Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Afaceri cu lemn - Cum uscati cheresteaua?
Lemnul este un material capabil sa isi schimbe umiditatea potrivit modificarii temperaturii si umiditatii aerului inconjurator. Aceasta insusire de a capata o umiditate constanta (de echilibru) in raport cu starea aerului are importanta pentru ca permite sa se stabileasca pana la ce punct este util sa fie condusa uscarea lemnului.
La confectionarea si utilizarea obiectelor din lemn trebuie luat in considerare continutul de umiditate prescris, dupa cum urmeaza:- Piese de mobilier in camere cu incalzire centrala , 6-8%;
Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
Criptomonede Ghid practic pentru incepatori
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
- Piese de mobilier in camere cu incalzire cu sobe, 10-12%;
- Rame destinate ferestrelor, usi de intrare, 12-14%;
- Obiecte cu utilizare exclusiva in aer liber, 13-16%.
Lemnul a carui umiditate depaseste 16% pune probleme fie la prelucrare, fie dupa aceea. Astfel, daca debitarea unui asemenea lemn se face fara prevederea adaosurilor corespunzatoare, la uscarea pieselor rezultate pot aparea insemnate deformatii prin contragere.
Sfatul specialistilor in afacerile cu lemn spune ca atunci cand lemnul de taie in busteni, el este inca netratat, adica se afla in stare verde si pentru folosire, el trebuie sa fie uscat. De aceea, oricand este posibil, pentru proiecte de prelucrare a lemnului in spatii inchise trebuie sa cumparati lemn uscat.
Apa se afla in lemn sub trei forme:
- Apa de constitutie, localizata in peretii celulari in proportie de 0-6%, datorita reactiilor chimice dintre vaporii de apa si substantele constituente ale peretilor;
- Apa legata, numita si umiditatea de saturatie a fibrelor si care patrunde prin peretii celulelor ajungand in medie la 30-45%;
- Apa libera, care patrunde in vasele ce transporta lichidele in lemn si care compenseaza golurile dintre celule.
La lemnul coniferelor proaspat doborate umiditatea minima este de 40%, iar la foioase de 35%. Pentru a obtine un procent de umiditate de 16%, valoare sub care se asigura lemnului o buna si precisa prelucarare, trebuie ca apa libera si o parte din apa legata sa fie eliminate prin uscare.
Principalele efecte ale uscarii lemnului sunt:eliminarea variatiei dimensiunilor, sporirea rezistentelor la solicitari mecanice precum si imbunatatirea caracteristicilor de prelucrare.
S-a constatat ca reducerea umiditatii cu 1% provoaca o crestere a rezistentei la compresiune cu 5%, a rezistentei la intindere cu 3%, a rezistentei la incovoiere cu 4% etc.
Scaderea umiditatii lemnului se poate obtine prin doua procedee:
1. Uscarea in aer liber (naturala).
2. Uscarea in instalatii speciale (artificiala).
Majoritatea lemnelor de foioase se furnizeaza dupa uscare artificiala executate in instalatii specifice. Lemnele de esente rasinoase pot fi furnizate fie direct din busteni (in stare verde), fie uscate pe cale naturala sau artificiala.
Uscarea naturala se poate face prin insasi organizarea depozitelor de cherestea. In acest caz, uscarea lemnului se produce sub actiunea de ansamblu de factori meteorologici, si anume temperatura si umiditatea aerului, curentii de aer, precipitatiile.
Cei mai importanti dintre acesti factori sunt temperatura si umiditatea aerului, caci ei fac legatura intre uscarea naturala a lemnului si starea vremii din anotimpuri.
Uscarea artificiala se deosebeste de cea naturala prin aceea ca procesul are loc in spatii inchise in interiorul carora se gasesc instalatii pentru evaporarea apei din lemn cu ajutorul aerului.
Afacerile cu lemn se dovedesc extrem de profitabile atunci cand sunt urmate reguli stricte impuse de profesionisti din acest domeniu. Aveti la dispozitie un ghid complet pentru demararea unei afaceri cu lemn si pentru conducerea unui atelier pentru mic mobilier chiar aici.
Articole conexe
Pretul lemnului de foc aproape s-a triplat in numai sase ani
de Florin AmarieiCele mai importante beneficii ale lemnului de Paulownia
de Zenobia BadescuCultivarea ciupercilor Pleurotus pe lemn
de Ideideafaceri.roCaracteristici importante in alegerea lemnului pentru mobilier
de Ideideafaceri.roAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2025
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit