Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CFA: Impactul coronavirusului chinez, resimtit pana la final de 2021

de Florin Amariei 26 Aug. 2020 2225
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Specialistii CFA arata ca impactului coronavirusului SARS-CoV-2 originar din China va fi resimtit pana la final de 2021.

"In luna iulie 2020, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a scazut fata de luna anterioara cu 3,8 puncte pana la valoarea de 30,3 puncte, (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 17,9 puncte). Aceasta evolutie s-a datorat ambelor componente ale indicatorului", arata CFA intr-un comunicat.
 
Astfel, indicatorul conditiilor curente a scazut, fata de luna anterioara cu 2,2 puncte, pana la valoarea de 19,9 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul conditiilor curente a scazut cu 36,5 puncte). Indicatorul anticipatiilor a scazut in luna iunie cu 4,6 puncte pana la valoarea de 35,6 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul anticipatiilor a scazut cu 8,6 puncte).
 
In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, aproximativ 95% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala).
 
"Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de sase luni este de 4,9022, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9582 (in conditiile in care anticipatiile individuale au variat intre 4,8500 si 5,1500)", spun analistii.
 
Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (august 2021/august 2020) a inregistrat o valoare medie de 2,70%.
 
"Din luna aprilie a acestui an, in cadrul sondajului au fost adaugate si patru intrebari suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale, iar rezultatele pentru luna iulie 2020 releva: Durata impactului economic al cornavirusului: cea mai mare parte a respondentilor (peste 69%) anticipeaza ca acesta se va resimti puternic pana in trimestrul II al anului 2021; Bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipatiilor este 8,3% (de mentionat ca sondajul a fost realizat inaintea rectificarii bugetare); Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2020: valoarea medie a anticipatiilor este -4,4%; Rata somajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipatiilor este 7%", arata analistii.
 
Ei spun ca raspunsurile la intrebarile cantitative referitoare la impactul economic al crizei coronavirusului prezinta o abatere medie patratica a raspunsurilor ridicata, ceea ce arata o incertitudine ridicata in randul participantilor cu privire la evolutia viitoare a parametrilor economici.
 
Suplimentar, in luna iulie 2020, au fost adaugate inca patru intrebari cu privire la impactul crizei provocate de Covid-19 asupra economiei.
 
"Modul de revenire al economiei. In acest caz, s-au desprins doua opinii majoritare, ambele cu un procent de 31%, si anume, revenirea in W (avand in vedere revenirea crizei medicale) si revenirea de forma unui semn «radical» adica, se va recupera rapid o parte din scaderea economica, iar recuperarea celeilalte parti va fi lenta. Criza curenta a generat modificarea comportamentului de consum, de munca, de calatorie. Cea mai mare parte a respondentilor, 59%, considera ca aceste modificari de comportament vor fi de lunga durata (de ordinul anilor)", spun ei.
 
Acestia considera ca aceasta criza a avut un impact puternic asupra anumitor sectoare economice. 44% dintre respondenti considera ca impactul asupra acestor sectoare va fi de lunga durata (de ordinul anilor), in timp ce 33% considera ca impactul asupra anumitor sectoare economice va fi permanent.
 
Respondentii au fost intrebati totodata ce masuri trebuie luate pentru iesirea din aceasta criza, iar primele trei raspunsuri au aratat: investitii in infrastructura, educatie, sanatate, investitii in tehnologie si digitalizare, in special digitalizarea serviciilor publice, o mai buna absorbie a fondurilor europene si imbunatatirea eficientei parteneriatelor public-private.
 
Indicatorul de Incredere Macroeconomica a fost lansat de Asociatia CFA Romania in luna mai 2011.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: coronavirusimpactcfaromaniaanaliza

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Consiliul Concurentei demareaza o noua analiza

de Bianca Tila
05 Mar 2024
Consiliul Concurentei a anuntat ca a demarat o analiza care vizeaza evaluarea conduitei adoptate de detinatorii de licente unice software fata de...

IKEA reduce preturile in Romania

de Bianca Tila
08 Feb 2024
IKEA Romania va reduce preturile pentru 4.794 de produse pe parcursul anului fiscal 2024. Unora dintre cele mai accesibile articole din prezent li se...

Preturile productiei industriale au scazut mai putin in Romania comparativ cu UE

de Bianca Tila
05 Feb 2024
Preturile produselor au afisat in luna decembrie 2023, fata de luna noiembrie 2023, o scadere de 0,9% in Uniunea Europeana si un declin de 0,8% in...

Portofoliul de asigurari Aeron Romania va fi preluat de Asirom

de Bianca Tila
17 Ian 2024
Portofoliul de asigurari al sucursalei Aeron in Romania va fi transferat la Asirom Vienna Insurance Group, in urma achizitionarii de catre Vienna...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]