de Bianca Tila
15 Oct. 2024
243
In mediul afacerilor, situatia juridica joaca un rol important in viitorul afacerii voastre. Contractul este actul care stabileste in mod clar, cu valoare de lege, drepturile si obligatiile partilor si pune lucrurile in ordin. Ca totul sa iasa cum trebuie, contractul trebuie intocmit corect.
Cunoasterea acestor informatii ca antreprenor va ajuta sa vizualizati sectorul mai clar, fara a fi nevoie mereu de speciliasti care sa va explice fiecare termen. Cunoasterea arhitecturii corecte si avantajoase a contractelor va eficientizeaza timpul, observand clauzele. Acestea pot elimina toate posibilele situatii cu caracter exploziv si sa valorifice toate oportunitatile de succes pentru afacerea voastra.
Eficienta contractului si legalitatea actului sunt puncte esentiale de bifat. Contractul trebuie sa va slujeasca interesele, sa va aduca bani si sa va fereasca de pierderi banesti. In plus, actul trebuie sa fie perfect legal pentru a va feri de rigorile legii.
Ce este un contract
Conform art. 942 Codul Civil, contractul este acordul intre doua sau mai multe persoane spre a constitui sau a stinge intre acestea un raport juridic.
Principalele trasaturi ale contractului ca act juridic sunt:
- contractul este un acord de vointa realizat intre doua sau mai multe persoane in fiinta la momentul incheierii contractului
- acordul este atins prin libera manifestare de vointa
- contractul are drept scop aparitia, modificarea sau stingerea rapoartelor juridice
- contractul presupune considerarea ordinei publice si a bunelor moravuri
Elemente contracte - ce cuprinde un contract
Un contract cuprinde trei elemente importante: subiectii contractului, obiectul contractului si continutul contractului.
Partile contractului
Subiectii sau partile contractului pot fi persoane fizice sau persoane juridice care dispun de capacitatea deplina de exercitiu si pot exercita drepturile si obligatiile lor. In functie de categoria contractului, partile poarta denumiri diferite - vanzator si cumparator, arendas si arendator, mandant si mandatar, locator si locatar, etc.
Obiectul contractului
Obiectul contractului reprezinta ceea ce doresc sa obtina partile prin incheierea contractului. La contractul de vanzare-cumparare, bunul si banii fac obiectul contractului si trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa fie in circuitul civil
- sa fie determinat sau determinabil, sa poate fi deosebit de alte bunuri prin calitatile sale - culoare, marime, cantitate, localizare
- sa existe la moment sau sa poata exista pe viitor
- sa fie lagal
Continutul contractului
Continutul contractului reprezinta ceea ce dresc sa obtina partile in urma incheierii contractului. Dreptul persoanei reprezinta posibilitatea persoanei de a cere de la cealalta sau cealalta persoana sa aiba o anumita conduita in raport cu sine, sa indeplineasca anumite actiuni sau sa se abtina de la omiterea acestora.
Obligatia persoanei reprezinta indatorirea persoanei de a da, de a face sau de a nu face ceva.
Conditii pentru validitatea contractului
Articolul 1178 din Codul Civil arata faptul ca nu este necesara o anumita formalitate pentru incheierea valabila a unui contract. Mai exact, simplul acord de vointa al partilor reprezinta incheierea contractului. Totusi, exista contracte speciale pentru a carei incheiere valabila este necesara respectarea formei autentice.
Validarea contractului se refera la incheierea contractelor, unde pe langa libertatea formei, la articolul 1179 din Codul Civil sunt prevazute conditiile esentiale:
- capacitatea de a contracta
- consimtamantul partilor
- un obiect determinabil si licit
- o cauza licita si morala
Orice act prin care se poate presupune acordul de vointa al ambelor parti constituie garantia ca s-a incheiat contractul. De asemenea, daca partile au negociat si au ajuns la un acord, desi nu au semnat un contract, pot incepe sa execute obligatiile care le-ar reveni daca ar fi incheiat contractul.
