Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Albina melifera si arborii ei preferati

de Cosmin Enescu 11 Dec. 2015 4041
4.04 din 12 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pentru cei care au stupi si fac afaceri cu miere, plantele melifere sunt foarte importante. Capacitatea de productie a plantelor melifere este exprimata sub forma cantitatii de miere care se poate obtine de pe un hectar cultivat cu acea planta, in medie; in orice caz, productia de miere depinde foarte mult de starea vremii in perioada de cules, ca si de varietatea de planta cultivata.

Cea mai bine vandută miere, in cantitati mari, la ora actuala este cea de salcam. Alte doua plante bune melifere sunt!

1. Artarul (Acer platanoides), numit si paltin de camp, este un arbore rezistent, cu lemnul alb si tare, cu frunze caracteristice (este simbolul Canadei si se regaseste si pe steagul acestei tari). Exista mai multe specii de artar care se gasesc pe teritoriul tarii noastre printre care: arsarul tataresc, paltinul de camp, paltinul de munte, jugastrul sau jugastrul de Banat.

Acest arbore este apreciat mai ales pentru ca unele specii de artar infloresc mai timpuriu, atunci cand in general albinele sunt intr-un gol de cules. Valoroase pentru apicultura noastra sunt jugastrul si varietatea de artar tataresc, la care productia de miere recoltata ajunge pana la 600 kg pentru un hectar de arbori.

In afara de nectarul foarte bun, albinele strang si mult polen de artar la cules, fapt benefic familiei mai ales in primavara cand stupii sunt plini de puiet. Perioada de inflorire la artar este in general cu 5 pana la 10 zile inaintea salcamului, mierea colectata de albine fiind folosita pentru hrana directa a familiei, nu pentru rezerve. La noi in tara nu gasim paduri de artar, ci arbori amestecati in padurile de foioase ce se intalnesc la campie si deal.

2. Salcia are acelasi rol ca si artarul din punct de vedere apicol, asigurand nectar si mai ales polen familiilor pentru dezvoltarea in lunile martie-aprilie. Aceasta, in functie de varietate, se gaseste atat sub forma de arbore cat si arbusti, in lunci dar si in zona muntoasa.

Preponderent putem gasi salcia in baltile din lunca Dunarii. Speciile cele mai importante pentru apicultori sunt salcia capreasca, salcia comuna, salcia plangatoare si zalogul.

Salcia capreasca este capabila sa ofere nu numai culesuri de stimulare ci, la o perioada de doi, trei ani se pot realiza culesuri de zece kilograme pe familie, iar mierea are o culoare argintie si un gust extrem de placut.





Tags: plante meliferemiereartarafaceriafaceri cu miere

Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.04 din 5 - 12 voturi.

Articole conexe

Afacerile din Romania cu origini chineze isi ajuta doar conationalii refugiati din Ucraina

de Idei de afaceri
07 Mar 2022
Dragonul Rosu, parte din Niro Group, anunta ca refugiatii chinezi din Ucraina vor fi cazati si hraniti pe banii firmei, insa ajutorul nu se extinde...

ANAF incepe controalele pentru banii obtinuti din afaceri online

de Florin Amariei
10 Nov 2021
ANAF a anuntat ca incepe controalele pentru toti banii obtinuti din afaceri online, precum monetizarile atrase din Youtube, Facebook, Instagram sau...

Afacerile cu gunoaie prospera in Romania

de Florin Amariei
03 Sep 2021
Afacerile cu importuri de gunoaie prospera in Romania, numarul firmelor care au o astfel de activitate triplandu-se in ultimii 10 ani. "De la...

INS: Afaceristii se asteapta la scumpiri

de Florin Amariei
29 Mar 2021
Institutul National de Statistica (INS) arata intr-un nou sondaj ca afaceristii din Romania se asteapta la scumpiri in urmatoarele trei luni....

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Profit MAXIM cu investitie MINIMA. TOP 6 afaceri pentru 2022
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Profit MAXIM cu investitie MINIMA. TOP 6 afaceri pentru 2022

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Profit MAXIM cu investitie MINIMA. TOP 6 afaceri pentru 2022
Profit MAXIM cu investitie MINIMA. TOP 6 afaceri pentru 2022
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2022







 
[x]