Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum sa ingrijesti si sa recoltezi lavanda?
In prezent, cultura de lavanda este o afacere tentanta pentru multi intreprinzatori .
Ca urmare a interesului crescut pentru aceasta planta speciala, va oferim in acest articol informatii despre lucrarile de ingrijire si recoltarea lavandei.Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon
Propriul meu plan de afaceri
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Lucrarile de ingrijire in cultura de lavanda
In culturile de lavanda sunt necesare lucrari de completare a golurilor si combaterea buruienilor. inca din primul an, vor fi executate lucrari de prasit si de plivit, pentru a fi tinute sub control buruienile.
In plantatiile tinere sunt necesare 4 - 6 prasile, iar la plantatiile mai batrane, 2 - 3 prasile. in primul an, va fi acordata o atentie deosebita distrugerii buruienilor perene de genul costreiului, pirului, volburei pentru a se simplifica lucrarile in anii viitori.
Lavanda este considerata o specie rezistenta la boli si daunatori, dar exista unele boli, precum septorioza (Septoria lavandulae), ce pot ataca frunzele, care se usuca si cad.
Pentru combaterea acestor boli, este recomandata igiena culturala si incorporarea in adancime a resturilor vegetale, dar pot fi aplicate si stropiri in vegetatie cu zeama bordeleza, in concentratie de 1%.
In anii umezi sau in zonele umede pot aparea daunatori, asa cum este lacusta verde de pasune (Tettygonia viridissima). Pentru prevenirea atacului, in plantatiile de lavanda trebuie distruse foarte bine buruienile si trebuie executate lucrari de afanare a solului dupa recoltare.
Recoltarea lavandei
Se recomanda recoltarea la inflorire deplina (75% inforescente deschise), atunci cand continutul in ulei volatil este maxim. Trebuie sa se recolteze in miezul zilei, intre orele 10 si 14, pe timp insorit si calduros, fara vant, roua sau ceata, pentru a exista maximum de ulei volatil in inflorescente.
Recoltarea se efectueaza manual cu secera; cu o mana se apuca manunchiul de lastari si se taie lastarii avand grija sa nu se taie portiuni cu frunze. Dupa recoltare, lastarii vor fi pusi in cosuri si vor fi transportati imediat la distilare.
Recoltarea se mai poate realiza si cu masini speciale, a caror productivitate este mare, reducand astfel consumul de munca de la 20 muncitori pentru 1 ha, la 0,5 ha/ora recoltare mecanizata.
Pentru a fi obtinute inflorescente uscate, se recomanda ca uscarea sa se efectueze la umbra, in soproane sau poduri, intinse in straturi subtiri, pe rame, pe o perioada de 5 - 6 zile, pentru a fi evitata brunificarea.
Inflorescentele pot fi uscate si artificial, la temperaturi de maximum 35°C. Randametul de uscare este de 5-7:1.
Mai multe sfaturi despre cultura de lavanda gasiti in ghidul Culturi exotice aclimatizate in Romania
Movul aduce succes si in afaceri! Interesul crescut pentru lavanda naste afaceri tot mai profitabile
Articole conexe
Cifra de afaceri din industrie a crescut in 2024
de Bianca TilaCifra de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut in primele zece luni
de Bianca TilaCifra de afaceri din comert a inregistrat scaderi in primele 9 luni ale acestui an
de Bianca TilaINS: Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul creste
de Bianca TilaAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2025
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit