Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BNR: Activele financiare ale administratiilor publice au crescut

de Bianca Tila 10 Apr. 2024 89
BNR: Activele financiare ale administratiilor publice au crescut
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Activele financiare ale sectorului institutional Administratii publice au inregistrat cresteri in ultimul trimestru al anului trecut cu 2,8 puncte procentuale, fata de perioada similara a anului 2022, ajungand la 27,1% din PIB, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

Evolutia ascendenta a fost determinata de majorarea semnificativa a stocului disponibilitatilor de natura numerarului si depozitelor (+39,8%), atingand un nivel de 6,5% din PIB, pe fondul incasarii celei de a doua transe pentru Fondul de Modernizare (in suma de 1,025 miliarde euro) si a sumelor rezultate din emisiunile de titluri de natura datoriei ale Ministerului Finantelor.
 
In ceea ce priveste stocul participatiilor si actiunilor/unitatilor fondurilor de investitii, acesta a crescut cu 1,1 puncte procentuale, pana la nivelul de 10,6% din PIB.
 
De asemenea, creditele acordate de administratiile publice au ajuns la un nivel de 2,2% din PIB (in scadere cu 0,1 puncte procentuale fata de T4 2022), pe fondul rambursarilor efectuate de societatile nefinanciare.
 
Creantele financiare din categoria alte conturi de primit (taxe, impozite, contributii sociale, creante comerciale, sume datorate de agentii economici autoritatilor publice si creante externe) au afisat o crestere de 0,7 puncte procentuale, pana la 7,6% din PIB.
 
Angajamentele financiare ale administratiilor publice, exprimate ca pondere in PIB, s-au majorat cu 6,6 puncte procentuale, ajungand la 58,5% la finalul ultimului trimestru din 2023. Evolutia a fost determinata de majorarea stocului titlurilor de natura datoriei (+5,2 puncte procentuale in perioada analizata pana la 38,3% din PIB), ca urmare a emisiunilor de obligatiuni lansate de MF pe piata interna si de redeschiderile pentru obligatiunile externe, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei guvernamentale.
 
Creditele guvernamentale angajate au afisat o majorare de 12% in valoare nominala, comparativ cu T4 2022, pe seama emisiunilor de titluri de stat nenegociabile destinate populatiei din cadrul programului Tezaur. Totusi, termenii relativi au scazut cu 0,2 puncte procentuale, pana la nivelul de 8,1% din PIB. 
 
O tendinta similara a consemnat si stocul altor conturi de platit, care a atins un nivel de 10,7% din PIB, in crestere cu 1,4 puncte procentuale fata de T4 2022, antrenata de inregistrarea sumelor datorate societatilor nefinanciare, in contextul masurilor intreprinse de stat pentru reducerea impactului rezultat din cresterea preturilor energiei si a fondurilor externe nerambursabile.
 
Conform BNR, sectorul administratiilor publice a inregistrat un necesar net de finantare de aproximativ 2,4% din PIB in ambele trimestre analizate.
 
Administratia centrala a consemnat un necesar net de finantare de 2,2% din PIB in T4 2023 (fata de 1,9% din PIB in T4 2022).
 
Administratiile locale au consemnat un necesar net de finantare de 0,4% din PIB in T4 2023 fata de 0,2% din PIB in T4 2022, iar Administratiile de securitate sociala au prezentat o capacitate neta de finantare de 0,2% din PIB, comparativ cu un necesar net de finantare de 0,2% din PIB in perioada similara din 2022.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: administratii publicebnractive financiare

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

BNR a coborat la 4% prognoza de inflatie pentru finalul anului

de Bianca Tila
09 Aug 2024
Banca Nationala a Romaniei a revizuit in scadere la 4,0%, de la 4,9% anterior, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an. Se anticipeaza ca va...

Rezervele valutare ale BNR au inregistrat scaderi

de Bianca Tila
01 Aug 2024
Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei totalizau 63,579 miliarde de euro, la finalul lunii iulie 2024, in scadere cu 1,26% fata de...

BNR a dat unda verde achizitiei Twispay de catre Elrond

de Idei de afaceri
14 Mar 2022
Banca Nationala a Romaniei (BNR) anunta ca Elrond poate cumpara Twispay. Tranzactia oficializeaza astfel si interesul BNR pentru zona cripto....

BNR: Unele firme nu vor rezista fara ajutor de la stat

de Florin Amariei
22 Nov 2021
BNR manifesta scepticism cu privire la capacitatea unor firme de a rezista, dupa ce masurile de sprijin vor fi complet incheiate. "Pe...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]