Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce este brainstormingul?

de Andreea Rada 25 Mai. 2011 7533
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Am putea sa ne amuzam, sa luam traducerea directa a acestui cuvant si sa spunem ca este, metaforic, "o furtuna intr-un pahar cu apa". Brainstormingul este, probabil, una dintre cele mai utilizate si cunoscute tehnici creative de solutionare a problemelor in cadrul unei companii, si nu numai. Brainstormingul este o modalitate de a obtine intr-o perioada limitata de timp un numar de idei destul de mare de la un grup de oameni.

Aceasta definitie este obtinuta in urma utilizarii a trei elemente, pe care de altfel se si bazeaza: o perioada de timp scurta, un grup de oameni si un numar cat mai mare de idei.

Atunci cand organizam o sesiune de brainstorming trebuie sa ne asteptam, in prima faza, la o multitudine de idei, nu neaparat o multitudine de idei bune. O astfel de sedinta de brainstorming poate genera zeci sau sute de idei, de la cele mai nebunesti pana la unele cu adevarat extraordinare.

In prima faza toate ideile sunt acceptate, toate vor fi trecute pe hartie. Ideile care starnesc rasul vor fi folosite pentru buna desfasurare a sedintei, vor avea rolul de a destinde atmosfera.

Cu atat mai bine, ne vom folosi de aceste idei hilare pentru a nu inabusi sedinta din fasa. Rasul este un excelent catalizator.

O sedinta de brainstorming trebuie sa contina maxim 20 de persoane si minim 6, numarul optim este de 12, astfel toti isi vor putea exprima ideile. Daca vor fi prea multi, nu vor reusi toti sa isi expuna punctul de vedere, daca vor fi prea putini atunci nu va exista o buna finalitate.

Intr-o formatie restransa este mult mai greu sa se instaureze acea stare potrivita. Spotaneitatea si libertatea de gandire vor fi ingradite datorita numarului mic de participanti.

Timpul este un element destul de important in cazul unei sedinte de brainstorming. Trebuie sa fiti constienti ca oricat de limitat ar fi timpul vostru, o astfel de sedinta poate fi extrem de benefica pentru bunul mers al companiei.

J.Geoffrey Rawlinson vorbeste, intr-una dintre cartile sale, despre cele 4 jaloane care trebuie respectate in cazul unei astfel de sesiuni:

•    Suspendarea oricarui rationament - asta impune ca toti participantii la sedinta sa se abtina de la critici, aprecieri sau judecati de valoare la adresa ideilor emise pe intreg parcursul sedintei.

•    Libertatea de gandire - presupune eliminarea tuturor barierelor, in acest caz problema adusa in discutie va putea fi analizata din toate punctele de vedere.

•    Cantitatea - toate ideile sunt binevenite, judecam mai tarziu pe care le pastram si pe care nu.

•    Fertilizarea incrucisata - daca in cazul unei sedinte de brainstorming, una dintre ideile comunicate de un partener iti starneste o alta idee in minte, trebuie sa o expui sau sa o imbunatatesti. De asemenea, nici tu nu trebuie sa fii deranjat daca vreunul dintre colegi iti preia o idee.

Aceste jaloane sunt foarte importante in derularea unei astfel de sedinte, ele trebuie expuse intr-un loc vizibil si urmate negresit. In afara de cele 4 reguli, o sedinta de brainstorming trebuie sa permita variatia asupra unei idei, sa fie incurajata zarva si entuziasmul. Trebuie sa permiteti enuntarea unor idei fanteziste, sa transformati fiecare sugestie astfel incat sa o puteti inmulti si sa identificati barierele pentru incepatori.


Tags: definitie brainstormingsesiune brainstormingfertilizarea incrucisata

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]