de Florin Amariei
18 Nov. 2021
1890
Comisia Europeana (CE) anunta ca modifica regulile privind concurenta, astfel incat economia din blocul comunitar sa faca fata noilor provocari.
"O punere in aplicare ferma a normelor in materie de concurenta este esentiala pentru ca intreprinderile si consumatorii sa beneficieze pe deplin de avantajele pietei noastre unice. Aceasta le da intreprinderilor de toate dimensiunile o sansa echitabila de a concura. Se asigura astfel faptul ca intreprinderile sunt incitate sa ofere cele mai bune si mai inovatoare solutii pentru consumatori. De asemenea, aceasta le da clientilor posibilitatea de a alege produse si servicii, contribuind la lanturi de aprovizionare fiabile si diverse. Acesta este motivul pentru care o politica eficienta in domeniul concurentei este necesara acum, mai mult ca oricand, pentru a oferi economiei europene supletea si dinamismul necesare pentru a face fata provocarilor cu care se confrunta. In acelasi timp, normele in materie de concurenta au o flexibilitate intrinseca de adaptare.
Am adoptat astazi cea de a sasea modificare a Cadrului temporar privind ajutoarele de stat si suntem in plin proces de revizuire a politicii in domeniul concurentei, cu un domeniu de aplicare si o ambitie fara precedent", a declarat vicepresedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica in domeniul concurentei.
Comunicarea subliniaza capacitatea intrinseca a politicii in domeniul concurentei de a se adapta la noile circumstante ale pietei, la prioritatile de politica si la nevoile consumatorilor: de exemplu, joi, Comisia a adoptat cea de a sasea modificare a Cadrului temporar privind ajutoarele de stat pentru a le permite statelor membre sa ofere sprijin specific intreprinderilor in timpul crizei provocate de coronavirus. In plus, Comisia urmareste in prezent o revizuire a instrumentelor politicii in domeniul concurentei pentru a se asigura ca toate instrumentele din domeniul concurentei (controlul concentrarilor economice, controlul antitrust si controlul ajutoarelor de stat) raman adecvate scopului si completeaza setul sau de instrumente existent.
De la crearea Uniunii Europene, politica in domeniul concurentei a contribuit la mentinerea si stimularea prosperitatii economice a Uniunii. Punerea in aplicare ferma a normelor in domeniul concurentei a adus beneficii consumatorilor si intreprinderilor europene si a contribuit la dezvoltarea structurii dinamice si energice a economiei europene, formata din intreprinderi de toate dimensiunile.
In prezent, Uniunea Europeana se confrunta cu noi provocari: ea trebuie sa parcurga calea abrupta catre redresare in urma crizei provocate de coronavirus, permitand in acelasi timp industriilor europene sa isi consolideze rezilienta si sa conduca dubla tranzitie verde si digitala. O politica in domeniul concurentei eficienta si bine calibrata poate contribui la succesul acestei agende, care va necesita investitii publice si private extraordinare, inovare si o piata unica functionala.
Pentru a contribui la raspunsul Europei la criza provocata de coronavirus si pentru a sprijini redresarea europeana, Comisia a adoptat cea de a sasea modificare a Cadrului temporar privind ajutoarele de stat, care prevede o prelungire limitata a masurilor existente pana la sfarsitul lunii iunie 2022. Aceasta deschide calea catre o eliminare treptata a masurilor de criza, evitand in acelasi timp efectele in cascada disproportionate, si insoteste redresarea cu noi instrumente concepute pentru a demara si a atrage investitii private in faza de redresare.
Pentru a contribui la tranzitia verde, viitoarele Orientari privind ajutoarele in domeniile climei, protectiei mediului si energiei vizeaza sprijinirea eforturilor industriei in directia decarbonizarii, a circularitatii si a biodiversitatii, precum si a mobilitatii curate sau cu emisii zero si a eficientei energetice a cladirilor.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: comisia europeanaconcurenta