Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Atestate pentru afaceri cu produse traditionale
Precizam ca, produsul traditional, conform legislatiei in vigoare este produsul alimentar fabricat pe teritoriul national si pentru care se utilizeaza materii prime locale, care nu are in compozitia lui aditivi alimentari, care prezinta o reteta traditionala, un mod de productie si/sau de prelucrare si un procedeu tehnologic traditional si care se distinge de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii.
Pentru a iesi pe piata cu un produs traditional, in afara autorizatiilor necesare pentru orice firma, mai e nevoie de parcurgerea unor etape de atestare, conform Ordinului privind atestarea produselor traditionale.Cultura castravetelui anti-diabet
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Cresterea prepelitelor japoneze
Ordinul prevede ca produsul trebuie inscris in Registrul national al produselor traditionale, denumit in continuare RNPT.
RNPT se publica anual pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Art. 4. — (1) Pentru a figura in RNPT, produsul traditional trebuie sa fie fabricat din materii prime locale, sa prezinte o reteta traditionala specifica locului de prelucrare, prin care sa reflecte un tip traditional de productie si/sau de prelucrare, sa aiba in procesul de obtinere si operatiuni de prelucrare realizate manual si sa dovedeasca un mod de lucru traditional.
(2) Materialele si obiectele care vin in contact cu produsele traditionale vor respecta prevederile legale in vigoare.
(3) inregistrarea nu este permisa in cazul unui produs a carui traditionalitate se datoreaza:
a) provenientei sau originii sale geografice;
b) aplicarii unei inovatii tehnologice.
Art. 5. — (1) Pentru a fi inregistrat, produsul traditional trebuie sa fie traditional in sine si sa exprime traditionalitatea.
(2) Pentru a fi inregistrat, produsul trebuie sa fie traditional si conform cu dispozitiile nationale sau consacrat de folosinta.
(3) Utilizarea termenului geografic este autorizata sub un nume care nu intra sub incidenta reglementarilor privind protectia indicatiilor geografice si a denumirilor de origine ale produselor agricole si produselor alimentare.
Art. 6. — (1) Pentru a fi atestat ca produs traditional, produsul trebuie sa fie conform unui caiet de sarcini.
(2) Caietul de sarcini trebuie sa contina urmatoarele elemente:
a) numele produsului, care trebuie sa fie unic;
b) descrierea caracteristicilor produsului traditional, prin indicarea principalelor insusiri organoleptice, fizico-chimice si microbiologice, care sa defineasca traditionalitatea acestuia, respectiv: aspect, consistenta, culoare, gust, aroma, miros, continut in apa, substante grase, sare, proteine, aciditate, densitate; flora bacteriana specifica, unde este cazul.
Art. 7. — (1) Caietul de sarcini, insotit de opis, cererea de inregistrare, prevazuta in anexa nr. 1, buletinul de analiza al produsului, fisa echipamentelor de productie, schita spatiului cu amplasarea echipamentelor folosite, certificatul de inmatriculare la registrul comertului si/sau certificatul de producator eliberat de primaria localitatii unde se fabrica produsul, actul de identitate al solicitantului sau persoanei imputernicite, in copie, se depune la directia pentru agricultura judeteana sau a municipiului Bucuresti in raza careia se realizeaza produsul traditional, in 3 exemplare.
(2) Reprezentantii imputerniciti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu atributii in domeniu din cadrul directiilor pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti verifica daca documentatia depusa corespunde prevederilor prezentului ordin si comunica in scris solicitantului, in maximum 15 zile de la inregistrare, daca exista neconformitati.
Sursa:www.madr.ro
Articole conexe
Cifra de afaceri din industrie a crescut in 2024
de Bianca TilaCifra de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut in primele zece luni
de Bianca TilaCifra de afaceri din comert a inregistrat scaderi in primele 9 luni ale acestui an
de Bianca TilaINS: Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul creste
de Bianca TilaAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2025
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit