Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa ingrijesti si sa recoltezi lavanda?

de Silviu Marian Banila 03 Iul. 2015 3960
4.5 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In prezent, cultura de lavanda este o afacere tentanta pentru multi intreprinzatori .

Ca urmare a interesului crescut pentru aceasta planta speciala, va oferim in acest articol informatii despre lucrarile de ingrijire si recoltarea lavandei.

Lucrarile de ingrijire in cultura de lavanda

In culturile de lavanda sunt necesare lucrari de completare a golurilor si combaterea buruienilor. inca din primul an, vor fi executate lucrari de prasit si de plivit, pentru a fi tinute sub control buruienile.

In plantatiile tinere sunt necesare 4 - 6 prasile, iar la plantatiile mai batrane, 2 - 3 prasile. in primul an, va fi acordata o atentie deosebita distrugerii buruienilor perene de genul costreiului, pirului, volburei pentru a se simplifica lucrarile in anii viitori.

Lavanda este considerata o specie rezistenta la boli si daunatori, dar exista unele boli, precum septorioza (Septoria lavandulae), ce pot ataca frunzele, care se usuca si cad.

Pentru combaterea acestor boli, este recomandata igiena culturala si incorporarea in adancime a resturilor vegetale, dar pot fi aplicate si stropiri in vegetatie cu zeama bordeleza, in concentratie de 1%.

In anii umezi sau in zonele umede pot aparea daunatori, asa cum este lacusta verde de pasune (Tettygonia viridissima). Pentru prevenirea atacului, in plantatiile de lavanda trebuie distruse foarte bine buruienile si trebuie executate lucrari de afanare a solului dupa recoltare.

Recoltarea lavandei

Se recomanda recoltarea la inflorire deplina (75% inforescente deschise), atunci cand continutul in ulei volatil este maxim. Trebuie sa se recolteze in miezul zilei, intre orele 10 si 14, pe timp insorit si calduros, fara vant, roua sau ceata, pentru a exista maximum de ulei volatil in inflorescente.

Recoltarea se efectueaza manual cu secera; cu o mana se apuca manunchiul de lastari si se taie lastarii avand grija sa nu se taie portiuni cu frunze. Dupa recoltare, lastarii vor fi pusi in cosuri si vor fi transportati imediat la distilare.

Recoltarea se mai poate realiza si cu masini speciale, a caror productivitate este mare, reducand astfel consumul de munca de la 20 muncitori pentru 1 ha, la 0,5 ha/ora recoltare mecanizata.

Pentru a fi obtinute inflorescente uscate, se recomanda ca uscarea sa se efectueze la umbra, in soproane sau poduri, intinse in straturi subtiri, pe rame, pe o perioada de 5 - 6 zile, pentru a fi evitata brunificarea.

Inflorescentele pot fi uscate si artificial, la temperaturi de maximum 35°C. Randametul de uscare este de 5-7:1.

Mai multe sfaturi despre cultura de lavanda gasiti in ghidul Culturi exotice aclimatizate in Romania

Movul aduce succes si in afaceri! Interesul crescut pentru lavanda naste afaceri tot mai profitabile



Tags: afacereafacerilavandacultura de lavandaingrijirea lavandeirecoltarea lavandeiafaceri profitabile

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 5 - 3 voturi.

Articole conexe

Salina artificiala. Afacerea perfecta din mediul urban

de Bianca Tila
18 Apr 2024
Salinele artificiale au un raport considerabil la sanatatea oamenilor din mediul urban. In conditiile in care nu locuiti pe langa Prahova, Sibiu sau...

Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate intrepriderilor a crescut cu 13,1%

de Bianca Tila
22 Ian 2024
Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor a crescut in primele 11 luni ale anului trecut, in termeni nominali,...

INS: Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 1,3% in primele zece luni

de Bianca Tila
14 Dec 2023
In perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2023, cifra de afaceri din industrie pe total (piata interna si piata externa) a inregistrat cresteri in...

INS: Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut cu 2% in primele 10 luni

de Bianca Tila
06 Dec 2023
Volumul cifrei de afaceri din comerul cu amanuntul a crescut in primele 10 luni din acest an comparativ cu perioada similara a anului trecut atat ca...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]