Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce amestecuri de pamant poti utiliza in producerea rasadurilor ecologice

de Idei de afaceri 05 Apr. 2016 4530
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Este evident ca pentru o buna reusita a culturilor, mai ales a celor timpurii, sunt preferabile spatiile cu incalzire tehnica in care se pot asigura temperaturile necesare bunei cresteri si dezvoltari a plantelor.

Pentru speciile mai putin exigente sau pentru cele care se infiinteaza mai tarziu se pot folosi si spatii cu incalzire ecologica sau solara. Rasaduri se pot produce si in camp pentru culturile de toamna (varza, conopida, gulie etc.).

Pentru nevoi gospodaresti si in cantitati mici, rasadurile se pot produce si in casa, pe terase inchise, in minisere special confectionate in care, dupa nevoi, se pot produce 100-300 de fire de rasad.

 Componentele amestecurilor

 Principalele componente ale amestecurilor nutritive sunt:

 - Mranita este rezultatul fermentarii avansate a gunoiului de grajd din platformele sau din paturile calde de rasadnita. Component principal in amestecurile nutritive pentru aportul de materie organica mineralizabila, precum si pentru calitatile fizice si hidrice. Greutatea specifica = 700-800 kg/m3.

 Are o valoare nutritiva ridicata si un continut important de microelemente. Capacitatea de retinere a apei este medie - 80-90%. Capacitate de schimb pentru baze este de asemenea medie - 45-55 mg/1.000 g. Mranita are un pH = 8, alcalin.

- Pamantul de telina provine din stratul superficial al solului (0-20 cm) din terenuri ocupate cu pasuni naturale sau artificiale, islazuri, parloage sau alte terenuri virane. Se verifica antecedentele, este obligatoriu sa nu se fi administrat sau depozitat ingrasaminte chimice, erbicide sau alte produse chimice (deseuri etc.).

Se recolteaza cu cazmaua sau cu un plug fara cormana, se depoziteaza in platforme, se lopateaza de 1-2 ori la interval de 2-3 luni, iar dupa 5-6 luni se cerne si se depoziteaza in soproane. Compozitia chimica este variabila in functie de origine. Asigura o buna textura a amestecului.

 - Pamantul de gradina se foloseste atunci cand nu avem pamant de telina. Este necesar sa provina numai din gradini ecologice. Se recolteaza din stratul superficial de sol (0-15 cm) al parcelelor care nu s-au cultivat cu legume Solano-fructoase sau varzoase. Se depoziteaza in gramezi (platforme), iar dupa 2-3 luni se cerne si se stocheaza sub soproane.

- Turba rosie contine multa fibra vegetala nedescompusa. Are in general o reactie acida (pH = 4,0-5,5), aceasta corectandu-se in amestec datorita mranitei.

In amestecurile ecologice, se utilizeaza in proportie de maximum 40% (volumetric). Are un continut scazut, nesemnificativ de elemente nutritive, insa o mare capacitate de retinere a apei.

- Nisipul este un component inert al amestecurilor, care contribuie la imbunatatirea permeabilitatii acestora pentru apa. Cel mai bun este nisipul de rau, cu diametrul de 0,05-1 mm, bine spalat, lipsit de namol sau pietris.

Toate detaliile unei afaceri cu legume ecologice in "Cultivarea legumelor in sistem ecologic".
 
Sfatul nostru: Se folosesc si alte componente atunci cand se pot procura in conditiile restrictiilor impuse de agricultura ecologica.

Astfel, se poate utiliza:

 - pamantul de frunze de padure - inlocuitor al mranitei, atunci cand este bine descompus;

- compostul de ferma - propriul compost rezultat din reziduurile organice bine descompuse din ferma ecologica (inlocuitor al mranitei);

- compostul forestier - din resturile de lemn (rumegus) si alte materiale organice forestiere, bine descompus si neutralizat;

- compostul din ciupercarii - bine descompus si pastrat in camp minimum 5-6 luni pentru solarizare (daca nu contine adaosuri interzise in agricultura ecologica).

Toate detaliile unei afaceri cu legume ecologice in "Cultivarea legumelor in sistem ecologic".




Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: pamantamestecuri de pamantrasadurimranitaecologicelegume

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Afaceri cu pomi fructiferi - Ce fel de pamant necesita livada ta?

de Stanciu Ioana
19 Feb 2016
Daca aveti un teren de 300-400 de metri patrati, situat undeva la tara puteti initia o mica afacere. Terenul respectiv, cultivat cu pomi fructiferi,...

Cum sa obtii productii mari si naturale de legume, fructe si flori in sere ecologice?

de Zenobia Badescu
29 Ian 2016
Agrocon BVBA este un constructor de sere integral cu o experienta de peste 30 de ani in domeniu. In afara de echiparea completa pentru sere, Agrocon...

Afaceri profitabile si de viitor - Cultiva legume BIO!

de Adela Simonescu
18 Mar 2013
Fructele si legumele BIO raman unele dintre cele mai importante produse pe care le achizitionam fara sa stam mult timp pe ganduri. Si asta pentru ca...

Afaceri cu produse ecologice

de Petre Badica, Mirela Rosu
28 Nov 2007
Afaceri cu produse ecologice - In conformitate cu legislatia existenta in Romania, productia ecologica reprezinta obtinerea de produse...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








[x]