Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se face uscarea naturala a plantelor medicinale?

37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Uscarea naturala la soare este o metoda traditionala care permite, in sezonul cald, evaporarea rapida, economica a apei din materialul vegetal.

Uscarea naturala se foloseste pentru materialul cu tesuturi dure (radacini, seminte, herba), cu conditia sa contina principii active cat mai stabile (alcaloizi, glicozide).

Uscarea naturala la umbra este cea mai indicata metoda pentru orice tip de material vegetal.

Randamentele de uscare sunt diferite in functie de specie si de organul plantei, dar si de suprafata necesara pentru uscare. Astfel, randamentul de uscare este pentru herba de 5:1, pentru radacini de 3:1, pentru fructe 3:1, pentru seminte 1,2-1,5:1. Pe 1 m2 de spatiu pot fi uscate: 2-3 kg radacini, 3-4 kg seminte, 1-2 kg herba sau 0,5-1 kg flori sau inflorescente.

Lipsa spatiilor pentru uscarea naturala, cerintele tehnologice ale unor specii, cantitatile mari de produse recoltate in campanii, precum si conditiile atmosferice (nebulozitate si precipitatii) din anumite perioade, impun in multe cazuri uscarea plantelor in uscatoare speciale.

Aceste echipamente speciale denumite uscatoare sunt alimentate cu combustibil. Sunt in curs de extindere echipamente prevazute cu celule fotovoltaice si utilizand ca agent de uscare energia solara. In cadrul operatiunii de uscare este necesar sa se cunoasca temperatura de uscare pentru fiecare planta sau organ al plantei.

Astfel, pentru materialul vegetal care contine ulei volatil, temperatura de uscare este de maximum 30-400C (menta, busuioc, cimbru), iar pentru plantele care contin alcaloizi (degetel rosu, degetel lanos) temperatura de uscare este de 35-450C.

Dupa uscare, materialul vegetal va fi ambalat in pungi de hartie, saculeti de panza sau in cutii de carton, in nici un caz in ambalaje din material plastic. Se pastreaza la temperatura camerei, in locuri curate, protejate de lumina directa solara, fara umiditate mare, ferite de insecte si rozatoare.

Pentru utilizarea plantelor medicinale ca atare sau ca tincturi, extracte sau alte preparate, ele trebuie sa aiba o puritate cat mai ridicata. Nu se vor folosi plante medicinale provenind din zone industriale sau de pe terenuri unde s-au combatut bolile, buruienile sau daunatorii cu mijloace chimice.



Tags: planteplante medicinaleuscarea plantelor medicinaleuscatoare

Urmareste-ne pe Google News

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








[x]