Capacitatea de a contracta
In ceea ce priveste validarea unui contract, aceasta are nevoie ca persoana care semneaza contractul sa aiba capacitatea de folosinta si exercitiu. Actele juridice ale minorului cu capacitate de exercitiu restransa se incheie de catre acesta, dar cu incuviintarea partilor sau, dupa caz a tutorelui, iar in anumite cazuri, cu atorizarea instantei de tutela - art. 41 alin (2) Cod Civil.
Conform dispozitiilor art. 43 alin. (2) Cod Civil, in situatia in care o persoana nu are capacitatea de exercitiu, actele juridice se incheie de reprezentantii lor legali, in conditiile prevazute de lege.
Astfel, incheierea actelor de vanzare-cumparare a unui bun imobil in care coproprietarul este si un minor, este necesar avizul consiliului de familie si autorizarea instantei de tutela. Aceste conditii sunt valabile si pentru actul de partaj sau contractul de ipoteca sau gaj care implica si acordul unui minor.
In cazul avizului consiliului de familie, acesta se da numai in situatia in care minorul e orfan, atunci existand si obligativitatea constituirii consiliului de familie.
Consimtamantul partilor
Conform art. 1204 Cod Civil, "consimtamantul partilor trebuie sa fie serios, liber si exprimat in cunostinta de cauza".
In plus, este anulabil contractul incheiat de persoana care la momentul incheierii acestuia se afla intr-o stare care o pune in neputinta de a-si da seama de urmarire faptei sale.
Contractul incheiat de o persoana pusa ulterior sub interdictie poate fi anulat daca, la momentul cand actul a fost facut, cauzele punerii sub interdictie existau si erau indeobste cunoscute.
La acest punct exista vicii de consimtamant, prevazute de vechiul Cod Civil. Acestea se regasesc si in noul Cod Civil, prezentandu-le intr-o forma mai clara si mai ampla.
Viciile de consimtamant sunt enumerate in art. 1206 Cod Civil:
- Eroarea. Asa cum se poate observa din continutul art. 1207-1211 Cod civil, poate fi de mai multe feluri: eroare esentiala, eroare nescuzabila, eroare asumata, eroare de calcul, eroare de comunicare sau de transmitere.
In functie de tipul de eroare, actul care a fost incheiat poate fi anulat in tot sau in parte, aceste sanctiuni intervenind ca urmare a cererii partii ce s-a aflat in eroare.
- Dolul. Consimtamantul este viciat prin dol atunci cand partea s-a aflat intr-o eroare provocata de manoperele frauduloase ale celeilalte parti ori cand aceasta din urma a omis, in mod fraudulos, sa il informeze pe contractant asupra unor imprejurari pe care se cuvenea sa i le dezvaluie.
- Violenta. Exista violenta cand temerea insuflata este de asa natura incat partea amenintata putea sa creada, dupa imprejurari, ca, in lipsa consimtamantului sau, viata, persoana, onoarea sau bunurile sale ar fi expuse unui pericol grav si iminent.
Violenta poate atrage anularea contractului si atunci cand este indreptata impotriva unei persoane apropiate, precum sotul, sotia, ascendentii ori descendentii partii al carei consimtamant a fost viciat.
- Leziunea. Conform art. 1221 Cod civil, exista leziune atunci cand una dintre parti, profitand de starea de nevoie, de lipsa de experienta ori de lipsa de cunostinte a celeilalte parti, stipuleaza in favoarea sa ori a unei alte persoane o prestatie de o valoare considerabil mai mare, la data incheierii contractului, decat valoarea propriei prestatii.
Leziunea poate exista si atunci cand minorul isi asuma o obligatie excesiva prin raportare la starea sa patrimoniala, la avantajele pe care le obtine din contract ori la ansamblul circumstantelor.
Obiectul contractului
Conform art. 1225 alin. (1) Cod Civil, obiectul contractului il reprezinta operatiunea juridica, precum vanzarea, locatiunea, imprumutul si altele asemenea, convenita de parti, astfel cum aceasta reiese din ansamblul drepturilor si obligatiilor contractuale.
In plus, obiectul contractului trebuie sa fie determinat si licit, sub sanctiunea nulitatii absolute.
Conform art. 1226 Cod Civil, obiectul obligatiei este prestatia la care se angajeaza debitorul. Sub sanctiunea nulitatii absolute, el trebuie sa fie determinat sau cel putin determinabil si licit.
