Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa-ti protejezi ideea de afacere: dreptul proprietatii intelectuale

de Andrioae Ruxandra 08 Mai. 2014 5371
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Proprietatea intelectuala, care nu este listata pe bilantul unei companii, trebuie protejata ca o mica avere. Pentru afacerile mici, a intelege ceea ce merita sa fie protejat si cum sa protejezi poate fi coplesitor. Iata cateva secrete in legatura cu aceste simple, dar puternice cuvinte invocate adesea de care avocati - brevete, secrete comerciale, drepturi si marci inregistrate - toate menite sa-ti protejeze proprietatea intelectuala (IP).

"Este important ca firmele mici sa stie care le sunt drepturile si cum pot utiliza aceste instrumente pentru a le aduce venit si a nu incalca drepturile exclusive ale altcuiva", sustine Ian Cockburn, un avocat specializat pe brevete la o firma de avocatura din Noua Zeelanda. 
 
Cateva dintre drepturile intelectuale includ:
Numele companiei, logo-ul si sloganul
Produsele exclusive
Procesele sau metodele prin care afacerea ta se desfasoara
Materiale de marketing - site-uri web, brosuri, reclame, etc.
 
Odata ce ai identificat proprietatea intelectuala a companiei tale, urmatoarea sarcina este sa iti dai seama cat valoreaza si cum s-o protejezi.
 
"Produsul unei afaceri sau serviciu poate fi eligibil pentru mai mult de un singur tip de protectie IP ", scria pe site-ul Biroul Brevetelor din SUA. 
"De exemplu, numele companiei poate fi protejat de marca inregistrata, produsele sunt brevetate si materiale promotionale sunt protejate de drepturile de autor. Decide care dintre aceste protectii sunt corecte pentru tine", conform site-ului The United States Patent and Trademark Office.
 
Brevete si secrete comerciale
 
Sunt doua cai de baza: una poate proteja IP cuprinsa in cadrul unei inventii sau unui produs - brevete si secrete comerciale.
"Brevetul ofera drepturile proprietarului pentru a preveni sau a-i opri pe altii de la producerea, utilizarea, scoaterea la vanzare sau importarea produsului sau a procesului, bazat pe inventia brevetata fara permisiunea proprietarului", conform documentului publicat pe site-ul  american al World Intellectual Property Organization.
"Brevetele deschid si inchid usi", a spus Cockburn. Ele inchid usi pentru competitori si ii previn sa copieze de la o companie concurenta.  In acelasi timp, ele deschid usi proprietarului brevetului in termenii licentei si a acordurilor inventiei brevetate. (Licenta  aduce venituri proprietarului brevetului).

Dezavantajul este ca brevetele sunt informatii publice si inseamna ca cei care fac parte din concurenta pot folosi aceasta informatie si pot improviza folosind-o in avantaj propriu, savarsind o incalcare a legii brevetelor.
Un secret comercial, pe de alta parte, protejeaza doar impotriva "achizitiei necorespunzatoare, folosire sau furnizare" a acelui secret. Acest lucru inseamna ca acea concurenta poate legaliza produsul. De asemenea, daca secretul este facut public, oricine care are acces la acea informatie este liber s-o foloseasca.

Avantajul: secretele comerciale nu sunt publice si daca sunt impuse de catre companie prin acordurile angajatilor si cultura companiei, ele pot fi valoroase pentru a proteja IP. De exemplu, cateva IP-uri nu necesita brevete, dar pot avea protejarea secretului comercial.
"In timp ce brevetele si secretele comerciale pot fi percepute ca o alternativa a protejarii inventiilor, ele sunt adesea complementare fiecareia dintre ele. Acest lucru se intampla din cauza brevetelor aplicate in general pentru a pastra in secret inventiile pana cand brevetul este publicat la biroul brevetelor. Mai mult, pana si exploatarea unei inventii brevetate este pastrata ca secret comercial.
 
Copyright si marca inregistrata
 
Dreptul de proprietate intelectuala se afla dincolo de produse. Acolo exista liste cu clienti, simbolurile brandului si alte lucruri.
Majoritatea companiilor  vor avea afaceri ale caror drepturi de proprietate intelectuala vor fi protejate de copyrighturi. De exemplu: programe pentru computere sau software, continutul site-urilor, cataloagele produselor, manuale pentru clienti, arta si text in literature, etichete sau ambalare, marketing si materiale publicitare.
Alte cai de a proteja "creatii originale " includ marci inregistrate si designul brevetelor. Marcile inregistrare produc "exclusivitate asupra unui simbol " (sau cuvant, logo, culoare sau o combinatie a acestora) care ajuta la distingerea produsului afacerii de la persoane la persoane. Designul brevetelor, pe de alta parte, protejeaza infatisarea estetica a produsului.
 
Sursa: www.businessnewsdaily.com
 


Tags: idei de afaceriproprietate intelectualamarca inregistratabrevete

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Apple si Ericsson au semnat un acord in privinta brevetelor

de Bianca Tila
12 Dec 2022
Apple si Ericsson au semnat un acord in privinta tehnologiilor de brevetare, dupa mai multi in ani in care se acuzau reciproc. In acest sens, acordul...

5 idei de afaceri ideale pentru 2020

de Florin Amariei
22 Oct 2019
Un nou an, un nou inceput, nu? Ei bine, am cercetat si am gasit 5 idei de afaceri ideale pentru anul 2020. Poti profita de ultimele luni ramase din...

Idei de afaceri in care poti investi fara frica

de Florin Amariei
08 Nov 2024
Iti prezentam cateva idei de afaceri in care poti investi fara frica. Nu uita, insa, ca orice business are riscul sau. Trebuie, totusi, sa fii atent...

8 idei de afaceri mici si profitabile in 2019

de Florin Amariei
19 Sep 2019
Aproape 21 de milioane de americani au propria lor afacere care functioneaza si in prezent. Acest numar este egal cu aproximativ toata populatia...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]