Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Energie regenerabila: RPIA si RWEA cer conditii de concurenta echitabila

de Bianca Tila 09 Oct. 2023 52
Energie regenerabila: RPIA si RWEA cer conditii de concurenta echitabila
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Asociatia "Romanian Photovoltaic Industry Association" si Asociatia Romana pentru Energie Eoliana cer autoritatilor asigurarea unor conditii de concurenta echitabila pentru toti dezvoltatorii de capacitati de producere a energiei din surse regenerabile.

"RPIA si RWEA, alaturi de alte asociatii de profil, au sesizat, in repetate randuri, caracterul neconcurential al concesionarii directe a terenurilor administrate de Agentia Domeniilor Statului (ADS) catre companii aflate in portofoliul statului, care contravine legislatiei nationale si europene. 
 
In contextul in care, din 2022, investitorii privati pot dezvolta proiecte doar pe suprafete de sub 50 de hectare (maxim 42 MW) in baza interpretarii restrictive a legii fondului funciar de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), proiectul de Ordonanta de Urgenta privind unele masuri pentru bunurile proprietatea publica a statului, care favorizeaza entitatile si societatile unde statul este actionar majoritar, este profund anticoncurential. 
 
Este imperios ca o astfel de schimbare legislativa, cu impact asupra unei piete unde competitioneaza liber tipuri distincte de entitati si societati, sa respecte normele nationale si europene", se mentioneaza in comunicat.
 
Asociatiile reitereaza ca incercarile repetate de modificare a cadrului legislativ descurajeaza investitiile. De asemenea, afecteaza atingerea obiectivelor de neutralitate climatica asumate de Romania.
 
"Astfel de masuri trebuie sa respecte principiul transparentei si al concurentei loiale, ceea ce implica organizarea unor licitatii publice pentru atribuirea concesiunilor si a dreptului de superficie sau, cel putin, definirea unor criterii de selectie clare si nediscriminatorii; o negociere directa intre ADS si anumite companii selectate nu este in masura sa asigure astfel de conditii echitabile de concurenta. 
 
Subliniem ca incadrarea proiectelor ce urmeaza sa fie realizate de companii de stat (sau private, unde statul este actionar majoritar) in categoria obiectivelor de investitii de interes national implica facilitarea procesului de avizare, nu atribuirea directa a terenurilor sau a dreptului de superficie", sustin reprezentantii celor doua asociatii.
 
Cele doua asociatii tin sa sublinieze ca atingerea tintelor de neutralitate climatica ramane un deziderat comun al mediului public si privat. De asemenea, RPIA si RWEA solicita asigurarea unor conditii de concurenta echitabila. Acest fapt se poate realiza prin eliminarea barierei de 50 de hectare si prin invitarea tuturor partilor interesate sa participe la un proces transparent si competitiv de atribuire de suprafete de teren aflate in proprietatea statului.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: rpiarweaenergie regenerabila

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]