aliment foarte cautat. Ciupercile au un gust si o aroma deosebite si un continut bogat in vitamine si minerale. Ele constituie aproape un inlocuitor al carnii si sunt un excelent aliment dietetic, deoarece nu contin amidon. Iata deci cateva explicatii pentru consumul ridicat de care se bucura ciupercile la nivel mondial, consum care conduce la vanzari anuale de 7,5 miliarde de dolari.

Conform ghidului "Cultivarea ciupercilor Pleurotus", cei care s-au ocupat in perioada de inceput cu producerea de miceliu au utilizat diferite metode. Unii foloseau, ca material de insamantare in ciupercarie miceliul spontan, recoltat din paduri, pasuni, unde ciupercile cresc in mod natural.

Miceliul obtinut in conditii de laborator s-a produs pentru prima data in perioada 1905-1906 la Institutul „Pasteur“ din Paris, cand tot pentru prima data s-a executat o cultura pura rezultata din germinarea sporilor recoltati de la ciuperci cu caracteristici cunoscute.

Producerea miceliului in conditii sterile de laborator a fost impusa de faptul ca productiile rezultate prin vechile metode erau din ce in ce mai mici, nerentabile. De asemenea, aceste metode duceau la transmiterea diferitilor agenti patogeni si, in plus, exista si posibilitatea de a se inmulti si ciuperci vatamatoare omului sau a patrunde in cultura diferiti daunatori.

Pe de alta parte, miceliul obtinut in conditii de laborator asigura puritatea biologica si calitatea tulpinii (a soiului).

Deci miceliul de ciuperci sau materialul de insamantare este un preparat biologic obtinut in conditii sterile de laborator si care, in conditii de cultura, poate reproduce ciuperca – specia si tulpina de la care s-a pornit.

Cum se obtin ciupercile? Tehnologia este foarte accesibila!
 

In sistemul cel mai simplu, tehnologia este urmatoarea: intr-un spatiu modest (o pivnita, o magazie, un grajd dezafectat, un pod, o incapere pe care nu o mai folositi), se amplaseaza saci de polietilena umpluti cu un material nutritiv (compost) alcatuit din substante ieftine si la indemana – hartie veche, frunze, paie, rumegus de foioase, dejectii animale etc.
 
Acest compost, dupa o serie de operatii de pregatire specifice, este insamantat cu miceliu de ciuperci (un biopreparat special din care se pot obtine ciuperci avand caracteristici morfo-biologice dinainte cunoscute si a carui producere se realizeaza numai in unitati autorizate). Insamantarea presupune amestecarea miceliului in masa de compost, aceasta operatie facandu-se cel mai adesea manual. Proportia este de cca 0,7 kg de miceliu la 100 kg de compost.

Ciupercile rasar apoi in 5-6 valuri, fiecare val necesitand 3-4 recoltari la interval de 2-3 zile. Cantitatea de ciuperci obtinuta in acest sistem este de cca 8-10 kg la 100 kg de compost insamantat, dar poate ajunge si la 25 kg. Un ciclu de cultura dureaza, in functie de specie, intre 70 si 100 de zile, ceea ce permite realizarea a 4-5 cicluri pe an.
 
Dupa exploatare, compostul poate fi folosit ca ingrasamant agricol, drept combustibil sau pe post de furaj pentru animale, deoarece are o valoare nutritiva mai mare decat a materialelor initiale.


Tags: cultivarea ciupercilor cultivarea pleurotuscultivarea ciupercilor pleurotus

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]