Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultivarea ciupercilor Champignon in lazi

59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In anul 1934 , in S.U.A. a fost introdusa tehnologia multizonala de cultura a ciupercilor Agaricus bisporus, caracterizata prin posibilitatea desfasurarii etapelor tehnologice diferite – pasteurizarea substratului, incubarea, fructificarea – in cadrul unor incaperi diferite. Aceasta a fost posibil datorita utilizarii, pentru intaia oara, a lazilor din lemn umplute cu compost.

Incepand cu acea perioada, cultura in lazi s-a practicat pe scara larga in S.U.A., apoi a trecut
in Europa, respectiv in Anglia, Elvetia, Germania, Franta. Dimensiunile lazilor preferate de cultivatori:
de la cele de 125 x 70 x 20 cm, cu picioare de 25-30 cm pentru dispunere suprapusa (4-6 niveluri), la „paturile mobile“ cu suprafata de 2 mp (ca in fostele ciupercarii romanesti), sau mai mult – cca 4 mp si cu inaltimea de 25-30 cm. In Franta, o mare parte din productia actuala de ciuperci se realizeaza inca in acest sistem, desfasurat in subteran (galerii de cariere de calcar). In Marea Britanie, sistemul cu lazi este – si aici – folosit inca, cu tehnologie plurizonala (vezi fig. 51).

Sistemul de cultura in lazi este foarte flexibil, dar necesita utilaje costisitoare pentru umplerea cu compost, insamantare si acoperire mecanizata. Lucrarile de intretinere, de asemenea, solicita un volum mare de forta de munca manuala, comparativ cu sistemul olandez in straturi plane.

Alt dezavantaj este cel legat de folosirea unui material putin rezistent in ciupercarie si tot mai scump – lemnul. In plus, periculos ca potentiala sursa de contaminare a compostului cu boli si daunatori. Dezinfectarea este posibila, dar costa si deterioreaza lemnul lazilor. Se pot folosi si lazi din aluminiu (mai rar) sau PVC.

Avantajul incontestabil al lazilor il constituie faptul ca sistemul plurizonal – pentru care lazile sunt foarte potrivite – aduce, prin mecanizare si mutarea succesiva a lazilor in camere diferite, scurtarea semnificativa a ciclului propriu-zis al productiei de ciuperci. In camerele de cultivare, lazile cu substrat ...



>>>Cititi continuarea acestui capitol in cadrul lucrarii "Cultivarea ciupercilor Champignon".


Tags: cultivarea ciupercilor champignoncultivarea ciupercilorciuperci champignoncultivarea ciupercilor in lazi

Urmareste-ne pe Google News

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








[x]