Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum infiintezi o crescatorie de raci? Interviu cu Radu Muscalu, specialist in acvacultura

de Radu Muscalu, Mihai Balescu 01 Apr. 2015 5074
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Una dintre afacerile cele mai tentante este infiintarea unei ferme de raci. Informatii concrete privind oportunitatea infiintarii unei ferme piscicole ne ofera dr. ing. Radu Muscalu, specialist in acvacultura si managerul firmei Sterlet din Timisoara.

Idei de afaceri: Un traseu al etapelor de parcurs pentru infiintarea crescatoriei de raci. Spatiu, conditii de indeplinit, dotari necesare, instrumentar. De unde se poate procura lotul initial de reproducatori?

Radu Muscalu: Pentru infiintarea unei crescatorii de raci trebuie sa avem in vedere: alegerea terenului, amenajarea crescatoriei si popularea.

Detalii despre infiintarea unei ferme de raci

Alegerea terenului pentru crescatoria de raci

Este bine ca aceasta etapa sa fie parcursa cu ajutorul unor specialisti. Este cea mai delicata etapa, de care depinde de fapt reusita afacerii, ca de altfel si natura terenului (textura solului, relieful, forma terenului). Terenul pe care se doreste amenajarea fermei trebuie sa fie in apropierea unui curs de apa, intr-o zona ferita de inghet prelungit. Apa trebuie sa contina minim 4 mg Ca/l si o concentratie a oxigenului de minim 2 mg/l.

Amenajarea crescatoriei
Cresterea racilor se poate realiza in sistem extensiv si seminintensiv, deci dotarile si amenajarea unei asemenea ferme este minima. Sunt necesare anumite dotari tehnice specifice in cazul in care se realizeaza reproducerea artificiala a racilor (de fapt este vorba mai mult de o reproducere asistata, racii imperechindu-se singuri, si doar ouale sunt incubate artificial).
Bazinele de crestere a racilor difera foarte mult ca forma si mod de constructie de cele piscicole.

Idei de afaceri: Exista autorizatii speciale care trebuie obtinute?
Radu Muscalu: In primul rand este necesara obtinerea autorizatiei de acvacultura de la Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura. De asemenea mai sunt necesare si autorizatii de mediu, care de obicei se acorda in urma realizarii unor studii de impact. Aceste studii au o insemnatate deosebita, mai ales daca se va face populare cu specii exotice, deoarece acestea daca evadeaza din culturi pot provoca grave dezechilibre ecologice in mediile acvatice in care ajung.

Idei de afaceri: La cat se ridica investitia initiala minima?
Radu Muscalu: Investitia este in functie de ambitiile fiecarui crescator. Daca se vor creste racii in sistem extensiv, investitia este de doar cateva mii de euro. Pentru amenajarea unui hectar de luciu de apa in vederea cresterii racilor in sistem semi-intensiv sunt necesari  pana la 30.000 euro, daca se porneste de la zero, adica daca nu exista niciun fel amenajare pe terenul respectiv. Exista o tendinta in acvacultura pentru alegerea sistemelor intensive sau chiar super-intensive, care sunt mult mai costisitoare, insa aduc productii foarte mari. In astacicultura noi consideram ca aceste sisteme inca nu sunt justificate.

Idei de afaceri: Care sunt aspectele carora trebuie sa le acordam o atentie deosebita?
Radu Muscalu: Atentia cea mai mare care trebuie acordata este a alegerii terenului pe care urmeaza a fi amplasata ferma. Apoi este esential sa se asigure o norma de populare optima pentru ca populatia de raci sa se dezvolte normal (racii se stie ca sunt foarte agresivi, teritoriali si chiar canibali). Nu trebuie uitat nici controlul periodic al calitatii apei.

Detalii despre infiintarea unei ferme de raci



Tags: afacereafaceriracicresterea racilorferma de raciacvacultura

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

INS: Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul creste

de Bianca Tila
07 Nov 2024
Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a inregistrat cresteri, in primele noua...

INS: Cifra de afaceri din comertul cu ridicata a inregistrat scaderi

de Bianca Tila
24 Oct 2024
Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a inregistrat scaderi, in perioada 1 ianuarie - 31...

S-a finalizat clasamentul companiilor romanesti. Cifra de afaceri este de 270,56 miliarde de euro

de Bianca Tila
08 Oct 2024
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a finalizat clasamentul companiilor romanesti. In competitia pentru primele 10 pozitii au intrat...

INS: Cifra de afaceri din comert a inregistrat scaderi in 2024

de Bianca Tila
26 Sep 2024
Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a afisat scaderi, in perioada 1 ianuarie - 31 iulie...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]