Cauza
Cauza este motivul care determina fiecare parte sa incheie contractul. Conform art. 1236 Cod Civil, cauza trebuie sa existe, sa fie licita si morala.
De asemenea, cauza este ilicita cand este contrara legii si ordinii publice. Aici intra si cazul in care contractul este doar mijlocul pentru a eluda aplicarea unei norme egale imperative (frauda la lege - art. 1237 Cod Civil). Cauza este imorala cand este contrara bunelor moravuri.
Tipuri de contracte
Clasificarea contractelor este importanta in stabilirea regimului juridic aplicabil speciilor de contracte aferente fiecarui tip. In acest sens, contractele se impart in functie de diferitele criterii:
Clasificarea contractelor dupa modul de formare
Contractul consensual - se incheie in mod valabil prin simplul acord de vointa al partilor. Nu este necesara alta forma, consimtamantul liber exprimat al partilor este suficient pentru valabilitatea contractului. Forma scrisa a contractului nu este ceruta de lege, insa poate fi realizata de parti pentru a asigura proba privind incheierea si continutul contractului.
Contractele solemne - incheierea si valabilitatea se cer pentru acordul de vointa si respectarea unei forme autentice. Inscrisul notarial se cere ad probationem si ad valaditatem. Nerespectarea formei solemne duce la nulitatea absoluta a contractului.
Contracte reale - sunt contracte in care se pretinde, in afara de consimnatamantul partilor, si remiterea materiala a unui lucru.
Clasificarea contractelor dupa continutul lor
Contractul sinalagmatic sau bilateral - se creeaza intre partile contractante obligatii reciproce, conform art. 943 Cod Civil. Fiecare dintre parti este obligata catre cealalta sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva. Partile au calitatea de debitor si de creditor.
Contractul unilateral - nu se confunda cu actul juridic unilateral, fiind acel contract care da nastere la obligatii numai pentru una din parti, cealalta avand numai calitatea de creditor.
Clasificarea contractelor dupa scopul urmarit de parti
Contractul cu titlu oneros - fiecare parte doreste sa-si procure un avantaj, conform art. 945 Cod Civil. Contractul cu titlu oneros se imparte in contract oneros comutativ si contract oneros aleatoriu.
Contractul cu titlu gratuit sau de binefacere - una din parti voieste a procura, fara echivalent, un avantaj celeilalte, conform art. 946 Cod Civil. De asemenea, contractul cu titlu gratuit dezinteresat este acela prin care se urmareste sa se faca un serviciu cuiva, fara a se micsora din patrimoniu, precum mandatul gratuit, imprumutul fara dobanda, comodatul, fidejusiunea.
Clasificarea contractelor dupa efectele produse
Contractele constitutive sau translative de drepturi reale - sunt cele prin care se constituie sau se transfera un drept real.
Contractul generator de drepturi de creanta - da nastere numai unor drepturi de creanta.
Contractele constitutive sau translative de drepturi - se caracteriseaza prin producera efectelor din momentul incheierii lor in viitor, deoarece creeaza intre parti o situatie juridica noua.
Contractele declarative de drepturi - recunosc situatii juridice preexistente, au efect numai in viitor.
Clasificarea contractelor dupa modelul de executare
Contracte cu excutare imediata - executarea are loc dintr-o data, la data fixata pentru aceasta (vanzarea unei case predabila la data incheierii contractului).
Contracte cu executare succesiva - cel putin pentru una din parti se executa treptat, in timp (contract de inchiriere)
Clasificarea contractelor dupa denumire
Contracte nenumite - nu sunt prevazute si reglementate in lege, nu au o denumire speciala prin care sa poata fi deosebite. Acestea constau in introducerea intr-un contract numit a unei cauze speciale care ii schimba cu totul natura jurdica sau in suprapunerea a doua sau mai multe contracte numite, din care rezulta contractul nenumit.
Clasificarea contractelor dupa corelatiile dintre ele
Contracte principale - pot exista singure, in mod independent, iar soarta lor nu este legata de aceea a altor contracte.
Contracte accesorii - insotesc unele contracte principale, de a caror soarta depind.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: tipuri de contractecontracteelemente contracte