Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BNR: Unele firme nu vor rezista fara ajutor de la stat

de Florin Amariei 22 Nov. 2021 1910
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

BNR manifesta scepticism cu privire la capacitatea unor firme de a rezista, dupa ce masurile de sprijin vor fi complet incheiate.

"Pe orizontul ceva mai indepartat de timp, ramane insa incerta capacitatea unor firme de a se mentine viabile ulterior sistarii masurilor de sprijin guvernamental, dar mai ales in contextul cresterii abrupte a costurilor cu energia, transportul si ale altor materii prime si marfuri, precum si al sincopelor in aprovizionare si al nevoii de tehnologizare, ce ar putea conduce la restructurari sau falimente. Deosebit de relevante pentru conditiile viitoare de pe piata muncii continua sa fie, de asemenea, implicatiile probabilei extinderi a digitalizarii si automatizarii pe plan intern, dar si ale eventualei cresteri a apelului angajatorilor la lucratori din strainatate", se arata in documentul BNR.
 
In ceea ce priveste conditiile financiare, membrii Consiliului au evidentiat ajustarile ascendente semnificative consemnate in octombrie de principalele cotatii ale pietei monetare interbancare - pana la maxime ale ultimelor 17 luni -, sub impulsul dat de majorarea ratei dobanzii de politica monetara, precum si pe fondul inaspririi conditiilor lichiditatii si al asteptarilor privind cresterea in continuare a ratei dobanzii-cheie, potentate probabil de evolutiile din regiune. BNR mentioneaza ca, la randul lor, randamentele titlurilor de stat si-au accentuat considerabil parcursul crescator in cazul tuturor maturitatilor inclusiv in contextul persistentei tensiunilor politice interne si al tendintei ascendente a randamentelor titlurilor de stat pe termen lung din state dezvoltate si din regiune.
 
Conform BNR, s-a observat ca aceasta conjunctura, alaturi de calmarea volatilitatii pe piata financiara internationala, a contribuit la mentinerea relativ stabila a cursului de schimb leu/euro pe platoul mai inalt atins la mijlocul lunii septembrie, chiar si in conditiile noilor majorari ale ratelor dobanzilor-cheie efectuate recent de catre banci centrale din regiune. Riscurile la adresa ratei de schimb a leului raman, insa, ridicate, au convenit membrii Consiliului, cu potentiale implicatii adverse asupra inflatiei si a indicatorilor de vulnerabilitate externa, in contextul incertitudinilor privind consolidarea bugetara alimentate de criza politica si pe fondul trendului de accentuare a dezechilibrului extern.
 
Membrii Consiliului au punctat noua crestere pe palierul de doua cifre consemnata in septembrie de dinamica creditului acordat sectorului privat, in conditiile unei activitati intense de creditare in moneda nationala, sustinuta inclusiv de programele guvernamentale, in particular IMM Invest Romania. Au fost remarcate volumul vizibil majorat al imprumuturilor noi in lei pe segmentul societatilor nefinanciare, dar mai ales maximul istoric atins de creditele noi in lei pentru locuinte, in paralel cu mentinerea la un nivel inalt, din perspectiva istorica, desi in scadere, a fluxului creditelor in lei pentru consum. Pe acest fond, soldul creditului in moneda nationala si-a accelerat cresterea, pana la 18,4% in septembrie, iar ponderea lui in total s-a marit la 71,6%.
 
In ceea ce priveste evolutiile macroeconomice viitoare, BNR precizeaza ca membrii Consiliului au observat faptul ca pattern-ul anticipat al inflatiei cunoaste in actualul context o substantiala revizuire suplimentara in sens ascendent, deosebit de accentuata pe termen scurt. Astfel, rata anuala a inflatiei este asteptata sa-si prelungeasca trendul pronuntat crescator pana spre mijlocul anului viitor - urcand la 7,5% in decembrie 2021 si la 8,6% in iunie 2022.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: bnrafacerisprijin

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut in primele zece luni

de Bianca Tila
05 Dec 2024
Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a inregistrat o crestere de 8,7%, ca serie bruta, in primele zece luni ale acestui an, fata de...

Cifra de afaceri din comert a inregistrat scaderi in primele 9 luni ale acestui an

de Bianca Tila
26 Nov 2024
Cifra de afaceri din comertul cu ridicata a inregistrat scaderi, in primele noua luni din acest an, fata de perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2023,...

INS: Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul creste

de Bianca Tila
07 Nov 2024
Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a inregistrat cresteri, in primele noua...

INS: Cifra de afaceri din comertul cu ridicata a inregistrat scaderi

de Bianca Tila
24 Oct 2024
Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a inregistrat scaderi, in perioada 1 ianuarie - 31...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








[x]